,
afro-nederlandse-kinderboeken

Kinderboekenweek: de leukste kinderboeken voor Afro-Nederlandse kinderen

Het is Kinderboekenweek! Van 30 september tot en met 11 oktober worden Nederlandse kindjes extra gestimuleerd om te lezen. Dat wordt gedaan met leuke activiteiten door het hele land. Allemaal gericht op het lezen van boeken natuurlijk. Als moeder weet ik hoe belangrijk lezen is voor de taalontwikkeling en het wereldbeeld van een kind. Daarom hieronder een lijstje met mijn tien favoriete kinderboeken voor Afro-Nederlandse kinderen.

Kinderboeken voor Afro-Nederlandse kinderen:

1. Tweeling!

Wij beginnen natuurlijk met het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020. Geschreven door niemand minder dan Mylo Freeman, auteur van onder andere de Prinses Arabella boeken. Welke ouder kent ze niet?

Robbie en Roef doen het liefst alles samen, dragen altijd dezelfde kleren en zijn allebei gek op ridders. Ze voelen zich als een tweeling. Als ze na school een zandkasteel bouwen, pakt een meisje het schepje van Robbie af. Roef zegt dat ze dat niet moet doen. Maar even later doet ze het wéér. Dan blijkt het niet één meisje te zijn, maar twee. Ze zien er precies hetzelfde uit. En zij beweren een echte tweeling te zijn. 

Mylo Freeman – Tweeling! – €7,25

2. Mijn eerste woordjes in het Sranan

Momenteel helaas uitverkocht, want het boek is ontzettend populair. Zelf heb ik niet veel van de Surinaamse taal meegekregen in de opvoeding, maar dat wil ik wel voor mijn zoontje. Daarom is dit boek de perfecte eerste stap.

Jouw eerste woordjes Surinaams leren? Stimofo biedt ouder en kind de mogelijkheid om samen of als individu laagdrempelig in contact te komen met de Surinaamse taal. Leer woordjes door middel van plaatjes en het vertalen van zinnen.

Darryl Veldman – Mijn eerste woordjes in het Sranan – €19,95

 

3. Mila wil naar school

Een superleuk boek met een zwarte papa en dochter in de hoofdrol.

Mila gaat voor het eerst naar school. Superleuk! Knutselen, zingen, fruit eten, spelen en vriendjes maken. Maar papa is een echte treuzelpapa. Waarom nou toch? Een liefdevol en grappig verhaal over de eerste schooldag. Voor peuters vanaf 30 maanden, met de emoties van het kind als thema.

Judith Koppens & Anouk Nijs – Mila wil naar school – €13,95

4. Prinses Imara’s haar

afro-nederlandse-kinderboekenDit leerzaam kinderboek is geschreven door Ramona Kimberley. En wij interviewden haar al eerder over dit boek en de weg daarnaartoe. Het interview lees je hier.

Prinses Imara heeft kroeshaar. Ze heeft liever lange krullen zoals grote zus Ruby of glad haar zoals mama. Ze probeert van alles om van haar kroeshaar af te komen en wil het zelfs knippen. Zal Prinses Imara inzien hoe mooi kroeshaar is en leren wat je er allemaal mee kunt?

Ramona Kimberley Molhoop – Prinses Imara’s haar – €14,99

5. Idje wil niet naar de kapper

afro-nederlandse kinderboekenNog een mooi boek over de schoonheid van ons haar.

Idje wil niet naar de kapper. Hij vindt zijn krullen mooi. En handig. Hij kan er mooie figuren mee maken en er van alles in bewaren, van zijn speelgoed tot vieze groente. Als de dag aanbreekt dat zijn keurige moeder het niet meer aankan, gaan Idje en zijn magische afro er alles aan doen om mama te slim af te zijn.

Michael Middelkoop – Idje wil niet naar de kapper – €14,95

6. Ada Dapper, wetenschapper

afro-nederlandse-kinderboekenAda Dapper is een ontzettend leuk boek, vertaald uit het Engels. Maar net zo relevant voor Afro-Nederlandse kinderen die opzoek zijn naar één van de leuke kinderboeken.

Ada Dapper, wetenschapper inspireert kinderen tot het najagen van hun passies met dezelfde nieuwsgierigheid en evenveel doorzettingsvermogen als Ada’s klasgenoot Roza Rozeur. Ada Dapper, wetenschapper gaat over het oplossen van problemen en nooit opgeven. Het leert dat vragen niet altijd tot antwoorden leiden, maar juist tot meer vragen.

Andrea Beaty – Ada Dapper, wetenschapper – €13,95

7. Miss Alida en de Droomboom

Op een snikhete dag wandelt Miss Alida door het park. Plotseling ziet ze een prachtige dikke boom. Meteen herkent ze hem; het is de boom uit haar droom. Met haar rug gaat ze lekker tegen zijn koele stam aan zitten. Maar algauw wordt ze weggestuurd door drie mannen. Vanachter een struik hoort Miss Alida welke nare plannen ze hebben. De boom moet weg, omdat grote baas Bim het zegt!

Miss Alida komt te laat thuis, en mag voorlopig het park niet meer in. Die nacht hoort ze opnieuw een stem in haar droom. ‘Het zal je lukken! Jij zult de boom behouden!’ De volgende dag bedenkt ze dan ook een bijzonder plan. In dit spannende verhaal lees je hoe Miss Alida de boom wil redden. Maar mag dat wel van haar moeder? 

Mariëlla Bekker – Miss Alida en de Droomboom – €14,95

8. Allemaal anders

Wat Allemaal anders zo bijzonder maakt is dat het boek is uitgegeven door de Afro-Nederlandse uitgeverij Wilde Haren.

In ‘Allemaal Anders’ helpt Noera Natuur haar vader met het scheppen van de aarde. Haar vader, de grote schepper, is druk in de weer met het maken van de sterren. Noera mag het leven op aarde gaan maken. Hiervoor gebruikt ze klei uit de magische rivier. Van deze klei kleit ze de dieren en de mensen. Noera maakt iedereen anders, want dat vindt ze juist mooi.

Kim ter Horst – Allemaal anders – €19,-

9. Nijntje en Nina

Afro-nederlandse-kinderboekenIn Nederland groeit elk kind op met de verhalen van Nijntje. Gelukkig heeft Nijntje ook een beste vriendin, Nina.

De penvriendin van Nijntje, Nina, woont in een heel ver land. Op een dag gaat Nijntje met vader en moeder pluis naar het vliegveld om Nina op te halen die een tijdje komt logeren. Thuisgekomen kletsen ze honderduit, drinken een kopje thee en gaan dan lekker buiten spelen.

Dick Bruna – Nijntje en Nina – €6,95

10. Prinses Arabella is jarig

Afro-nederlandse-kinderboekenOok dit boek is geschreven door Mylo Freeman. Een leuk boek voor alle Afro-Nederlandse kindjes!

Prinses Arabella is jarig. Ze wil een heel bijzonder cadeau. En ze krijgt haar zin, of niet? Een vrolijk verjaardagsverhaal!

Mylo Freeman – Prinses Arabella is jarig – €15,95

Dit zijn mijn tien favoriete kinderboeken voor Afro-Nederlandse kinderen. Welke hoort wat jou betreft nog op dit lijstje thuis? Laat het ons hieronder weten!

Photo by Tinuke Bernard on Unsplash

Lees ook:

 


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: