,
uitgeverij-wilde-haren

D’avellonne en Loulou over de inclusieve kinderboeken van Uitgeverij Wilde Haren

Kinderboeken waarin de hoofdpersoon zwart is of iemand van kleur, zijn ontzettend belangrijk. Als moeder koop ik zelf maar al te graag boeken waarin mijn zoontje zichzelf kan herkennen. Ook D’avellonne van Dijk en Loulou Drinkwaard denken daar zo over. Samen richtten zij Uitgeverij Wilde Haren op. Wij wilden natuurlijk weten hoe zij op het idee gekomen zijn, hoe het in zijn werk gaat en meer. Je leest het allemaal in het onderstaande interview.

Over D’avellonne en Loulou

Wie zijn jullie, wat doen jullie en waar worden jullie blij van?

Wij zijn D’avellonne van Dijk en Loulou Drinkwaard, de oprichters van Uitgeverij Wilde Haren. Wij werken voor de uitgeverij naast onze fulltime banen. D’avellonne werkt als Illustrator en Loulou als docent Nederlands. We zijn allebei extraverte, ondernemende meiden die houden van een lolletje, karaoke en dansen. Om soms aan de drukte te ontsnappen, trekken we ons terug op de bank met een goed boek of een leuke serie.

Over Uitgeverij Wilde Haren

Jullie hebben een eigen uitgeverij, Uitgeverij Wilde Haren, kunnen jullie daar wat meer over vertellen?

Met onze Uitgeverij willen wij een nieuw geluid laten horen. We brengen kinderboeken uit waarin de hoofdpersoon zwart of een persoon van kleur is. In onze boeken geven wij kinderen wat ze willen, namelijk ‘gewoon‘ de held, de prinses of de ridder spelen. We willen niet bijdragen aan de boodschap dat deze personages alleen een rol krijgen als het onderwerp gaat over wat hen anders maakt dan de rest. Wij begrijpen dat boeken over: afro haar, op vakantie naar het moederland, de kookkunsten van de ouders van het kind, goed kunnen zijn voor empowering. Wij willen voorkomen dat kinderen straks in de boekenkast kijken en zichzelf alleen kunnen herkennen in de boeken die gaan over wat hen anders maakt.

uitgeverij-wilde-haren

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Als kind misten wij rolmodellen van kleur in de boeken die wij lazen. In prentenboeken stonden meisjes met ons uiterlijk niet in de schijnwerpers, behalve als het verhaal gestoeld was op een vooroordeel. Zoals mooie prentenboeken over Afrika, deze lazen wij graag, maar onszelf konden we niet terugvinden in de wereld waarin wij opgroeiden. Als we er nu op terugkijken was alleen zwarte piet, in het bedrijf zeggen wij blackface piet, het enige personage dat op ons leek waar we in de klas over lazen.

Nu zijn we volwassen en we zijn mensenrechtenactivisten in hart en nieren, daarom waren wij ook aanwezig bij het BLM-protest op de Erasmusbrug. Hier werd nog eens pijnlijk duidelijk hoeveel behoefte er is aan gelijkwaardigheid en gelijkheid in de Nederlandse samenleving. Vanuit onze liefde voor het geschreven woord en vormgeving, besloten wij een bedrijf op te richten dat bijdraagt aan de juiste weerspiegeling van de multiculturele samenleving in kinderboeken.

“Als kind misten wij rolmodellen van kleur in de boeken die wij lazen. In prentenboeken stonden meisjes met ons uiterlijk niet in de schijnwerpers, behalve als het verhaal gestoeld was op een vooroordeel.”

En hoe loopt het proces? Zoeken jullie bijvoorbeeld zelf de talenten op of komen die naar jullie toe?

Wij hebben het geluk dat veel talent naar ons toe komt. We hebben gelukkig groot, creatief netwerk dat ervoor zorgt dat de juiste verhalen bij ons uitkomen. Schrijvers of illustratoren zijn altijd welkom bij ons om hun verhaal op te sturen. Mailen mag altijd naar info@uitgeverijwildeharen.nl.

Over inclusieve kinderboeken

Welke visie/missie dragen jullie uit met Wilde Haren?

Wij willen dat kinderen van kleur en zwarte kinderen zichzelf kunnen herkennen in de boeken die ze lezen. Jezelf zien is gezien worden en jezelf herkennen is erkend worden. Onze boeken laten witte kinderen ook zien dat elk kind een prinses, superheld, politieman, politievrouw of ridder kan zijn, ongeacht de kleur of achtergrond van het kind.

Op welke mijlpaal zijn jullie ontzettend trots?

Ons eerste boek dat nu te koop is. Wij hebben in vier maanden een bedrijf gestart en ons eerste boek op de markt gebracht. Het boek is fysiek te koop in EduCulture in Amsterdam en de digitale verkoopt verzorgen wij zelf via Bol.com. Als wij het nu vertellen, kunnen we het nog steeds niet geloven. Als moeders ons mailen om te zeggen dat hun dochter gek is op het boek, omdat de hoofdpersoon dezelfde mooie krullen heeft, dan maakt ons hart weer een sprongetje.

Over corona en wijze lessen

Wat voor effect heeft de huidige pandemie op de uitgeverij? En op jullie als persoon?

Wij zijn ons bedrijf gestart tijdens de pandemie, dus we zijn het niet heel anders gewend dan om thuis te werken. Door de nieuwe maatregelen, mochten er geen ouders aanwezig zijn tijdens onze workshop ‘Ontsnapping naar de Surinaamse Jungle’ In de Bibliotheek Rotterdam. Dat vonden wij erg jammer. Het was een mooie kans geweest voor ouders om te leren over antiracistisch opvoeden en hoe je open gesprekken kan voeren met kinderen over zware onderwerpen. Na het kringgesprek zijn we met de kinderen de ontsnapping gaan naspelen. De workshop was een succes en we hebben al enthousiaste geluiden van ouders gehoord, dat geeft ons weer vertrouwen in dat een workshop zonder ouders net zo leuk kan zijn.

Als er één wijze les is die je over mag dragen. Wat zou die dan zijn?

Vier je successen. De realiteit blijft dat het opstarten van een eigen bedrijf veel voeten in de aarde heeft. Aan passie en motivatie ontbreekt het ons gelukkig niet, naast onze fulltime banen steken wij al onze tijd en liefde in het bedrijf. De plannen voor een tweede boek liggen al op tafel, terwijl we nog geen tijd hebben gemaakt om stil te staan bij wat we al hebben bereikt in de afgelopen vier maanden. Daar willen we verandering in brengen. Zodra de coronamaatregelen weer versoepelen, willen we onszelf trakteren een dagje wellness.

Wil je na dit geweldige interview meer weten over Uitgeverij Wilde Haren? Neem dan een kijkje op www.uitgeverijwildeharen.nl.

Meer over kinderboeken en moederschap?


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: