,
accepteren-van-jezefl

Over selflove en het accepteren van jezelf

Iedereen kent de quotes “If you don’t love yourself, how are you going to love somebody else?” en “If you don’t love yourself, how is somebody else going to love you?”. In beide quotes zit wat waarheid, maar het is eerlijk gezegd niet zo makkelijk. Ik heb vroeger, en nu af en toe nog, geworsteld met zelfacceptatie en van mezelf houden zoals ik ben. Dit is mijn stuk over selflove en het accepteren van jezelf.


Het is mogelijk dat je na het lezen van dit artikel denkt, dat kan ik allemaal niet zelf. Dat is oké. Heb je wel het verlangen naar meer zelfliefde? Wees dan niet bang om professionele hulp in te schakelen. Er zijn best veel dingen die wij als mensen niet alleen kunnen. En voor een aantal van ons, is dit er één van.


Just do it?

Vaak wordt er makkelijk gesproken over selflove (“Just love yourself!” “Goed bezig!”) Alleen is houden van jezelf niet perse iets dat je passief kan doen. Wanneer iemand tegen je zegt: “Doe het gewoon”. Is het niet gelijk gedaan. Daarnaast komen dit soort statements niet echt aan bij personen met deze struggle, en complimenten geven maakt het vaak ook niet beter.

Zolang mensen worstelen met het accepteren van zichzelf, kunnen zij vaak de liefde en waardering van anderen ook niet accepteren op de bedoelde manier. Jij bent vaak de enige die jezelf goed kan laten voelen, en je bent het jezelf verschuldigd om te proberen dat te doen. Je kan de hemel in worden geprezen, maar als je jezelf de waardering niet laat accepteren, en ook echt gelooft dat je het waard bent, heb je er niks aan.

Het heeft dan ook geen zin om je zelfbeeld teveel te laten beïnvloeden door factoren waar jij geen grip op hebt. Als je eigenwaarde afhangt van andere mensen, en hoe zij jou zien, kunnen ze jou teleurstellen. Geen mening of invloed van de ander is even belangrijk als die van jou! Invloeden van buitenaf kunnen weliswaar toevoegen aan hoe jij beweegt in de maatschappij en hoe jij je voelt, maar deze zijn geen dominante factor, en dat mogen ze ook niet zijn.

‘How you gon’ win, when you ain’t right within?’ -Lauryn Hill

Zoek jouw tempo en blijf daarbij..

Maar als ik eerlijk ben is jezelf accepteren makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen reist op hun eigen tempo door het universum en iedereen leeft op zijn eigen frequentie. Het heeft dan ook totaal geen zin om jouw vooruitgang te meten aan een ander. Wat voor de ene persoon werkt, werkt niet zo bij de ander.

Hoe de één bijvoorbeeld zijn opleiding in 4 jaar afmaakt, doet de ander er 6 jaar over. Beide op hun eigen tempo en de ene persoon is niet beter dan de ander, door hoe snel zij de opleiding afgemaakt heeft. Iedereen is voorbestemd om hun eigen pad te volgen en niet dat van een ander. Vooral op sociale media blijkt dit heel erg geval. Met grotendeels “perfecte” plaatjes en levens die ons worden voorgeschoteld. En goals die iedereen zogenaamd moet hebben of aan moet voldoen.

Set your own goals and be your own inspiration to reach those goals!

 

Elke stap telt!

Natuurlijk is het niet gelijk gedaan na het lezen van deze blog. Maar ik wil de mensen die ermee worstelen wel bemoedigen om stapjes te maken in de richting van het verbeteren en accepteren van jezelf. Focus je op depositieve eigenschappen die je hebt. En probeer daar het beste van te maken totdat het je wel lukt om de grote stappen te nemen.

Spreek jezelf toe op een positieve manier en ruil negatieve gedachtes in voor realisme. In plaats van jezelf elke keer neerhalen bij elke kans die je krijgt of te twijfelen aan jezelf, ga je jezelf motiveren om positief te zijn. Neem daarnaast alle tijd en ruimte tot je beschikking om dit te doen. Er is geen haast voor zelf-verbetering en self-work. Daarnaast is het niet erg als je eerlijk naar mensen toe bent over het werk dat je aan jezelf doet! Wie weet ervaar je steun en begrip uit onverwachte hoeken.

Naast jezelf positief toespreken door middel van affirmations, is het ook belangrijk dat je je eigen (tijdelijke) tekortkomingen en negatieve eigenschappen accepteert. Zodra je jezelf accepteert en er vrede mee hebt dat je op dat moment in je leven zo bent, kan je je pas gaan begeven in een ruimte van verandering.

Er is een goede balans tussen positief en negatief, “goed en kwaad”. En de juiste balans hiervan in jezelf vinden is in mijn ogen de grootste key voor acceptatie van jezelf. Het begint allemaal bij het veranderen van je mindset en je kijk op dingen. Zodra je zicht verandert van grotendeels negatief en pessimistisch, naar positief, optimistisch, realistisch en licht ga je ervaren dat meerdere dingen op hun plek vallen voor jou.

Trust the process and do the work!

Love and light,

Abby

Deze artikelen vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: