,
#FlattenTheCurve

Dit is waarom #FlattenTheCurve zo belangrijk is

De hele wereld is in de ban van het coronavirus. En terecht. Alhoewel ik eerst nog sceptisch was over het effect van het virus, ben ik nu groot voorstander van #FlattenTheCurve. Want als wij de professionals mogen geloven zal 60 tot 80% van de wereld het coronavirus krijgen. Niet iedereen even heftig gelukkig. Maar zonder de juiste maatregelen zal het effect van het virus helaas veel groter zijn.

#TheBasics

Virussen als het nieuwe coronavirus verspreiden zich op een vervelende manier. Het virus gaat namelijk ontzettend snel van de ene op de ander over, zonder dat er lichamelijk contact voor nodig is. Daarnaast overleeft het virus ook op objecten. Niet heel lang, maar lang genoeg om meerdere mensen te besmetten. Dat zorgt ervoor dat de besmettingen exponentieel toenemen. En dat is ook de grootste reden voor paniek. Het aantal besmettingen neemt namelijk zo snel toe, dat de kans dat jij en ik het virus krijgen dagelijks groeit.

Landen als Italië en Spanje hebben daarom besloten iedereen in thuis quarantaine te zetten. Alle inwoners moeten binnen blijven om zo het contact met anderen te vermijden. Heel slim, want zo voorkom je nieuwe besmettingen. Alhoewel het aantal nieuwe besmettingen in eerste instantie nog even doorgroeit, zal het daarna afnemen. En als je daar alle mensen die inmiddels genezen zijn bij optelt, heb je op een gegeven moment heel weinig of geen zieken meer over.

In oranje zie je het verloop zonder maatregelen. In blauw zie je het verloop met maatregelen.

#FlattenTheCurve

Het is daarom ontzettend belangrijk om met zo min mogelijk mensen in contact te komen. Maar dat is in Nederland niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn namelijk nog veel mensen die elke ochtend op het werk verwacht worden. Wat kan je er zelf aan doen? Het begint bij de maatregelen die wij eigenlijk allemaal al kennen. Je handen vaker wassen, in de binnenkant van je elleboog niezen en geen handen schudden. Maar hoe strenger de maatregelen, hoe groter het effect.

Het helpt als je gewoonweg binnen blijft. Natuurlijk moet je af en toe naar buiten, maar als dat niet nodig is, blijf dan binnen. Nu alle musea, scholen en de horeca dicht zijn, valt er buiten niet zoveel te zoeken. Zoek geen drukke plekken, zoals een winkelcentrum, op. Maar maak bijvoorbeeld een wandeling door het park. En vermijd ook de drukke tijden in de supermarkt. De supermarkten proberen zoveel mogelijk aan te vullen, dus binnenkort kan je geen producten meer mislopen.

#BeNice

Wees tijdens deze periode, die waarschijnlijk langer zal duren dan wij allemaal hopen, vooral aardig tegen jezelf. Zorg ervoor dat je in je vrije tijd bewust tijd voor jezelf vrij maakt, en rust goed uit. Denk daarnaast ook aan je medemens. Dat gaat dieper dan wat pakken toiletpapier in de schappen laten liggen. Denk ook aan de ouderen die hun huis niet uit kunnen, en de mensen die geen geld hebben om mee te hamsteren. Help de mensen om je heen. Ook al is het alleen door ze een hart onder de riem te steken in een tijd van nood.

Stay Save & #FlattenTheCurve!

Deze artikelen vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: