, , ,
coronacrisis-moederschap

De coronacrisis en het moederschap. Zoals verteld door een trotse loedermoeder.

De coronacrisis en het moederschap? Allereerst applausje voor jezelf als je 2020 überhaupt hebt overleefd! Ik heb een aparte vraag voor de moeders die thuiswerken met jonge kinderen die niet naar de crèche of school gaan; “are y’all oke?” cause i’m not. 

In dit artikel wordt er gesproken over COVID-19 en de huidige coronacrisis, meer daarover vind je op rijksoverheid.nl.

Een hele lange thuisvakantie

We zitten nog steeds thuis, midden in een pandemie en iedereen snapt dat. Mijn zoontje van twee begrijpt er echter niets van. Hij vindt mijn mondkapje er maar raar uitzien. Dit is de hoofdreden dat hij hem ook altijd van mij gezicht af trekt als ik hem op til. Ik voel me thuis vaak schuldig, wanneer ik hem weer de geïmproviseerde werkkamer uit stuur.

Ik zie hem denken en er gaan volgens mij tien verschillende vragen door z’n kleine koppie. Hoezo is mama thuis maar mag ik niet op haar schoot achter het nieuwe bureau zitten? Waarom is ze weer aan de telefoon? Hoelang duurt deze vakantie eigenlijk? Wanneer ga ik weer naar mijn vriendjes op de crèche? Hoe vaak gaat ze nog “ssssst” tegen mij zeggen als ze die gekke koptelefoon op heeft? Wie zijn al die mensen op haar scherm met wie ze lijkt te praten? En wat is “een call” waar ze het steeds over heeft.

Zelf moest ik vooral wennen aan het idee dat mijn werkdag thuis natuurlijk veel minder productief is dan op kantoor. Anyway, voor de tweede keer in lockdown zitten met een peutertje, van inmiddels twee jaar, is zwaar. En dan heb ik er maar één! Respect voor ouders met meerdere (jonge) kinderen.

Bad mom moments

Loedermoeder is echt een understatement! Mijn kind heeft nog nooit zoveel Netflix gekeken, terwijl de woonkamer er als een ontplofte speeltuin uitziet. De koekjes en snacks weet hij inmiddels ook zelf te vinden! Maar ondanks alle chaos proberen we er thuis wel een serieuze planning op na te houden. Met een vriend als ZZP-er en mijn 32-urige werkweek moet dat wel. Wij hebben beiden geen essentieel beroep dus de crèche als noodopvang is geen optie. Wolf is hierin de gelukkige, hij heeft nooit eerder zoveel quality time met z’n ouders doorgebracht. Soms lijkt het bijna een overkill.

Ik ben ook tot de conclusie gekomen dat ik een hele leuke moeder en een goede makelaar, maar een hele beroerde leidster ben. En dat ik die drie functies niet tegelijk kan uitoefenen, hoe graag de maatschappij dat ook van me verlangt. Ik heb nooit eerder zoveel getwijfeld aan mijn moederschap. Want waarom zou ik mijn eigen kind niet aan kunnen? Maar ik ben erachter! Ik kan mijn kind wel aan alleen is dat normaal (wat is nog normaal?) gesproken met pauzes. Een tripje zonder kind, een drankje hier en een etentje daar. De dates buitenshuis of even ergens lunchen met een vriendin. Puur de kleine pauzes van het mama zijn! Ik mis het allemaal. Net als jullie.

Dankbaar

Er zijn veel ergere dingen op de wereld daar ben ik me zeer zeker bewust van. We zijn gezond, hebben een dak boven ons hoofd, elke dag eten op tafel en genoeg financiële middelen om ons door deze pandemie heen te slepen. Desondanks voel ik me soms leeg lopen! Corona veroorzaakt een sleur waar ook de (mentaal) sterkste van ons soms onder gebukt gaan. Nu er ook nog een avondklok bij is gekomen, ziet het er zeker niet beter uit.

Maar lieve mama’s wees af en toe ook trots op jezelf, we doen het wel allemaal! Het plannen, het huishouden draaiende houden, thuiswerken en nog veel meer. Het kost veel energie en vraagt veel van iedereen, ook van jou. Maar ook hier komen we wel doorheen. We got this.

Tips and tricks, cause we all need them!

 1. Accepteer de situatie, dit zorgt voor mentale rust!
 2. Probeer een ritme te creëren, dit werkt prettig voor de meeste kindjes.
 3. Zet het speelgoed waarmee ze mogen spelen een dag van te voren klaar, op deze manier is het niet elke dag een bende.
 4. Doe hetzelfde met de kleren, het ontbijt en andere snackjes, dit scheelt tijd.
 5. Plan playdates met kinderen van dezelfde leeftijd. Het is voor hen ook leuk om met leeftijdsgenootjes te spelen.
 6. Loop tijdens een pauze buiten even een rondje, doe boodschappen of ga samen naar de speeltuin.
 7. Laat je kindje ontdekken, ze kunnen veel meer dan we vaak denken!
 8. Zoek online naar leerrijke maar vooral leuke spelletjes of filmpjes in de leeftijdscategorie van je kindje. Mijn zoontje leert momenteel in het Engels tellen tot 10.
 9. Als je klaar bent met thuiswerken, ben je ook echt klaar! Gun je kindje een half uurtje per dag je volledige aandacht. Geen telefoon of andere afleidingen puur jullie twee.
 10. Vergeet jezelf (en je partner) niet!
 11. Last but not least; durf om hulp te vragen, hier is in deze rare tijd helemaal niets mis mee. Iedereen moet af en toe even opladen.

Stay safe and strong! With love Mai

Wij lezen jullie verhalen over de coronacrisis en het moederschap graag terug. Hoe ga jij om met de coronacrisis en het moederschap?

Meer lezen over het moederschap?


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: