,
zelfmoord-onder-jongeren

Aantal zelfmoorden onder jongeren bijna verdubbelt. Waarom?

Als je vandaag een beetje naar het nieuws gekeken hebt, weet je dat het aantal zelfmoorden onder jongeren bijna verdubbeld is in 2017 ten opzichte van het jaar daarvoor. Van alle sterfgevallen van jongeren tussen de tien en dertig jaar, is een kwart door zelfmoord. Are you shocked yet?

Wij weten dat er veel jongeren met depressies en zelfmoordneigingen rondlopen, maar waarom zoveel jongeren kiezen voor de dood, is de grote vraag.

Als je zelf dealt met depressieve gevoelens of rondloopt met zelfmoordneigingen. Praat er alsjeblieft over. Wij weten dat er op dit moment weinig professionele hulp is, maar in je wanhoop is praten met een vriend, familie of kennis ook even voldoende. Heb je die niet, bel dan 0900-0113 met de zelfmoordpreventie lijn of ga naar 113.nl. En je mag ons natuurlijk ook altijd een berichtje sturen.

Er zijn natuurlijk meerdere redenen voor het ontwikkelen van een zware depressiviteit. Maar een van de redenen die toch veel onder de jongeren speelt, is de druk om het perfecte leven te leiden. Op sociale media, op school en op het werk, draait alles om zien en gezien worden. Iedereen laat het breed hangen en doet net alsof zij het perfecte leven hebben. Voor mensen die gevoelig zijn voor sociale druk, kan dit heel veel stress opleveren. Zelf mensen die er niet erg gevoelig voor zijn gaan vaak onbewust mee met de massa.

Een andere mogelijke reden is het tekort aan professionele hulpverlening. Mede dankzij kabinet Rutte, is er veel bezuinigt in de zorg, waardoor er gewoon niet aan de grote vraag naar hulpverlening voldaan kan worden. Het is dus de grootste tijd om van die enorme wachtlijsten af te komen.

Een andere, best logische verklaring, is de populariteit van de netflix-serie ’13 reasons why’. Het geeft kijkers namelijk het idee dat zelfmoord een methode is om je pestkoppen terug te pakken. Wij gaan hier verder niet teveel op in.

Er zijn zo nog wel tientallen redenen mogelijk waarom het aantal zelfmoorden onder jongeren zo erg toegenomen is. Maar het belangrijkste is dat wij nu met z’n allen onze ogen en oren open gaan houden. Wees er voor elkaar, leef niet alleen in je eigen wereld. En ja, een vriendin die toegeeft dat ze zelfmoordneigingen heeft is even schrikken, maar het ergste dat je kunt doen is er niet voor haar zijn. Zet je trots en gevoelens aan de kant, and be the best friend you can be!

Love!

Dit vind je vast ook interessant:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: