Helemaal alleen op reis. Hoewel het zorgeloos reizen er door Corona voor velen even niet inzit, verwacht ik dat dit ooit weer mogelijk gaat zijn. Het is alweer een tijd geleden dat ik zelf op pad was, maar tijdens mijn solo reisjes kreeg ik verschillende berichten van mensen die zich geïnspireerd voelde door deze manier van solo reizen en ook graag op die manier een reis wilden maken.
Voor sommigen die graag controle over alles hebben voelt dat als een hele grote stap uit hun comfortzone. Toch kan ik het iedereen aanraden om minstens één keer helemaal in je uppie te gaan reizen. Om jullie te overtuigen vat ik in deze post samen hoe je dat aanpakt, de afwegingen die je maakt, wat de kosten zijn, waar je slaapt en meer.
Grenzeloos kiezen
Het leukste aan alleen op reis gaan, is dat (afhankelijk van je tijd en budget) er een hoop mogelijk is! Ik heb mijn bestemmingen tot nu toe niet heel bewust gekozen. Het was steeds een gevoel waar ik naar opzoek was. Mijn eerste solo reis was naar Frankrijk, Lyon. Ik was 21 jaar oud, had verse liefdesverdriet en wilde niks liever dan me begeven op een plekje dat magisch voelde.
Van Lyon wist ik niets af, maar toen ik dat ‘magische gevoel’ waarnaar ik opzoek was vertaalde naar wat trefwoorden en deze door een zoekmachine op het internet gooide kwam ik al snel bij Lyon terecht. Ik boekte zonder verder na te denken mijn ticket en vond precies wat ik zocht. Hetzelfde met de reizen die daarop volgden.
Weet je dus niet waar je heen wilt of kun je niet kiezen? Besef dan dat dit een groot onderdeel van de voorpret is! Denk dan aan wat je wilt voelen, zien, ervaren. Heb je behoefte aan zon, of klim je liever een besneeuwde berg? Klim je überhaupt graag of lig je liever gestrekt op een strandlaken? Wil je actief cultuur snuiven of zoek je juist ontspanning? En most importantly: ben je bereid om uit je comfortzone te stappen en de controle een beetje los te laten?
Dat laatste vind ik altijd het leukste, de touwtjes een beetje loslaten brengt je meestal de mooiste, meest onverwachte ervaringen. Laat je fantasie dus op de loop met in je achterhoofd dat alles mogelijk is en pas die mogelijkheden daarna steeds meer aan op jouw realiteit.. or create one ;).
Wat voor type ben je: een toerist of een reiziger?
Deze twee groepen hebben uiteindelijk hetzelfde doel: een fijne reis maken, mooie dingen zien en met een grote lach terug komen. Het verschil zit hem in de manier waarop. Ben je een toerist, laat je je reis graag organiseren, hecht je waarde aan comfort, privacy, een duidelijke planning en een tikkeltje luxe? Of ben je een reiziger, zie je het als een uitdaging om zelf je reis te organiseren, zie je je accommodatie puur als slaapplek. En is “go with the flow” de manier waarop je het liefst reist.
Deze verschillen zijn belangrijk omdat het je kosten, activiteiten en eigenlijk gewoon je hele beleving beïnvloed. Wil je graag alles vooraf geregeld hebben, dan zul je ook vooraf een planning moeten maken en (wil je geen geld verliezen) je hier ook aan moeten houden. Je hebt dan mooi alles afgehandeld voor je vertrek en kan de vakantie gebruiken om te ontspannen.
Daar tegenover staat dat je minder flexibel kunt zijn. Hecht je waarde aan een comfortabel hotel, dan geniet je van goede service en privacy, maar zul je minder snel in aanraking komen met andere mensen. Vind je dat juist belangrijk, dan zijn hostels hele leuke, goedkope opties. Wel lever je dan mogelijk in op comfort door je kamer te delen met anderen, waar je tegen moet kunnen.
Boek je niet al alles van tevoren, dan zul je tijdens je reis veel zelf moeten uitzoeken en regelen. Daar moet je goed op jezelf voor kunnen vertrouwen en het kost soms wat extra tijd. Daar tegenover staat dat je ultieme vrijheid hebt en makkelijk plannen kunt omgooien wanneer je bijvoorbeeld nieuwe vrienden hebt gemaakt en een andere route wilt nemen.
De juiste afwegingen maken
Ook bij simpele zaken zoals transport moet je jezelf afvragen waar je je prettig bij voelt. Ben je het type dat liever een taxi pakt die je van deur tot deur brengt, of pak je samen met de locals een bus die niet altijd even comfy (of veilig) voelt, maar je wel dicht bij het ‘échte leven’ en de cultuur brengt?
Eet je liever in restaurants of vind je het ook oke om langs de weg bij een van de vele supergoedkope streetfoodtentjes aan te schuiven (met als risico dat je darmen Spaans beginnen te praten). Natuurlijk is het niet allemaal zo zwart wit en ben je niet per se (altijd) het ene of het andere, maar dit zijn wat voorbeelden van zaken waar je over na wilt denken en die het verloop van je reis een richting in zullen sturen.
Ik heb beide type reizen gemaakt, maar in mijn blog hoop ik mensen te stimuleren om een reiziger te zijn en het avontuur lekker op eigen houtje aan te gaan, ikzelf reis ook het liefst op die manier. In hostels slaap ik prima met vreemde mensen op kamer, die uiteindelijk vrienden worden, waar ik soms mijn route voor aanpas.
Ik regel het liefst alles zelf, met de nodige foutjes en ik ben oke met verassingen wat betreft hoe en waar ik beland. Verder heb ik veel behoefte aan prikkels dus staat vaak niks vast in mijn reizen en voelt het even geen huis hebben en weinig spullen bezitten als vrijheid. Mijn stijl van reizen kan dus behoorlijk goedkoop zijn.
“Waar doen ze het toch van?”
Vaak hebben mensen het idee dat je een dikke portemonnee met een dikke spaarrekening nodig hebt om een (verre) reis te maken. Geld is zeker nodig om te kunnen reizen, maar je hoeft zeker niet rijk te zijn. Hoe je aan dat geld komt: wait for it.. je werkt ervoor. Mijn laatste twee reizen waren impulsieve acties en in een korte tijd was er dus geld nodig.
Dit betekende dat ik simpelweg vaker nee moest zeggen tegen etentjes, dubbele diensten moest draaien op het werk, en de leuke kleertjes soms in de winkel moest laten hangen. Een gigantische stok achter de deur voor als je, net als ik, geen held bent in sparen is het boeken van je ticket. Als die eenmaal geboekt is weet je dat je een x aantal dagen, weken, maanden in een vreemd land rond moet zien te komen.
Blut zijn is geen optie, dus met dat in gedachte gooi je je centjes echt wel in die spaarvarken. Een andere motivatie is het maken van een bucketlist. Wat wil je allemaal zien en doen en wat kost dat? Dat avondje cocktails drinken is ineens lang niet meer zo boeiend als je weet dat je dat geld ook kan gebruiken voor een tour door de jungle. Keep your eyes on the price!
Leer budgetteren
En over kosten gesproken, budgetteren is noodzaak. Hiermee kun je al beginnen voordat je een precieze bestemming hebt uitgekozen. Naar welk werelddeel ga je, en hoeveel is jouw geld daar waard? Azië is spotgoedkoop, Zuid-Amerika is dat ook, maar ook binnen Zuid-Amerika kunnen er grote verschillen in kosten zijn.
Wat voor reiziger ben je en waar liggen jouw prioriteiten? Nadat je die zaken een beetje helder hebt kun je uitrekenen wat je ongeveer kwijt gaat zijn. Ik zocht op andere blogs naar wat ik ongeveer per dag kwijt zou zijn aan de 3 belangrijkste dingen in je reis: eten, onderdak en transport. In Thailand was dit ruim uitgerekend €17 per dag x 30 dagen = €510 excl. je ticket en excursies. In Peru was dit al snel het dubbele, maar in Bolivia weer wat minder dan in Peru. Natuurlijk kan dit soms meer per dag zijn en soms minder.
Hier bovenop berekende ik de kosten voor activiteiten die op mijn bucketlist stonden, de ticket en het maken van een noodpotje. In Thailand dacht ik dit niet nodig te hebben en dat had ik ook niet, tot ik op een haartje na bijna mijn vlucht terug naar Nederland miste. Had de grondstewardess me niet een priority pass gegund, dan had ik dus zoals we dat noemen Ein dik Probleim. Houd dus altijd wat geld achter de hand voor noodgevallen.
Je voorbereiding
Om lekker zorgeloos te kunnen chillen wanneer je alleen op reis bent kun je het beste goede voorbereidingen treffen vóór je reis begint. Het belangrijkste van heel het verhaal is jouw gezondheid en het in stand houden daarvan. Je bent in een vreemd land waar dingen anders kunnen werken dan je gewend bent. Investeren in je veiligheid is dus nooit een slecht idee:
Verzekering: Zoek goed uit hoe je verzekerd bent. Ben je niet aanvullend verzekerd, dan zijn er opties voor bijvoorbeeld een tijdelijke reisverzekering voor wanneer je in het ziekenhuis beland, van je spullen beroofd wordt of iets beschadigd. Nooit 100% te voorkomen, maar het verzacht de pijn een beetje als je weet dat je hiervoor gedekt bent.

Vaccinaties: Weet je waar je ongeveer heen gaat? Maak dan ruim vóór je reis een afspraak bij de GGD voor reisadviezen en vaccinaties. Voordat je dit doet kun je op het internet uitzoeken welke vaccinaties er nodig zijn en wat deze kosten. Bepaalde vaccinaties zijn noodzakelijk en anderen zijn optioneel.
Nog meer voorbereidingen…
Bezuinig niet op je gezondheid (mocht je in het buitenland alsnog een shotje nodig hebben die je in Nederland niet haalde, ben je vaak veel duurder uit zonder te weten of het betrouwbaar is). Maar laat je tijdens het spreekuur bij de GGD ook geen onzin aansmeren. Bij de GGD krijg je een geel gezondheidsdocument waarin te lezen is dat je bepaalde vaccinaties hebt gehad. In sommige landen moet je dit document laten zien.
Apotheek in je tas: Ik heb zelf het liefst altijd een mini apotheekje in mijn tas bestaande uit diarreeremmers, reisziektepillen, waterzuiveringstabletten, pijnstillers, muggenspray, desinfectiemiddelen en pleisters. Grappig genoeg heb ik deze pillen zelden zelf nodig gehad en ben ik ze meestal aan het uitdelen aan mensen met minder geluk.
Je weet nooit hoe je lichaam in het buitenland op voedsel, de temperatuur of insecten reageert en de bijsluiters van medicijnen in het buitenland zijn niet altijd goed te begrijpen. Dus het kan handig zijn dit soort spullen zelf bij te hebben.
Het leven (en je rekeningen) lopen gewoon door: Oftewel zorgen dat alles geregeld is kan je veel stress besparen. Is je paspoort nog geldig? Is je visa geregeld en dekt deze de periode van je verblijf? Heeft je kat een logeeradres? Is het vuil weggebracht en de koelkast leeg? Zijn je vaste lasten betaald? Allemaal zaken waar je niet aan wilt denken als je op het strand met de barman(of vrouw) aan het flirten bent. Of erger: wanneer je terug bent.
Globale Planning
Het is altijd prettig om een globale planning te maken voor je reis. Klamp je hier niet teveel aan vast want hij gaat gegarandeerd totaal anders lopen dan hoe je denkt (that’s actually a good thing). Een belangrijke reden om alsnog iets van een planning te maken en wat zaken van tevoren uit te zoeken is dat het je tijd kan besparen.
In Thailand waren alle steden redelijk snel en makkelijk te bereiken. In Zuid Amerika aan de andere kant, was ik soms wel 13 tot 24 uur onderweg. Door hier vooraf rekening mee te houden kun je opties afwegen en bijvoorbeeld kiezen voor een binnenlandse vlucht in plaats van een bus. Dit scheelt vaak enorm veel tijd en tijd is je beste vriend wanneer je op reis bent (don’t lose ya best friend!).
Als je de bus neemt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een nachtbus in plaats van reizen overdag. Je bent dan geen mooie dag kwijt aan reizen (je slaapt in de bus) en daarnaast scheelt het je een nacht betalen voor accommodatie (je slaapt in de bus). Verder kan een goede voorbereiding je geld schelen.
Inlezen maakt verschil
Je kunt je van tevoren inlezen over de dingen die je wilt gaan doen en uitzoeken of je deze beter vooraf of ter plekke kunt regelen. Wordt bijvoorbeeld lid van een Facebookgroep voor backpackers van jouw bestemming voor info en tips. Ik had voor een trekking naar Machu Picchu in Peru bijna het dubbele betaald door deze alvast in Nederland te willen boeken, omdat de organisatie me wijs wilde maken dat ik anders niet van een plek gegarandeerd zou zijn.
In een Facebookgroep las ik dat dit onzin was en dezelfde trekking zelfs tot een dag van tevoren nog te boeken was voor de helft van die prijs. Een dag van tevoren heb ik dit dus gewoon ter plekke en spotgoedkoop kunnen boeken. Door een globale planning te maken kun je ook een logische route uitstippelen. Dit scheelt je wederom tijd en geld.
Flying solo – Alleen op reis
Het idee van alleen op reis zijn of alleen zijn blijft voor mensen vaak eng of soms zelfs raar. Ik heb er dan ook een hoop reacties op gehad. Vooral positief, maar sommigen wilden me ook rustig doorverwijzen naar de huisarts voor een mentale check up. Wat moet je in je eentje? Wilde er niemand mee ofzo? Kijken mensen je daar niet raar aan? Ben je niet bang? Is het niet saai? Maar je bent een vrouw?
Allemaal nee (behalve dat laatste ;)). Vaak wordt ‘alleen’ gelinkt aan ‘eenzaam’. Ten eerste geeft niks je een vrijer gevoel dan jezelf aardig vinden, jezelf grappig vinden, met jezelf kunnen chillen, jezelf kunnen vermaken en je eigen keuzes kunnen maken. Als die dingen je back home niet lukken, ga je dat alleen op reis in ieder geval zeker weten leren.
Je krijgt waardering voor jezelf want je kan in eerste instantie alleen op jezelf bouwen. Kom je in de problemen? Zelf oplossen. Voel je je rot? Zelf oplossen. Heb je een topdag? Zelf lekker van genieten. Supergoed voor je zelfvertrouwen want dit geeft je een gevoel van onafhankelijkheid. Los van je onafhankelijke, aardige, fine-ass self krijg je er als bonus superleuke andere net zo onafhankelijke, aardige, moedige mensjes bij die vanzelf op je pad komen.
Vanzelf? Ja echt vanzelf. Verwijder de horrorgedachtes over dat je met je introverte (or even extraverte) self, mensen smekend aan moet kijken om met je te praten omdat je de afgelopen 4 dagen tegen je knuffelbeer aan hebt lopen babbelen. Soort zoekt soort en dit meer dan ooit wanneer je solo op reis bent.
Eenzaam ben je niet

Backpacken is bijna een soort cultuur met een soort mensen die allemaal verschillend zijn met verschillende achtergronden, maar dezelfde liefde voor het onbekende, voor het avontuur, voor culturen en voor zelfontwikkeling delen als jij. In tegenstelling tot wat je thuis gewend bent kijkt niemand op reis er raar van op als je vraagt of je erbij mag zitten of bij een bushalte ineens een gesprek begint.
Side note: tot nu toe is de eerste vraag wanneer ik iemand ontmoette nooit de standaard “Hoe heet je?” geweest, maar was het: “where are you from/ where have you been?” in de breedste zin van het woord. Probeer daar maar eens een gesprek op dood te laten lopen. Komt dus helemaal goed!
Dat gezegd hebbende moeten we realistisch blijven, ondanks dat je als loner niet eenzaam bent zullen er zeker momenten zijn dat je je eenzaam voelt. Maar dat is -als je een well balanced life hebt- niet anders dan thuis. Ups en downs zijn er altijd en zijn daarnaast reflectie momentjes.
Waardoor voel je je zo, ben je niet bij jezelf aan het blijven, ben je jezelf te afhankelijk aan het opstellen, ben je in het verkeerde gezelschap, ben je überhaupt in gezelschap, heb je daar juist wel of juist geen behoefte aan en zo ja of nee, what the heck doe je dan in/aan die situatie? Als ik me rot voelde en mezelf deze vragen stelde, kwam ik vaak gelijk achter de kern van dat rotte gevoel en kon ik mezelf er ook als de bliksem uithalen. Alles heb je zelf in de hand (feeling powerfull yet?)
Luister naar je intuïtie
Tot slot is luisteren naar je intuïtie heel erg belangrijk. Vooral als vrouw zijnde, maar eigenlijk voor iedereen. Wanneer je alleen bent staan je zintuigen onbewust op scherp en kom je erachter dat je slimmer bent dan je denkt en situaties perfectly fine kunt inschatten. Nu alleen nog luisteren en handelen hiernaar. Ja, dat betekent dat mensen zich beledigd kunnen voelen, dat de mogelijkheid daar is dat je het verkeerd hebt, dat je raar overkomt etc. kan allemaal. Maar liever onbeschoft dan GHB in je drankje om het maar even plat te illustreren.
Tijdens mijn reis naar Thailand heb ik deze les direct geleerd. Ik was in een metrostation en onderweg naar het treinstation in Bangkok. Een Thais vrouwtje met een bedrijfsshirt van een of ander bedrijf (seemed legit) sprak me heel casual aan en we raakten aan de praat, gezellig. Voor ik het wist liep ik met haar mee het metrostation weer uit, een kilometer verder naar het reisbureau waar ze zogenaamd werkte om “goedkopere treinkaartjes” te halen.
En dus…
Halverwege zei mijn intuïtie al (oke, eigenlijk schreeuwde ze) ” Sham, wat ben je aan het doen?”. Als je daar zelf geen antwoord op kan geven, is wat je doet in ieder geval niet het juiste. Op een gegeven moment vroeg ik haar waar we heen gingen, ze praatte eroverheen en ik volgde maar, uit beleefdheid. Voor ik het wist kwamen we aan bij een shady kantoor, ging de deur dicht en kwam ik erachter dat het vrouwtje verdwenen was en ik met een stel vreemden in een vreemd kantoor zat.
Zit je dan met je beleefde muil. Gelukkig hebben ze me alleen (enigszins drammerig) proberen wat zaakjes aan te smeren en kon ik vijf minuten later zonder schrammetjes het pand weer verlaten. Dat had natuurlijk heel anders af kunnen lopen. Zo heb ik vaker wat domme streken uitgehaald, omdat ik mijn intuïtie aan het negeren was, meestal om niet op een bepaalde manier over te komen op >> anderen. Uiteindelijk is alles een les en blijft die les terugkomen totdat je beter naar je intuïtie leert luisteren. So do it!
Geen controle is controle
Laat. Het. Los. Die strakke planning, die tempel die je wilde zien, maar niet meer in je planning past, de angst voor de eenzaamheid, je zorgen over de mensen thuis, die trein die je mist, die 5 pesos waar je voor opgelicht bent. Loslaten is het beste wat je gedurende je hele trip kunt doen, en als je backpackt heb je bijna geen keus. De reis overkomt je en dat is het allermooiste. Je hebt alleen een blanco schrift en het verhaal schrijft zichzelf.
Je maakt intense vriendschappen for how long it lasts, om elkaar vervolgens misschien wel nooit meer te zien. En je raakt verdwaald en beland precies waar je moet zijn. Je verliest jezelf en vindt een verrijkte jij terug. En of je het wilt of niet, je wordt geconfronteerd met je niet geheelde wonden, en kan niet anders dan dingen een plekje geven. En dat plekje is niet in jouw koffer terug naar huis. Allemaal voorbeelden van magische dingen die er gebeuren when you just let go. So just be, de rest zal zichzelf wijzen.
Nieuwe kanten van jezelf ontdekken
Na alleen op reis te zijn geweest merk je dat je als persoon opeens op meer manieren te definiëren bent. Ik was nooit een outdoor mens, ik houd van make up, ik hekel insecten en ik heb hoogtevrees. Na mijn laatste reis kon ik zeggen dat ik een 5-daagse outdoor trekking had voltooid, kennis had gemaakt met vele insecten (en sommigen zelfs heb laten leven haha). Er vaak genoeg als holbewoonster bij had gelopen (nobody cares) en aan een koordje op mijn kop door de lucht heb gevlogen. Allemaal dingen die ik nooit dacht te kunnen doen.
Ook jij gaat nieuwe kanten van jezelf ontdekken en jezelf versteld doen staan. Laat deze nieuwe ik niet in je vakantieland achter op de airport, neem het mee naar huis. Je gaat gegarandeerd anders naar jezelf kijken en nieuwe uitdagingen, opties, talenten etc. ontdekken die je kunt inzetten in je relaties en carrière. Mocht je nu nog twijfelen om alleen op reis te gaan, het laatste zetje vanuit mij: Doe het. Nu (ofja, na Corona).
SHASH
Ga jij vaker alleen op reis? Deel jouw ervaringen dan hier onder met ons! En wie weet inspireer je net als Shammai iemand om alleen op reis te gaan.