,
yes-girl-shes-vegan

Charlene’s ‘Yes Girl, She’s Vegan’ is er speciaal voor Afro-Nederlandse female vegans

Steeds meer Afro-Nederlandse vrouwen kiezen bewust voor de veganistische lifestyle. Ze laten daarvoor alle dierlijke producten, zoals vlees en melk, staan. Daarnaast kiezen veganisten vaak bewust ervoor om kleding gemaakt van leer, wol en zijde, in de winkel te laten liggen. Zo ook Charlene. Zij richtte haar Facebook-groep ‘Yes Girl, She’s Vegan’ speciaal voor de Afro-Nederlandse vegans op. Waarom ze dat deed, en hoe het allemaal loopt, ontdek je hieronder.

Samen, niet alleen

Charlene (30) heeft op 1 januari 2020 de keuze gemaakt om geheel veganistisch te gaan eten. “In de weken daarvoor vroeg ik in mijn omgeving rond wie er met mij mee wilde doen aan Veganuary.” Uit ervaring wist ze namelijk dat ze de veganistische levensstijl beter vol zou kunnen houden met wat mental support. Nadat positieve reacties uit haar omgeving uitbleven, “heb ik een oproep geplaatst met daarin wat ik ging doen, en wie het leuk leek om mee te doen.” Uit die oproep ontstond haar ‘Yes Girl, She’s Vegan’ (YGSV).

“Het is echt een ding geworden in de afgelopen maanden, en heel hard gegroeid.” Het valt de vegan op dat er, ook in onze community, veel behoefte is aan informatie over plantbased eten. En bovenal ook dat stukje motivatie, “het samendoen daar zit voor mij wel echt de winst.” Zo is het voor Charlene, sinds 2016, de eerste keer dat ze Veganuary echt afgemaakt heeft. Inmiddels is ze dan ook langer dan vier maanden vegan, en het bevalt haar goed. Dat dankt ze allemaal aan de motivatie vanuit de groep.

En dat niet alleen. Mede dankzij die motivatie heeft ze afgelopen maart na acht en een half jaar studeren haar diploma HBO communicatie in ontvangst mogen nemen. 

Yes Girl, She’s Vegan

In haar zoektocht naar motivatie voor de veganistische levensstijl, heeft Charlene in veel verschillende Facebook-groepen gezeten. Maar omdat daar vaak super fanatieke leden in zitten, voelt zij zich er niet thuis. “En dat is het verschil met ‘Yes Girl, She’s Vegan’. Bij ons is het echt een statement dat iedereen welkom is. Als je besluit dat je ervoor gaat, is er niet veel dat je dan nog fout kunt doen.” In YGSV zitten inmiddels meer dan 800 leden, waarvan lang niet iedereen geheel veganistisch leeft. Toch heerst er een positieve sfeer in de groep, en voelt iedereen zich thuis. Als het even niet lukt, springen de overige 799 leden bij om te ondersteunen in de vegan journey.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Elke twee weken mogen de leden van ‘Yes Girl, She’s Vegan’ op een groepsmaaltijd stemmen, waarmee ze thuis zelf aan de slag kunnen. Zo voorziet Charlene de leden van food inspiratie. Ze weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om elke avond een andere veganistische maaltijd op tafel te zetten. Vooral in gezinnen met kinderen. Daarom zijn er ook verschillende kookboeken voor de leden beschikbaar, en werkt YGSV vaak samen met vegan organisaties. Zo liep er onlangs een kortingsactie met Nonocakes.

Hi Girl, het is oké

“Je kan heel klein beginnen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het vervangen van melk. Vervang de kleine dingen, waardoor je niet in één keer zo een ruk krijgt in het veranderen van je eetpatroon. Maar het veel meer een organisch proces wordt.” Volgens Charlene is het bovendien niet zo gek als je af en toe nog trek hebt in een lekkere bruine bonen met kip. “Wij zijn Surinaams, we zijn Antilliaans, we zijn Kaapverdiaan. In onze keukens en onze cultuur wordt er gewoon veel vlees gegeten.” Het is haar streven dan ook om onze gerechten te koesteren, maar dusdanig aan te passen, dat ze binnen een veganistische leefstijl passen.

Het begin van de veganistische leefstijl loopt voor iedereen anders, het belangrijkste is dat je er gewoon mee begint. “Je moet wel sterk in je schoenen staan, en tegen jezelf kunnen zeggen ‘dit ga ik doen’. Het is dan fijn als er een groep mensen is die achter je staat, en je niet veroordeelt.”

Lid worden van ‘Yes Girl, She’s Vegan’ doe je hier.

Deze interviews vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: