,
tiktok-trend

Deze ‘TikTok-trend’ zet ons ruim 150 jaar terug

Sinds we allemaal in quarantaine zitten is het sociale media gebruik van iedereen toegenomen. Om de week zijn er nieuwe en leuke challenges te doen op zowel Instagram, Twitter en dus ook TikTok. Alleen hebben sommige mensen de memo gemist en maken zij racistische content op die laatste app. Hieronder lees je over de TikTok-trend die ons letterlijk en figuurlijk 150 jaar terugzet.

Quarantaine en social media

Sinds het begin van de maatregelen waardoor we allemaal thuiszitten, is het sociale media gebruik van vrijwel iedereen toegenomen. Mensen met een iPhone zien hun schermtijd elke week meer en meer stijgen.

Al deze vrije tijd zorgt er bij veel mensen voor dat ze hun creativiteit wat meer met ons kunnen delen. En ook kunnen ontwikkelen. Van vlogs/blogs, tot muziek, Instagram challenges en dus ook TikTok dansjes. Iedereen is wel eens een keer getagged in een story met een selfiechallenge, een “favorite food” challenge en meer. Veel van deze challenges stralen positiviteit uit en op deze manier kun je je volgers op sociale media ook wat beter leren kennen.

TikTok *boem*

TikTok was vóór de quarantaine al een populair platform waarop gebruikers filmpjes konden maken. En zelf tekst, plaatjes, GIF’s en muziek aan die filmpjes toe kunnen voegen. Ook kunnen ze filmpjes van anderen kopiëren en daar hun eigen content aan toevoegen in een nieuw filmpje. Deze app heeft veel leuke challenges en trends in het leven geroepen, zoals de renegade dans en de savage challenge van artiest Megan Thee Stallion. Al met al leuk en grappig toch? Denk je.

Well we’re gonna have to think again, want ook klein denkende racisten hebben dus toegang tot dit platform. Zonder schaamte en schuldgevoel (pas nadat het viraal gaat) maken en volgen ze absurde “trends”.

Anno 2020

Sommige mensen op sociale media, en dan met name het platform TikTok, hebben besloten om deze tijd in quarantaine te gebruiken voor racisme. Er gaan filmpjes rond waarbij in eerste instantie er een soort lokmiddel wordt gebruikt. Je ziet de maker van het filmpje bijvoorbeeld lachen met de tekst “how to make the best fried chicken?”, en vervolgens verschijnt de tekst in beeld “now that all the black people are here” en als laatste “how is my form?”. Bij de laatste tekst staat de maker van het filmpje gebukt voorover en hebben ze vaak een katoenveld en/of plant in de video ge-edit zodat het lijkt alsof ze katoen plukken.

Ook heb ik in sommige filmpjes een soort “slavendrijver” in beeld gezien. Spot drijven met mensonterende omstandigheden die een grote impact hebben gehad op mensen uit meerdere delen van de wereld. Zo is er wel meer dan één TikTok-trend waarbij zwarte mensen te kakken worden gezet op een racistische en denigrerende manier.

Exposed

Natuurlijk zijn al die filmpjes viraal gegaan en zijn de makers ervan exposed. Zo hebben gebruikers van Twitter scholen een email gestuurd met de links naar de video’s. En daarin geklaagd over hoe zulke mensen niet bij een onderwijsinstelling passen.

Anderen gingen een stap verder en deelden zelfs de volledige namen en adressen van deze tik-tokkers. En dan kan je natuurlijk denken dat het niet zo serieus genomen moet worden. Of dat adressen delen te ver gaat. Jammer genoeg vind ik dit wel de enige manier waardoor dit soort mensen leren van hun acties. Het internet is een kleine plek als je je misdraagt, en mensen weten je snel te vinden!

That being said, laten we het gewoon bij redegade, koken, hairtutorials en non racistische content houden!

Creativiteit gaat gepaard met het openen van je gedachtes, niet het verkleinen ervan.

Love and light,

Abbisag

Wat vind jij van deze schadelijke TikTok-trend?

Deze artikelen vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: