Het Amerikaanse model Halima Aden is één van de eerste modellen, al dan niet het eerste model, dat een hijab droeg op de catwalk en op de cover van meerdere magazines. Begin deze week maakte zij bekend dat ze zal stoppen met haar modellenwerk, omdat de modewereld haar dwingt om een compromis te sluiten in haar geloof.
Halima Aden (23) maakte in 2017 haar debuut op de New York Fashion Week. Het model werd al heel snel het boegbeeld voor diversiteit in de modewereld. Als moslima van Somalische komaf was zij als zwarte vrouw met een hijab een bijzondere verschijning op de catwalk. In de daaropvolgende jaren werkte Halima samen met grote merken als Maxmara en werd zij het eerste hijab-dragende model op de cover van Vogue Arabië, Allure en de Britse Vogue.
Wouldn’t change it for the world
In haar Instagram stories deelde het model meer over haar jeugd, de start van haar carrière en de reden voor het stappen uit de modewereld. Zo schreef ze onder een kinderfoto: “Dit is hoe ik mijn hijab in mijn jeugd droeg. Wel 17 lange jaren Mashallah en ik zou het (toen) nooit willen veranderen. Maar ironisch gezien is dat juist hetgeen ik uiteindelijk gedaan heb.” Onder een andere foto schreef ze: “Houdt in je achterhoofd dat ik opgroeide in Minnesota nadat ik Kenia ontvluchtte. Ik had geweldige docenten, zoals mevr. Sautner, maar werd ook gepest door een groep witte kinderen voor het dragen van een hijab.”
Halima Aden vervolgt haar stories met meer foto’s van momenten waarop zij haar hijab met trots droeg. Toch is het dragen van haar hijab de reden voor haar afscheid. Zo werd er door de stylisten steeds vaker een eigen agenda gepusht en minder rekening gehouden met de betekenis van de hijab zelf. Zo wilden merken hun “diversiteitsagenda” te pushen door de hijab te verwesteren: “Ik rechtvaardigde veel. Alsof wij die merken nodig hebben om Hijabis te representeren. Zij hebben ons nodig. Maar ik was toen zo wanhopig voor elke vorm van representatie dat ik mijzelf verloor.”
Tijd voor verandering
Het verhaal van Halima is een bevestiging dat de diversiteit in de modewereld alleen diversiteit binnen de ‘mode-norm’ is. Er wordt steeds vaker voor modellen gekozen die onze wereld goed vertegenwoordigen, maar de modellen worden helaas nog niet in hun waarde gelaten. En vaak gedwongen zichzelf aan te passen. Alleen slechte ervaringen had Halima gelukkig niet. Zo was ze ontzettend blij met Fenty Beauty die haar respectvol handelde tijdens een foto shoot in 2017.
“Ik moest deze fouten maken om het rolmodel te kunnen zijn waarop jullie vertrouwen. Ik had niemand die het voordeed, dus waren de fouten een onderdeel van mijn leerweg. En ik heb het goed gedaan, maar dat is helaas niet genoeg. Wij moeten deze gesprekken vaker hebben om het systeem echt te kunnen veranderen.”