korte-film-de-kroon

Kymani Ceder over de korte film die je gezien moet hebben, De Kroon

Een film geïnspireerd door ons natuurlijke haar in al zijn glorie? Dat is de korte film De Kroon van Kymani Ceder en Robin Ramos. In de korte film vertellen de twee jonge filmmakers het verhaal van ons natuurlijke haar, van het begin tot het einde. De film raakte ons enorm, dus benaderden wij Kymani voor een kort interview over hun hoe en waarom.

Wat inspireerde de korte film De Kroon?

De kroon is ontstaan doordat er vorig jaar, bij een aflevering van Bubbles en Gloss, kwalijke uitspraken zijn gedaan over natural black hair. In een impulsieve bui hebben Robin Ramos, een medestudent van mij, en ik een gedicht geschreven over black hair, waarin we duidelijk wilde maken dat we heel trots op ons haar zijn, en dat we er diverse dingen mee kunnen doen.

Gelijk na het schrijven van het gedicht waren we het er beiden over eens dat we meer met het gedicht moesten doen en aangezien wij beide audiovisuele media aan de hogeschool in Utrecht studeren, werd het al snel een film concept. Na het maken van het concept zijn we research gaan doen over natural hair, waarbij we veel nieuwe informatie hebben opgedaan. Wat ons toen nog meer inspireerde om de film te verwezenlijken . Zo werd ons haar tijdens de slavernij gebruikt om routes in te vlechten zodat de slaven wisten hoe ze moesten vluchten, ook werd er rijst in het haar gevlochten als overlevingsmiddel.

De film zit vol betekenis. Wat is de boodschap die je over wilde brengen?

De film bevat inderdaad veel verschillende betekenissen, we hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk symboliek en metaforen aan de film toe te voegen. Hetgeen dat we vooral met de film proberen over te brengen is de schoonheid van black hair, de veelzijdigheid en daarnaast dient de film ook als een empowerment naar het haar.

De film laat zowel onze geschiedenis als ons heden zien, hoe zijn die twee volgens jou met elkaar verbonden?

Natural Black Hair heeft veel moeten doorstaan. Het diende in de slavernij als overlevingsmiddel, vervolgens voldeed het niet aan de “beauty standards” en werd het zelfs als niet professioneel beschouwd. Voor zwarte vrouwen werd het normaal om hun haar te stijlen en te relaxen, omdat ze dan wel enigszins professioneel over zouden komen. Het is mooi om te zien dat we vandaag de dag eindelijk van deze beauty standards af kunnen stappen en ons haar in zijn natuurlijkste vorm met volle trots kunnen dragen!

“Tijdens het schrijven van het gedicht hebben we geprobeerd om het woord “haar” een dubbele betekenis te geven, hierdoor heeft de film ook een onderlaag die een ode is aan “de vrouw”.”

korte-film-de-kroon

Hoe vloeit het gedicht samen met de boodschap die je overbrengt?

Het gedicht horen we in het eerste gedeelte van de film in het Sranangtongo, deze keuze hebben we gemaakt om de kijker het gevoel te geven dat we niet alleen terug in de tijd zijn, maar ook weer terug bij de roots. In het tweede gedeelte horen we het gedicht nogmaals, maar dan in het Nederlands. Visueel zijn we dan ook in Europa (Nederland). We hebben geprobeerd om de diaspora van de afro nederlanders op deze manier weer te geven.

Tijdens het schrijven van het gedicht hebben we geprobeerd om het woord “haar” een dubbele betekenis te geven, hierdoor heeft de film ook een onderlaag die een ode is aan “de vrouw”.

Zoveel beauty in de film, waar heb je iedereen gevonden?

Robin heeft veel connecties waardoor hij al deze mooie mensen via via heeft gevonden en heeft kunnen benaderen. Ook hebben we een aantal bekende Nederlanders gevraagd, die meteen heel enthousiast waren en graag wilden meewerken. Daarnaast hebben we ook familieleden gevraagd, zo spelen onze beide moeders in de film.

Kunnen wij in de toekomst nog meer van jou verwachten?

Zeker! Ik ben altijd bezig met het bedenken van nieuwe concepten die ik in de toekomst zou willen waarmaken. Naast korte films, maak ik ook YouTube videos waarin ik laat zien hoe ik mijn eigen natural hair verzorg, maar ook videos waarin ik bepaalde producten uit probeer.

Bekijk de korte film De Kroon hieronder.

korte-film-de-kroon
Robin Ramos en Kymani Ceder

Dit vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: