,
semhar-abera-i-got-you

Facebook-writer Semhar Abera van Semmiesblog lanceert haar eerste boek ‘I Got You’

Je zult haar vast wel kennen. Schrijfster Semhar Abera, bekend van Semmiesblog. Op Facebook deelt ze zelfgeschreven verhalen die ontzettend populair zijn bij haar lezers.  Dat de verhalen van Semhar aanslaan is zeker, daarom was het dan ook tijd voor de volgende stap: een boek. ‘I Got You’ is het eerste boek van Semhar Abera, en is gister online gelanceerd.

De verhalen van Semhar roepen vooral herkenning op en krijgen je elke keer weer op het puntje van je stoel. Dit zorgt ervoor dat Semhar inmiddels al meer dan 6.4k volgers op Facebook heeft, die haar pagina nauw in de gaten houden. Ze deelt namelijk regelmatig een nieuw deel van haar verhaal. Wij spraken met de vrouw achter Semmiesblog; over wie zij is, waarover zij schrijft en wat wij van haar boek kunnen verwachten.

Semhar

Semhar is een 33-jarige mama van twee jongens. In drie woorden omschrijft zij zichzelf als “vrolijk, doorzetter en oplossingsgericht”. Toen Semhar anderhalf was is zij met haar ouders naar Nederland gevlucht, omdat Eritrea, het land van haar afkomst, in oorlog was met Ethiopië. Zelf weet ze niet zoveel meer over het vluchten, omdat ze op dat moment nog erg jong was.

Over haar ervaring als ‘vluchteling’ in Nederland zegt Semhar: “Ik voel mij echt een Nederlandse, maar ook echt Eritrees. Ik heb de opvoeding, cultuur en tradities meegekregen van mijn ouders, dat maakt het dat ik mij nauw verbonden voel met het land waar ik ben geboren en enorm trots ben op mijn afkomst.”

Verhalen vol herkenning

Elementen uit Semhar’s opvoeding en achtergrond lees je vaak terug in de verhalen op Semmiesblog en ook in haar boek: “Het verhaal gaat niet over mij, maar ik gebruik wel heel veel van mijn eigen achtergrond. Het traditionele. Dat is iets herkenbaars voor mensen die hier naartoe zijn gekomen, of van wie de ouders hier naartoe gekomen zijn.”

Semhar krijgt daarom ook vaak te horen dat haar verhalen realistisch geschreven zijn, bovendien krijgt ze regelmatig de vraag of de scenes waargebeurd zijn. “Die zijn er wel, ze zijn niet allemaal van mijzelf, maar ook (van mensen) om mij heen.”

De ‘I Got You’ schrijfster wist al op jonge leeftijd dat ze goed kon schrijven, maar heeft er toen eigenlijk niet zo veel mee gedaan. Het was pas twee jaar geleden dat ze besloot om te gaan bloggen op Facebook en ze ontdekte dat haar verhalen aansloegen. Toch merkte ze dat ze zich niet geheel kon uiten in haar verhalen over het dagelijks leven en besloot zij zich te gaan richten op fictie: “dan kan ik alles schrijven, en het hoeft niet over mij te gaan.”

Ook het schrijven over seksualiteit verging Semhar beter tijdens het schrijven van fictieve verhalen. Ze heeft namelijk een opvoeding gehad waarbij dat onderwerp redelijk taboe was: “Als wij vroeger televisiekeken en er werd heel heftig gezoend of er kwam een seksscène, zapte wij altijd naar Nederland 1 als mijn vader erbij zat.”

Ik heb je

Ook in ‘I Got You’ komt het onderwerp seksualiteit voor: “Ik ben in het boek veel verder gegaan dan online. In Maleek en Selam heb ik nog niet echt over seks geschreven, dat bewaarde ik echt voor mijn boek.” Ook heeft Semhar ervoor gekozen haar boek multicultureel te maken, gebaseerd op wat er nu in de maatschappij speelt.

Zo heeft ze het qua personages bewust heel dicht bij zichzelf gehouden. ‘I Got You’ gaat over een meisje met een Eritrese achtergrond dat net als Semhar in Amsterdam woont. Verder speelt er ook een ziekte een rol in het boek. Een personage in het boek is namelijk ernstig ziek: “Het is een ziekte die je nu continue om ons heen hoort. Het is heel herkenbaar.”

Tijdens het schrijven van het boek heeft Semhar een paar momenten gehad dat ze wilde opgeven. Zo werd ze tijdens het schrijven veel kritischer en af en toe ook best onzeker over haar kunnen: “Je leest het verhaal nog een keer door wanneer het af is en denkt ‘nee, dit kan echt niet’ of ‘nee, dit is echt veel te overdreven’. Maar toen Semhar klaar was met schrijven, heeft zij aan haar vriend gevraagd om het boek door te lezen. Hij was ontzettend enthousiast over haar boek, wat haar een gevoel van vertrouwen gaf.

En nu is Semhar Abera haar ‘I Got You’, na lang wachten eindelijk te bestellen. Dat bestellen doe je hier.

Dit vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: