,
Jacqui-youth-artist-agency

Jacqui maakt culturele activiteiten toegankelijk met Youth Artist Agency

Earth without art is just ‘eh’. Dat is een quote die van toepassing is op het verhaal van Jacqui. De Amsterdamse onderneemster maakt de kunsten toegankelijker voor jongeren met haar onderneming Youth Artist Agency (Y.A.A.). Benieuwd naar hoe zij de jongeren ondersteunt, wat voor workshops zij met haar Y.A.A. aanbiedt en hoe het Jacqui als ondernemer vergaat, scrol dan snel naar beneden voor ons interview met haar.

Bijzondere doelgroep

Jacqui (30) komt uit Amsterdam en is een social worker en een cultureel ondernemer. Haar bedrijf Youth Artist Agency richtte ze drie jaar geleden op, “omdat ik kunst en cultuur toegankelijk wilde maken voor een doelgroep die niet of nauwelijks wordt bereikt”. De onderneemster vervolgt: “Dan heb ik het over de doelgroep die misschien van huis uit niet gestimuleerd wordt om aan culturele activiteiten deel te nemen, of die niet kunnen veroorloven”. Met Y.A.A. organiseert de ze daarom workshops en masterclasses voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen.

youth-artist-agency
Aan de slag tijdens één van de workshops

Zo zal de Youth Artist Agency deze zomer een aantal workshops verzorgen ter voorbereiding van en in het middagprogramma van de Zomerschool Zuidoost. De eerste workshops hebben inmiddels al plaatsgevonden, en waren een groot succes. De andere workshops en masterclasses van Y.A.A. gaan onder ander over fotografie, fashion design, personal branding, dans en podiumkunsten.

Afspiegeling van de huidige samenleving

Over haar onderneming zegt Jacqui: “Wij spelen in op de behoefte van de doelgroep. Geen stoffige en ouderwetse workshops aanbieden maar populaire kunsten. Disciplines die nu hot zijn. Dit zorgt ervoor dat de deelnemers dit veel beter zelf kunnen vormgeven. En je wekt ook de interesse van deze jongeren om eventueel na de workshops het zelf verder op te pakken.”
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Het komt best vaak voor dat organisaties die workshops aanbieden bestaan uit een team van voornamelijk witte mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. “Toch zijn er veel Afro-Nederlandse vrouwen en mannen die kunstdisciplines beoefenen, maar toch de mogelijkheid niet krijgen om aan het werk te gaan. Daarom zijn mijn docenten een afspiegeling van de huidige samenleving.” Jacqui vindt het namelijk heel belangrijk dat de deelnemers zich kunnen identificeren met de docent die de workshop geeft.

Persoonlijke groei en selfcare

Als beginnend ondernemer ben je volgens Jacqui vaak geneigd om jezelf te vergelijken met andere ondernemers of bedrijven. “Hier heb ik mijzelf in het begin vaak op betrapt. Ik was ook heel snel tevreden als er een opdracht binnenkwam en ging soms akkoord met bepaalde voorwaarden, terwijl ik het daar helemaal niet mee eens was.” Jacqui merkt dat zij daar zelf enorm in gegroeid is. “Ik weet dat mijn bedrijf bijzonder is. En ben nu heel duidelijk over wat ik aanbied. Dit communiceer ik luid en duidelijk. En sta op mijn strepen.”

youth-artist-agency
Aan de slag tijdens één van de workshops

Met al haar werkzaamheden heeft Jacqui het druk. Tijd maken voor selfcare heeft ze daarom echt moeten leren. “Ik kan zeggen dat ik echt pas een jaar het gevoel heb dat ik mijn werk kan loslaten. Nu werk ik ook echt alleen op de aangegeven werkdagen. Na 19:00 uur reageer ik niet meer op mails, berichten of belletjes.” Zo probeert de onderneemster tenminste één dag per week voor zichzelf in te plannen. “En dat is niet de dag waarop ik mijn washday in plan, want dan mis ik een halve dag.”

Jacqui heeft nog een fijne tip voor je: “Geef nooit op. Soms zit het even tegen en twijfel je of wel of niet verder moet, maar die bumps in the road zal je altijd hebben. Neem elke tegenslag of teleurstelling mee als een les waar je van kan leren. Innoveer, ontwikkel en blijf verbeteren.”

Meer weten over Jacqui of haar Youth Artist Agency? Neem dan een kijkje op de website, Facebook of Instagram-pagina van Y.A.A.

Meer interviews met Afro-Nederlandse vrouwen die een verschil maken?


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: