Afgelopen maandag ging de Nationale Museumweek van start. Wel net iets anders dan wij gewend zijn, namelijk digitaal. Omdat alle musea gesloten zijn tijdens deze intelligente lockdown, is deze zesde editie in een digitaal jasje gestoken. En onze persoonlijke favoriet? De tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd.
Rembrandts buren
Tijdens de Nationale Museumweek die van 20 t/m 26 april duurt, is ook de tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd in een digitaal jasje gestoken. De tentoonstelling was net een week geopend voor publiek, toen de intelligente lockdown begon. Gelukkig heeft het Rembrandt museum daar iets op bedacht, namelijk de online activiteit: Rembrandts buren.
“In de 17de eeuw woonden er in Rembrandts buurt, rondom de Jodenbreestraat, ongeveer 100 zwarte mensen. Dat is niet heel veel, maar ze waren er wel. Onze belangrijke bron van informatie over deze zwarte gemeenschap zijn archiefstukken. Die geven ons kleine stukjes informatie over Rembrandts buren, zoals hun namen. Maar verder weten we bijna niks. In ‘Rembrandts buren’ dagen we je uit om bij de (bekende) naam de (onbekende) identiteit te bedenken.” (Nationale Museumweek).
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
HIER. Zwart in Rembrandts tijd
Op school hebben wij allemaal wel les gehad over de Nederlandse Gouden Eeuw. Wat ons niet geleerd is, is dat het niet onze Gouden Eeuw was. Maar juist een zwarte periode in onze geschiedenis die gekenmerkt werd door slavernij. Toch waren er in de zeventiende eeuw ook hier, in Nederland, (vrije) zwarte mensen. “Lang is dit onderbelicht gebleven en dat is onterecht. Rembrandt en vele van zijn tijdgenoten hebben namelijk prachtige kunstwerken gemaakt van zwarte mensen.” (I Amsterdam).
HIER. Zwart in Rembrandts tijd was t/m 31 mei te zien zijn in het Rembrandt Museum. Maar omdat ook van het Rembrandt Museum de deuren gesloten blijven, hebben ze een mini-documentaire gemaakt. In de documentaire krijg je een rondleiding door de tentoonstelling. Hieronder kan je de mini-documentaire bekijken.
Meer Nationale Museumweek? Neem dan een kijkje op hun website.
Beeld via I Amsterdam.