civil-rights-movement

The civil rights movement: 5 belangrijke toespraken en lezingen

Het is al weer een tijd geleden dat the civil rights movement begon in de Verenigde Staten. Toch zijn tot op de dag van vandaag deze beweging en haar opvattingen relevant. Hieronder ontdek je vijf belangrijke lezingen die je gezien moet hebben. Elk met een eigen onderwerp en een andere visie op de rechten en gelijkheid van Afro-Amerikanen. En indirect ook alle andere leden van de Afrikaanse diaspora.

Hoewel deze lezingen over de zwarte gemeenschap in Amerika gaan, zijn ze ook van belang voor zwarte gemeenschappen in Nederland en andere landen in de westerse wereld. Er is sinds 1954 hier en daar wat veranderd, maar we zijn er nog steeds niet.

Civil rights = human rights!

Wat is the civil rights movement? The civil rights movement kan letterlijk worden vertaald naar “de beweging voor civiele rechten”. De beweging begon in de VS aan het begin van de jaren 50. De Afro-Amerikanen waren inmiddels vrij. Alleen kwam die vrijheid met racisme, discriminatie, segregatie en geweld. Veel van deze bijproducten van de slavernij worden nog op meerdere niveau’s doorgevoerd. Dat uit zich onder andere in institutioneel racisme.

1. The Ballot or The Bullet van Malcom X

The Ballot or The Bullet is een lezing van ongeveer 50 minuten lang, maar zeker de moeite waard om te luisteren. In deze lezing spreekt Malcolm X over hoe het stemrecht van zwarte mensen een einde kan maken aan de buitensluiting op het politieke toneel. Hij gaat ook expliciet in op de partijen en aan welke kant ze staan. Vandaar ook de titel “het stembiljet of de kogel”. Je laat of je stem horen via het politiek systeem en stemrecht, of je overlijd aan de gevolgen van de buitensluiting.

 “It’s freedom for everybody or freedom for nobody.”

2. Oppression and Repression in the US van Angela Davis

Oppression and Repression in the US heeft vier delen. De onderstaande link brengt je naar het eerste deel en de volgende delen spelen daarna automatisch af. In deze lezing gaat Angela Davis in op onderdrukking en racisme en wat eigenlijk de drijfveer daarachter is. Ze vertelt ook welke mensen een voordeel hebben aan de onderdrukking van minderheden in Amerika.

“The capital is put in their pockets just because the existence of racism.”


https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

3. I Am Not Your Negro van James Baldwin

I Am Not Your Negro is een film waarin James Baldwin beschrijft waarom hij zich niet aangesproken voelt bij de bovengenoemde racistische opmerking. Vervolgens wordt er een stuk uit een documentaire getoond waarin er wordt ingegaan op hoe het is om zwart te zijn in Amerika. Dit in relatie met Groot-Brittannië en de Cariben.

 “If we could have spoken to each other we might have been able to figure out what was happening.”

4.  The House Negro and the Field Negro – Malcolm X

In dit filmpje van twintig minuten legt Malcom X het verschil uit tussen een huis slaaf en een veld slaaf. Hoewel de titel en het onderwerp van deze lezing provocerend zijn, is het toch van belang om te luisteren naar wat er gezegd word. In essentie zien wij vandaag de dag ook het verschil tussen mensen die tegen het systeem in gaan en de mensen die zich “gedeisd” houden. En het verschil tussen die twee typen zwarte mensen, is dus waar Malcom X op doelt. Neem je een actieve houding aan tegen je onderdrukker of ben je het met je onderdrukker eens en dans je naar zijn pijpen?

“And they loved their master more than their master loved themselves.”

 

5. Rosa Parks speech on Civil Rights in 1985

Rosa Parks, bekend als de zwarte vrouw die weigerde om haar stoel op te geven voor een witte man en achterin te zitten. In het onderstaande filmpje houdt zij een speech en heeft ze het over het verleden en de toekomst van civiele rechten. Daarnaast beantwoord zij in dit filmpje ook vragen van de aanwezigen.

“He felt that those of us at home had somewhat failed those on the warfront.”

Love,

Abbisag

Photo by Library of Congress on Unsplash

Deze artikelen vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.