Het is niet de eerste keer dat Beyoncé van cultural appropriation beschuldigd wordt. Maar na de aankondiging van haar nieuwe film op Disney Plus ging Twitter opnieuw in de aanval. En niet geheel onterecht. Ze kwamen namelijk met keiharde facts. Wil je weten wat die feiten waren? En waarom het er volgen hen op lijkt dat Beyoncé niet alles even eerlijk doet? Lees dan snel verder.
Wakandafication
Vorig weekend kondigde de Afro-Amerikaanse zangeres aan dat haar allernieuwste visuele album vanaf 31 juli op Disney Plus te zien zal zijn. De film die geïnspireerd is door het verhaal van The Lion King, laat duidelijke invloeden uit verschillende Afrikaanse culturen zien. En dat roept dan ook een heleboel negatieve reacties op, vooral bij fans uit Afrika.
Zo wordt Beyoncé verweten dat ze graag onderdelen van de Afrikaanse cultuur gebruikt, zonder de Afrikaanse landen tijdens haar wereldtournees te bezoeken. Daarnaast zou ze alle Afrikaanse landen over één kam scheren, oftewel ‘wakandafication’. En last but not least is haar nieuwe film, Black is King, niet eens in Afrika te zien.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Dear mama
Desondanks zijn er ook veel mensen die voor de zangeres opkomen. Zo zet ze zich vaak in voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap, en heeft zij zichzelf tijdens de afgelopen periode meer dan bewezen. Ook haar moeder, Tina Knowles, is in een Instagram post voor haar dochter opgekomen. Zo schreef ze onder andere dat wij onze energie beter kunnen gebruiken om systematisch racisme tegen te gaan. En dat Beyoncé net zoveel recht op haar erfgoed heeft als ieder ander.
Op het verwijt dat Beyoncé profiteert van de Afrikaanse culturen gaf Tina ook een simpel antwoord. Zo blijkt dat het ‘Lemonade’ album van Beyoncé één van haar slechts verkochte albums is. ‘Lemonade’ wordt ook wel haar “black album” genoemd. Of het een geheel terecht excuus is, weten wij niet. Er spelen namelijk een heleboel factoren mee in de verkoopcijfers van een album.
Wat dan wel?
Het is goed dat wij als gemeenschap oplettend zijn, en elkaar in de gaten houden. Wellicht is het voor Beyoncé in het vervolg handig om zich meer in de verschillende Afrikaanse culturen te verdiepen, en ze ook per cultuur credit te geven. Daarnaast is het natuurlijk ook belachelijk dat zij de Afrikaanse landen tijdens haar tournees overslaat en dat Black is King niet in Afrika te zien is. Maar of Beyoncé daar zelf wat aan kan doen is nog maar de vraag.
Meer over Beyoncé haar visuele album lees je hier. Wat vind jij zelf? Doet Beyoncé aan cultural appropriation?