,

#BOSSBABE: Hoe je succesvol je eigen business start

De afgelopen jaren is het aantal zwarte vrouwen met een eigen bedrijf enorm gestegen. Helaas houdt een groot aantal van deze bedrijven geen stand. Ze sluiten binnen een aantal jaren hun deuren, en maken daarna ook geen doorstart. En hier is waarom.

Het succes van een bedrijf hangt voor een groot deel af van het karakter van de eigenaar. Ben je klantvriendelijk? Ben je een doorzetter? Ben je oplossingsgericht? Creatief? Heb je op al deze vragen ‘JA’ kunnen antwoorden, dan heb je alles in the pocket om een geweldige business owner te worden. Maar hier stopt het natuurlijk niet. Ik neem je mee in de stappen die je absoluut niet mag vergeten om een goede basis voor je startend bedrijf te creëren.

Het begint allemaal met een plan

Voordat een ondernemer van start gaat met zijn bedrijf, maken ze eerst een plan. En dan bedoel ik geen plan zoals, ik begin een online kledingwinkel of ik ga ballonbogen maken. Ik bedoel een concreet plan. Een plan met alle stappen, kosten, benodigdheden, doelen etc. Ook wel een ondernemingsplan genoemd. Het kost wat tijd om een ondernemingsplan op te stellen, maar dan heb je ook wel wat.

Stel (haalbare) doelen

Bedenk van tevoren wat voor doel je wilt bereiken met jouw bedrijf. Geld verdienen is een realistisch doel, maar daarmee kom je er niet. Je zult namelijk in de eerste fase van je bedrijf voornamelijk heel veel geld investeren. Doelen als mensen bereiken met een boodschap, mensen de laatste mode aanbieden of persoonlijke aandacht voor elke klant, zijn doelen met aandacht voor de juiste persoon, namelijk de klant. Want laten wij nou eerlijk zijn, je bedrijf draait om de klant, en niet om jou.

En in het stellen van deze doelen mag je best getallen gebruiken en streng voor jezelf zijn, want uiteindelijk is het toch belangrijk dat er uiteindelijk geld binnenkomt. We hebben allemaal rekeningen aan het eind van de maand, toch? Denk bijvoorbeeld aan het doel, in het eerste half jaar wil ik 100 keer mijn producten verkocht hebben.

Investeer in je bedrijf

Mensen maken het starten van een eigen bedrijf altijd veel mooier dan het is. Maar meisje, het is LE-LUK! Het zullen lange nachten worden, minder tijd voor vriendschappen, opgeven van je maandelijkse shopping-spree en zoveel meer. Maar zonder echt te investeren, kom je nergens. Als jouw doel is om wat extra’s te verdienen naast je 9-5 baan, investeer je natuurlijk wat minder tijd en geld. Maar als je uiteindelijk geheel van de inkomsten van je bedrijf wilt leven, ga je moeten investeren. En goed ook!

Promoten! Promoten! Promoten!

Ik kan dit niet genoeg zeggen. Je producten verkopen zichzelf niet, en mond-op-mond reclame is niet genoeg. De bedrijven die de grootste groei doormaken, zijn de bedrijven die slayen met hun promotie. Ze laten artiesten hun kleding dragen, maken gebruik van influencers, kopen advertenties op websites en zijn bij elk event te vinden. Zelfs H&M, Citroën en HP maken nog reclame voor hun producten, dus waarom jij niet?

Zet de puntjes op de I

Niet iedereen heeft van zichzelf perfectionistische trekjes, maar als ondernemer kan je die beter wel ontwikkelen. Af en toe een foutje maken of een steekje laten liggen, is helemaal menselijk. Maar constant losse eindjes hebben in je bedrijf, is echt not done.

Met deze tips heb je een goede start van je bedrijf, maar ook de rest van het ondernemen is even hard werken als tijdens de start. Veel succes met je eigen bedrijf!


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: