,
prestaties-donkere-mannen

De Donkere Man En Zijn Prestaties

In het kader van black achievement month ging ik op zoek naar interessante informatie over onze mensen. Het doel van deze maand is om bewustzijn te creëren in de zwarte gemeenschap. Er zijn tal van zwarte pioniers die het leven, zoals wij het nu kennen, hebben mogelijk gemaakt. Zij moeten erkend worden en wij als gemeenschap vieren hun prestaties! In mijn vorige artikel scheen ik licht op een aantal queens. Dit keer is het de beurt aan onze black kings. De donkere man en zijn prestaties. Lees hieronder snel verder en kom er achter wat zij onder andere hebben uitgevonden.

Charles Richard Drew

Foto: britannica.com

Zonder deze man van kleur, bestond er geen bloedbank. Charles Richard Drew was arts, onderzoeker en professor. Hij ontwikkelde een methode die het mogelijk maakte bloedplasma te verwerken en bewaren. Hij ontdekte dat de plasma kan worden gedroogd. Daarna kon het gereconstrueerd worden om later te gebruiken. Ook had hij de eerste bloedbanken opgezet.

Door zijn kennis, worden jaarlijks miljoenen mensenlevens gered. Hij ontving in 1940 als de eerste Afro-Amerikaanse man zijn doctoraat van Columbia University. Charles Richard Drew heeft in korte tijd veel bereikt. Hij was 45 jaar toen hij stierf.

Garret Morgan

Foto: cleveland.com

Wist jij dat het een donkere man was die het stoplicht zoals wij die nu kennen heeft uitgevonden? Garret Morgan was naast uitvinder ook zakenman en gemeenschapsleider. Vroeger deelde auto’s, koetsen en fietsen samen dezelfde weg. Na het zien van het zoveelste ongeluk in het verkeer, besloot Morgan dat iets moest veranderen. Met zijn uitvinding, het drie positie stoplicht, hoopte hij de veiligheid te verbeteren. Morgan’s uitvinding is iets waar wij vandaag de dag nog profijt van hebben.

Maar dat is nog niet alles! Zijn patenten bleken een blauwdruk voor creaties die wij nu nog gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een haar styling product dat kroes- en krullend haar stijl maakte. Een luchtweg apparaat die de voorloper was van het gasmaker en een vernieuwde naaimachine.

Frederick Jones

Foto: startribune.com

Frederick Jones was een zelf geleerd technische en mechanische uitvinder. Hij is in eerste plaats bekend voor het uitvinden van koel apparatuur. Deze werden vooral gebruikt tijdens het transporteren van voedsel en bloed. Naast deze grote ontdekking, ontwikkelde hij nog een reeks van apparaten gerelateerd aan koeling, auto’s en geluid. Jones was de eerste Afro-Amerikaan die gekozen werd door de American Society of Refrigeration Engineers. Na zijn dood, in 1991, werd hij al eerste Afro-Amerikaan geëerd voor zijn werk met de National Medal of Technology.

Welke heren kunnen wij nog aan de lijst ‘de donkere man en zijn prestaties’ toevoegen?

Photo by Elizeu Dias on Unsplash

Lees ook:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: