, ,
Cynthia-Ritsma-House-of-Notoire

Cynthia Ritsma van House of Notoire, over haar retreats, brunches en self-care routine

Het is alweer een tijdje geleden dat wij Cynthia Ritsma ontmoet hebben. Wij spraken Cynthia Ritsma over het begin van House of Notoire, haar retreats, de HONey Brunches en het belang van self-care. Samenwerkend met meerdere mensen en organisaties creëert zij namelijk met haar House of Notoire een community van vrouwen van over de gehele wereld. En niemand kan dat beter dan Cynthia, zij is namelijk een echte wereldburger.

Cynthia Ritsma (30), omschrijft zichzelf als “een ondernemende vrouw, een aanpakker en een manusje van alles”. Cynthia heeft veel gereisd met haar Ivoriaans-Nederlandse ouders, zo is ze wel in Nederland geboren, maar tien dagen na haar geboorte naar Azië verhuisd. Ze heeft daar zes jaar met haar ouders in Pakistan gewoond. Van Azië heeft Cynthia niet alleen Pakistan gezien. Zo heeft ze ook in Sri Lanka, Singapore en Indonesië gewoond:

“Ik heb daardoor dus altijd al een wereldse kijk op het leven gehad. Omdat ik niet maar twee culturen in mij heb, maar ook gelijk een derde, een Aziatische. Ik zie mijzelf niet als Nederlandse, Ivoriaanse, of Aziatische. Ik zie mijzelf meer als Citizen of the World.”

Cynthia-Ritsma-House-of-Notoire

Connecting People

Dankzij haar wereldse achtergrond is Cynthia een open persoon en iemand die ervan houdt om mensen met elkaar te connecten. Ze kent altijd wel iemand die iemand kent, en heeft zo al vele mensen bij elkaar kunnen brengen. Dat connecten is eigenlijk ook de basis van haar bedrijf, House of Notoire. Die over de jaren verschillende vormen aangenomen heeft, “maar één ding bleef consistent, en dat is mensen bij elkaar brengen”.

Met de missie “connecting women worldwide” brengt House of Notoire inmiddels al twee jaar doelbewust vrouwen bij elkaar. En organiseert Cynthia, samen met haar team, jaarlijks meerdere retreats naar locaties in het buitenland. Tijdens deze retreats worden er verschillende workshops verzorgd door Cynthia en de gastsprekers, en bezoeken de vrouwen gezamenlijk verschillende hotspots en bestemmingen. Leuk is dat zo een retreat ook meestal met een kookles begint, zodat de deelnemers elkaar zonder enige pressure kunnen leren kennen.

De Retreats

Tijdens de retreats vind je dan ook verschillende soorten vrouwen. Vrouwen die even uit hun drukke omgeving willen, vrouwen die van plan zijn een bedrijf te beginnen en onder andere ook vrouwen die graag nieuwe connecties willen opdoen. “Al deze verschillende soorten dames, die allemaal verschillende soorten levenservaringen hebben, zorgen ervoor dat je in een warm bad van informatie en inspiratie terecht komt.”, zegt Cynthia over de vrouwen die zij tijdens haar retreats ontmoet. Zo wordt er tijdens de retreats van de deelnemers verwacht dat ze bewust met zichzelf aan de slag gaan. Er zijn daarom ook one-on-one coaching sessies met Cynthia en de andere sprekers. Cynthia wilt graag zien dat de vrouwen vernieuwd en verfrist naar huis terugkeren. En dat is tot nu toe altijd gelukt. “[De retreats] zijn er niet alleen voor de vakantie en je genot, maar ook voor je ontwikkeling.”

Cynthia Ritsma haar eerste retreat van House of Notoire vond in 2017 plaats en werd gehouden in het kleurrijke Marrakesh. De daaropvolgende retreat in een deel van het Indonesië waar Cynthia vroeger gewoond heeft, namelijk in Bali. En voor dit jaar staan er maar liefst drie retreats op de planning. Zo gaan Cynthia en de HONeys naar Sicilië (Italië), Kaapstad (Zuid-Afrika) en Cuba.

Notoriously Addictive

Het House of Notoire van Cynthia Ritsma werd al in 2010 officieel opgericht, en brengt dus al bijna negen jaar mensen en talenten bij elkaar. Met als doel, mensen inspireren en een gevoel van thuis geven. Het is voor Cynthia dan ook heel belangrijk dat je, ondanks dat je met vreemden in aanraking komt, je je toch thuis voelt. Het huidige House of Notoire is in 2007 begonnen als een blog, Notoriously Addictive, waarop Cynthia onder andere muziek en brands met haar lezers deelde. Over de naam zegt ze:

“HipHop was echt mijn passie en Notorious B.I.G. is my number one. Mijn vrienden noemde mij dan ook altijd Notoriously Cyn, en een vriendin zei ook eens wat jij deelt is heel erg verslavend. Toen kwam [de naam], Ms. Notoriously Addictive.”

Cynthia-en-team
Cynthia en het HON team | Photo by Cherise Jeane photography

Vanaf 2010 ging Cynthia serieuzer met House of Notoire aan de slag, “ik wilde ook een naam die serieuzer klinkt en volwassen is”, het werd House of Notoire. De ‘House’ in House of Notoire staat dan ook voor het samenbrengen van iedereen op één plek. Dat is één van Cynthia’s toekomstplannen.

HON(eys)

Het reizen is altijd een element van House of Notoire geweest: “Niet de retreats, maar gewoon het vertellen over reizen, en het verhalen delen over verschillende werelddelen.” Dat delen van verhalen gebeurt nog steeds. Inmiddels heeft Cynthia een team van editors die, op de website van House of Notoire, verhalen delen van over de gehele wereld. Daardoor is de basis van House of Notoire, door de jaren heen, hetzelfde gebleven. “De retreats zijn daar twee jaar geleden bij gekomen omdat ik opeens een vision had. ‘Ik wil mensen bij elkaar brengen, en ik wil reizen. Hoe ga ik dat combineren?’ En op een gegeven moment klikte het gewoon: ‘ik ga een retreat houden.’”

Naast House Of Notoire organiseert Cynthia sinds afgelopen februari weer maandelijkse brunch meet-ups, de HONey Brunches, onder haar zusterbedrijf Girls That Grub. Het idee voor het gezellige Girls That Grub is drie jaar geleden ontstaan, toen Cynthia een kerstdiner voor haar vriendengroep organiseerde.

Self (Care)

Over haar self-care routine zegt Cynthia: “Mijn self-care routine is heel erg up-and-down. Het afgelopen jaar is best wel een turbulent jaar voor mij geweest. Het begon vorig jaar eigenlijk al toen ik een bedrijf verliet waarvoor ik jaren gewerkt had. Ik had een burn-out, maar het was niet officialy diagnosed. Ik wilde gewoon gaan. Toen heb ik uit mijn eigen kracht geprobeerd mijzelf te herpakken.” Wat het afgelopen jaar daarom heel erg belangrijk voor Cynthia is geweest, was om ’s ochtends een dagboek bij te houden. “Ik sta vroeger op, zet wat kalmerende muziek op, ik journal. Dan mediteer ik. En ik mediteer echt freestyle. Ik probeer gewoon tot rust te komen”.

Naast het bijhouden van een dagboek, kiest Cynthia elke ochtend drie woorden uit die haar dag zullen vertegenwoordigen. “Dat zijn bijvoorbeeld focus, determination en kindness. En dat herhaal ik totdat ik het echt voel in mijn core. En wanneer ik dat later op de dag even niet heb, ga ik het herhalen.” Daarnaast verwent ze zichzelf regelmatig met een maskertje of een lekker bad. “Dat heb ik heel erg van mijn moeder meegekregen, die is echt een beauty-freak.” Zelf is Cynthia niet zo erg van de make-up, “speciaal voor jullie heb ik wat opgedaan”, vertelde ze. Haar visie op self-care is samengevat: je goed voelen van binnen en van buiten. Soms doet ze daarvoor zelfs even haar telefoon op airplane mode.

Cynthia-ritsma-house-of-notoire

And Being Self

Cynthia vindt het ook erg belangrijk dat zij zichzelf kan zijn. Ook op haar sociale media. Zo kreeg ze, een paar jaar terug, steeds meer professionele contacten op haar Instagram, waardoor ze twijfelde over het laten zien van haar minder professionele kanten. Inmiddels heeft ze vol trots “split ig stories personalities” in haar Insta-bio staan, en weet ze beide kanten van zichzelf leuk neer te zetten. Toch heeft Cynthia duidelijke grenzen over wat ze over haar leven deelt, “Ik laat niet alles zien qua privéleven, relaties en familie. Ook gewoon om het feit dat ik vind dat sommige dingen gewoon voor jezelf moeten blijven, of voor je naasten.”

Meer weten over Cynthia Ritsma, haar team en House Of Notoire? Neem dan een kijkje op www.houseofnotoire.com.

Deze interviews vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: