,
black-friday-duurzaam

Voordat je begint: Zo shop je deze Black Friday duurzaam en bewust

Bij het kopen van producten staan wij als consument steeds vaker stil bij de duurzaamheid. Wij denken niet alleen aan onszelf, maar ook aan de samenleving en het milieu. Wij willen niet langer dat kleine kinderen hard werken voor onze favoriete jeans en denken aan het milieu bij het kopen van een nieuwe auto. Maar denk je deze Black Friday ook aan duurzaam en bewust shoppen?

Wie betaalt de prijs?

Vandaag slaan wij massaal aan het shoppen. Winkels sturen ons al weken e-mails met mooie beloftes en kortingen waar je geen nee tegen kunt zeggen. Toch komen al die kortingen tegen een (ontzettend dure) prijs. Denk bijvoorbeeld aan het milieu. De producten komen natuurlijk niet uit de lucht vallen, ze worden met een leuk busje bezorgd of zelfs overgevlogen met het vliegtuig. En dan hebben wij het nog niet over de massaproductie die daaraan voorafgaat. Om een deel van kleren volgend jaar op zolder te bewaren en nooit meer naar om te kijken.

“Dat iets goedkoop is, betekent niet dat het weinig kost, maar dat iemand anders dan jij de prijs betaalt.” – Marieke Eyskoot, duurzaamheidsexpert

Wie betaalt dan wel de prijs voor onze kleren als wij dat zelf niet doen? Vaak genoeg de kleine ondernemer, die dankzij de druk meedoet met Black Friday, maar eigenlijk gewoon verlies lijdt. Of jijzelf, als consument. Het is al vaker bewezen dat wij eigenlijk gewoon voor de gek worden gehouden, omdat de prijzen een paar weken vooraf omgaan om vervolgens op Black Friday weer te dalen. Natuurlijk betaalt ook het milieu de prijs voor alle extra gassen die deze periode vrij komen. En de mensen die onze kleren maken krijgen nog steeds niet naar waarde betaald. Al met al is er eigenlijk niet zoveel positief aan de Black Friday gedachte.

Over het feit dat het de dag na Thanksgiving plaatsvindt, een gitzwarte dag voor de indianen in Amerika, nog niet gesproken.

Hoe kan ik deze Black Friday wel duurzaam en bewust shoppen?

Een goed begin is om ook echt bewust te shoppen. Wees je bewust van elke aankoop die je doet. Van wat voor materiaal of ingrediënten is het product gemaakt? Zijn ze duurzaam? Zijn ze goed voor mens en het milieu? Maar vraag jezelf ook af of je het echt nodig hebt en of je er over vijf jaar nog steeds gebruik van maakt. Een t-shirt van de Primark is misschien wel super goedkoop, maar na vijf keer wassen niet meer mooi. En de laarzen die nu in zijn, zijn dat volgend jaar niet meer. Wil jij ze dan nog wel aan?

Een andere tip is om vooral lekker naar de winkel te gaan. Op de rustige tijden natuurlijk en bewapend met een mondmasker. Het effect van online shoppen en de grote hoeveelheden teruggestuurde pakketen is namelijk enorm. Wist je dat de meeste webshops niets meer met teruggezonden kleding doen. Ze liggen maar in hoge stapels ergens in een groot warenhuis. Zonde van het geld, de mankracht en het milieu! Shop daarom ook vooral bij bedrijven die duurzaam zijn en iets aan het milieu teruggeven. Denk aan fijne inruilacties bijvoorbeeld. Of bedrijven die de producten op de fiets laten bezorgen.

Wij dagen je uit om de Black Friday duurzaam en bewust te shoppen. Durf jij het aan?

Lees ook:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: