,
kleding-afrikaanse-print

Black fashion statements: waarom wij van kleding met een Afrikaanse print houden

Prints uit Afrikaanse landen, zoals de Ghanese Kente print, zijn hot and happening. Waar de kleding zo een tien jaar geleden nog voornamelijk door mensen met een Afrikaanse afkomst werd gedragen, hebben steeds meer mensen zulke kledingstukken in hun kast hangen. Van de kleurrijke mondkapjes tot een Dashiki. Kleding met een Afrikaanse print is wat ons betreft een echte black fashion statement. En dit is waarom.

Loud and proud

Afrikaanse prints/kleding als een Black fashion statement gebruiken is niets nieuws. Zo is de Dashiki, voornamelijk in Amerika, al tientallen jaren onderdeel van de Civil Rights Movement. Zo werd de Dashiki onder andere door Malcolm X gedragen. En in de jaren 90 door rapgroepen zoals A Tribe Called Quest. Met behulp van de Dashiki laat de drager zien dat ze trots zijn op hun afkomst en nog steeds een band met het continent Afrika hebben.

Ook in Nederland is kleding met prints uit Afrikaanse landen ontzettend populair geworden. Die populariteit ging gelijk op met de Natural Hair Movement die in Nederland rond 2010 bekendheid kreeg. Naast het dragen van hun natural hair maakten steeds meer Afro-Nederlandse vrouwen, wiens ouders of grootouders uit koloniale landen kwamen, op die manier een statement.

Monica Création

Inmiddels is kleding met Afrikaanse print zo populair geworden dat het niet alleen door mensen uit Afrika, of de Afrikaanse diaspora gedragen wordt. Zo zijn wij bijvoorbeeld groot fan van de kleding van Monica Création. Het Haagse Monica Création is opgericht door Melanie Lamiel, die het kledingmerk naar haar reeds overleden moeder Monica vernoemde. Zo staat volgens Melanie de Afrikaanse kleding ook voor kracht, hoop en moed.

Alhoewel de inspiratie voor de kleding uit Afrika komt, mengt Monica Création de kleurrijke printen met ‘westerse’ kleding. Waardoor het voor zij die niet van prints en felle kleuren houden geen grote stap is om één van de kledingstukken aan te schaffen. Zo kan je op die manier een subtiel statement maken en draag je toch altijd een beetje van jouw roots met je mee.

Zo verkoopt Melanie naast jurken, rokken en blouses, ook tassen en sieraden met een print. Op die manier is het fijn combineren met je dagelijkse kledingstukken. Wil je een groter statement maken? Dan laat je bijvoorbeeld een custom made jurk of pak maken, met één van de Afrikaanse stoffen. Wat wij vinden? Groot of klein: een statement is een statement.

Ama Amin & Cornelia Louh / door Jassir Jonis

Wil jij ook een Black Fashion Statement maken en wil je meer weten over de kleding met Afrikaanse prints van Monica Création? Neem dan een kijkje op monicacreation.com. Op de website kan je op maat gemaakte kleding bestellen, maar ook kleding bestellen uit de webshop. 

Laat ons hieronder weten hoe jij een Black Fashion Statement maakt met behulp van kleding met Afrikaanse prints. Wij zijn benieuwd!

Photo by Ian Kiragu on Unsplash

Lees ook:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: