,
acne-hyperpigmentatie

De skincare routine van Faith Perek; verhielp acne en hyperpigmentatie.

Vrouwen verdiepen zich steeds vaker in de gezondheid van hun eigen huid. De gezonde huid wordt dan ook gezien als een goede basis voor de dagelijkse make-up look. Inmiddels weten we dat je die stralende look creëert door middel van een gezond dieet, voldoende vochtinname en zorgvuldig uitgezochte skincare producten. In De skincare routine van… vragen wij Afro-Nederlandse vrouwen naar hun skincare routine. Deze keer vertelt Faith Perek over haar routine en ervaring met acne en hyperpigmentatie.

Last van acne en hyperpigmentatie

Faith Perek is 20 jaar en studeert momenteel Biomedische Wetenschappen in Utrecht. Als kind had zij niet veel last van haar huid en besteedde er dan ook niet veel aandacht aan. “Maar in mijn tienerjaren kreeg ik heel veel last van acne en hyperpigmentatie, wat optrad ten gevolge van acne. Het werd mede veroorzaakt door een hormonale imbalans, maar ook door een hele slechte skincare routine.” Helaas zorgde de conditie van Faith haar huid ervoor dat haar zelfvertrouwen omlaag ging.

“Ik dacht dat ik mijn huidproblemen en mijn lage zelfvertrouwen kon camoufleren met een dikke laag make-up. Wat natuurlijk averechts werkte en de hele situatie betreffend mijn huid alleen maar verergerde. Op dat moment kwam ik tot de realisatie dat ik echt iets aan mijn huid moest gaan doen.” Vele afspraken bij de huisarts en dermatologen later, zag Faith nog steeds geen verschil en besloot zijn zelf onderzoek te doen naar huidverzorging. “Hieruit heb ik veel kennis op gedaan over acne en de behandeling ervan en al deze kennis toegepast op mezelf met succes.”

De pH balans

“Het is belangrijk om je te realiseren dat acne een ontsteking is van de huid. Wat verschillende endogene en exogene oorzaken kan hebben. Ik zal mij nu vooral richten op de exogene kant van dit ziektebeeld. Ik raad wel aan om zelf vast stellen of de acne ook niet mede wordt veroorzaakt door een intolerantie voor een bepaalde voedselgroep bijvoorbeeld of een hormonale imbalans.” De pH speelt volgens Faith een hele belangrijke rol:  “Een pH van 7 wordt wordt gezien als neutraal. De huid heeft een iets lagere pH, namelijk een pH van 5-5.5. Dus wanneer er producten worden aangebracht op de huid, moet er rekening worden gehouden met de pH.”

“Als een product zorgt voor een pH daling van de huid dan zal de huid meer olie gaan produceren om dit te compenseren. Wat kan leiden tot verstopte poriën en dit kan zorgen voor acne. Als een product zorgt voor een pH stijging van de huid, dan zal de huid heel droog en strak aanvoelen. Ook zal de huid heel geïrriteerd en gedehydrateerd aanvoelen en ogen. De droge huid kan dan ook voor acne zorgen doordat de dode huidcellen verstopt kunnen raken in de poriën. Dus alle producten die ik benoem houdende de ideale pH voor mijn huid in stand.”

Ochtendroutine

Stap 1: gezicht reinigen

Als mijn huid niet veel olie bevat spoel ik mijn gezicht gewoon met wat water. Maar als ik die nacht een olie heb aangebracht of ik heb een verhoogde olieproductie dan breng ik het liefst The Ordinary squalene cleanser aan. Het is een hele zachte en hydraterende cleanser die bij het opsmeren verandert van een creme naar een olieachtige substantie. Dit spoel ik vervolgens weg met water.
Deze cleanser laat mijn huid altijd fris, schoon en zacht achter en it doesn’t break the bank. Dit product krijgt: 5 sterren.

The Ordinary squalene cleanser

Stap 2: toner

Een toner is heel belangrijk, want het altijd altijd de laatste restjes vuil weg en het legt als een ware de basis voor alle serums en andere skincare producten die volgen. Mijn favoriete toner is de Acwell 5.5 pH balancing cleansing toner. Deze toner brengt mijn huid op de juiste. En het bevat ook zoethoutextract en groene thee extract die kunnen bijdragen aan verminderde hyperpigmentatie. Na deze toner voelt mijn huid altijd heel schoon en gehydrateerd. Dit product krijgt: 5 sterren.

Acwell 5.5 pH balancing cleansing toner

Stap 3: hydratatie

Hydratatie is heel belangrijk om de goede functie en vorm van de huid te behouden. Er zijn verschillende ingrediënten die kunnen zorgen voor hydratatie. Doordat ze water aan te trekken of door water juist in de huid te houden. Ingredienten die vaak zorgen voor hydratatie zijn ceramides, Natural moisturizing factors (NMF), glycerine en hyularonzuur. Als er een product is wat een absolute must have is, dan is het de HADA LABO premium Hyaluronic Acid Lotion.

Met dit serum kun je wel bye bye schreeuwen naar een droge gedehydrateerde huid. Het bevat 5 typen hyularonzuur (HA) die zorgen voor optimale opname en retentie van HA. Oftewel een super gehydrateerde glowy huid de hele dag door. Daarnaast is het ook pH vriendelijk en gaat het heel lang mee. Ik doe er ongeveer 4-6 maanden mee. Dit product krijgt: 5 sterren.

acne-hyperpigmentatie
HADA LABO premium Hyaluronic Acid Lotion

Stap 4 : vitamine C

Vitamine C, ook bekend als L-scorbinezuur, speelt een rol in collageen synthese. Daarnaast voorkomt het ook UV-geïnduceerde huidschade. Vitamine C is wel heel instabiel en daarom is het beter om een vitamine C serum te kopen die ook vitamine E en ferulinezuur bevat, omdat de vitamine C daardoor stabieler wordt en dus langer meegaat. Daarnaast is vitamine C in deze combinatie ook veel meer effectief. Mijn favoriete serum is de Paula’s choice C15 super booster. Het is een beetje aan de dure kant, maar dit serum trekt snel in en zorgt ook voor een glowy huid. Door de hoge concentratie kan het wel voor irritatie zorgen bij sommigen. Dit product krijgt: 4 sterren.

acne-hyperpigmentatie
Paula’s choice C15 super booster

Stap 5 : moisturizer

Ik gebruik de The ordinary Natural moisturizing factors + HA moisturizer. Het bevat hydraterende ingredienten, zoals hyularonzuur, ceramides en NMF. En andere ingredienten zoals aminozuren en triglyceriden die ook bijdragen aan een optimale huid. De moisturizer is heel hydrateren. Daarnaast is het product ook goedkoop en gaat het lang mee. Dit product krijgt: 5 sterren.

acne-hyperpigmentatie
The ordinary Natural moisturizing factors + HA moisturizer

Stap 6: sunscreen

De COSRX Aloe soothing spf50 sun cream is echt hands-down mijn favoriete sunscreen. Het is geschikt voor alle huidskleuren. Dus no white cast. Daarnaarst beschermt het goed tegen zowel UVA als UVB. Ook bevat het een goede mix tussen chemische en fysieke zonnebrandcrème filters. Echter bevat het wel alcohol, wat voor sommige kan leiden tot irritatie. Dit product krijgt: 4 sterren.

acne-hyperpigmentatie
COSRX Aloe soothing spf50 sun cream

Nachtroutine

Stap 1-3 zijn hetzelfde als in de ochtendroutine.

Stap 4 : Beta hydroxy acid (BHA) serum

BHA ook bekend als salicylzuur. BHA zorgt ervoor dat de dode huidcellen sneller loskomen van de huid waardoor de huid zachter aanvoelt en meer glowy oogt. Daarnaast hydrateert BHA ook de huid. BHA werkt ook veel dieper in de huid en gaat verstopte poriën tegen . Ook kalmeert BHA de huid.BHA is uiteraard geschikt voor een acne gevoelige, normale, combinatie en/of vettige huid. Mijn favoriete BHA serum is de Paula’s choice Skin perfecting 2% BHA liquid exfoliant.

Het is wat aan de prijzige kant, but it is totally worth it. Ik gebruik het nu al een paar maanden en heb amper last van acne of verstopte poriën. Dit product krijgt: 5 sterren.

acne-hyperpigmentatie
Paula’s choice Skin perfecting 2% BHA liquid exfoliant

Stap 5 is hetzelfde als in de nachtroutine.

Ben je benieuwd naar meer van Faith en haar skincare routine? Neem dan een kijkje op haar Instagram.

Lees ook:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: