,
black-girl-magic

Editor’s note: Black Girl Magic is universeel

Zwarte vrouwen worden steeds meer gevierd. Op Instagram zijn wij trending, op de covers van magazine staan we steeds vaker en ook onze stijl wordt maar al te graag gekopieerd. Er is namelijk zoiets als Black Girl Magic en de rest van de wereld is op z’n zachts gezegd impressed. Toch heb ik persoonlijk mogen ervaren dat er een keerzijde zit aan de BGM trend. 

Don’t get me wrong. I stan Black Girl Magic. I believe in Black Girl Magic. I am Black Girl Magic. Maar toch heb ik de afgelopen jaren, samen met een aantal meiden in mijn omgeving, ervaren dat de term Black Girl Magic niet alleen maar voor positiviteit zorgt. En ik ga je hieronder uitleggen waarom.

Mooi, maar dan wel volgens het schoonheidsideaal

Bij het horen van BGM denken de meeste mensen aan mooie en succesvolle zwarte vrouwen. Vrouwen die iets magisch hebben. En ja, natuurlijk zijn wij allemaal mooi en succesvol op onze eigen manier, maar dat is niet altijd het beeld dat bij de term geschetst wordt. Bij mooi denkt men namelijk aan vrouwen die aan het schoonheidsideaal voldoen. Slanke vrouwen, met ‘goed haar’ en een hippe kledingstijl. Het liefst niet te donker. Maar als het donker moet dan wel met Europese features.

De laatste jaren zijn daar ook vollere vrouwen bij gekomen. Maar dan wel vollere vrouwen met een lace wig, en in weinig kleding. Want wij zien vollere vrouwen graag zelfverzekerd. En zelfverzekerdheid staat op Instagram om één of andere reden gelijk aan het dragen van onthullende tot geen kleding. Definitely not slutshaming, just wondering why fully clothed big girls don’t go viral.

Lees ook: Britteney (19) heeft haar diabetes kunnen accepteren, en dat op een bijzondere manier

Succesvol, maar alleen met geld en invloed

Een ander onderdeel van de Black Girl Magic trend zijn de succesvolle zwarte vrouwen. Vrouwen als Michelle Obama en Serena Williams. Het is natuurlijk geweldig wat deze vrouwen allemaal bereikt hebben, en ook die successen moeten gevierd worden. Bovendien zijn ze een motivatie voor veel zwarte vrouwen, waaronder ik. Maar succesvol is zoveel meer dan veel geld en invloed hebben.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Veel mensen lijken te vergeten dat wij ons eigen succes definiëren. En dat succes niet voortkomt uit geld en invloed, maar dat geld en invloed voortkomen uit succes. En dat (super belangrijk!) geld en succes vaak los van elkaar staan, en helemaal niets met elkaar te maken hebben. Kijk maar naar de onderstaande definitie uit de Van Dale.

suc·ces (hetomeervoud: successen) 1. goede afloop, uitkomst of uitslagsucces hebbeniem. succes wensen. | 2. iets dat goed afloopthet optreden was een groot succes.

Het gevaar is dat alleen bepaalde successen als Black Girl Magic worden beschouwt, en de meestvoorkomende successen daarbuiten vallen. Gewoonweg omdat ze sociale media niet halen.

Lees ook: Luistertip: 6 empowering podcasts for Black Girls

Black Girl Magic is universeel

The thing is dat Black Girl Magic niet alleen voor “mooie” en “succesvolle” vrouwen geldt. Maar ook voor jou en voor mij. Wij zijn ook supermooie vrouwen en succesvol op onze eigen manier. Dat wij niet mainstream zijn, veel volgers hebben en waarschijnlijk nooit op de cover van een magazine zullen verschijnen, zegt niet veel. Black Girl Magic is namelijk universeel. Voor jou, voor mij, en voor alle andere Black Girls.

Voor alle Black Girls met een heerlijk brede neus, een tooth gap, dunne lippen, platte kont, 4c haar, een hangende buik en acne. Ook voor de beauty’s die introvert zijn, depressief zijn, nog onzeker zijn over hun seksualiteit zijn, die pas hun genderidentiteit/genderexpressie hebben omarmd of er nog mee worstelen, en die de spiegels in huis liever vermijden. Natuurlijk ook voor alle babes die op hun 35ste nog thuis wonen, al tien jaar opzoek zijn naar de perfecte partner en even tussen twee banen inzitten.

Don’t let society trick you into believing you’re not magic. Cause sis, you are. YOU ARE BLACK GIRL MAGIC.


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: