,
Dear-Winnie

Dear Winnie: Kippenvel van het begin tot het einde

Beeld: ‘Dear Winnie’ Reyer Boxem via Noord Nederlands Toneel.

“Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje, gooi wat in mijn laarsje, fuck you Sinterklaasje.” Klinkt een van de liedjes van de theatervoorstelling Dear Winnie. Het stuk is geïnspireerd door het leven van Winnie Mandela. Wij waren gisteravond aanwezig bij de Amsterdamse première in het Internationaal Theater Amsterdam. 

Dear Winnie

In Dear Winnie wordt het leven van negen vrouwen verweven met dat van Nomzamo Winifred ‘Winnie’ Zanyine Madikizela (1936-2018). De vrouw van de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela (1918-2013). Maar Winnie was zo veel meer dan de vrouw van. De verzetsstrijdster was een krachtige, bijzondere en bewonderenswaardige vrouw. Haar verhaal is dan ook tot de dag van vandaag relevant en inspireert duizenden zwarte vrouwen.

Het was Winnie die de strijd tegen apartheid voortzette toen haar man gevangen was en dat alles terwijl zij haar twee dochters opvoedde. Zelf belande Winnie uiteindelijk ook in de gevangenis, waar ze achttien maanden alleen opgesloten zat. Ze heeft heel veel over zich heen gekregen, maar gaf nooit op. Winnie Mandela overleed op 2 april 2018 in Johannesburg.

Over de symboliek in de voorstelling was goed nagedacht en gaf ons kippenvel van het allereerste tot het allerlaatste moment. Van de honderden hangende kledingstukken tot de bijzondere muziekinstrumenten. De negenkoppige cast nam geen blad voor de mond en liet het via het stuk weten dat racisme niet langer geaccepteerd wordt. 

Geen gemakkelijk entertainment

Dat het verhaal van de vrijheidsstrijder nog niet uitverteld is, blijkt uit alle aspecten van het stuk. Terwijl de negen vrouwen het verhaal van Winnie naar het hedendaagse vertalen, wordt bevestigd dat de vrijheidsstrijd nog lang niet gewonnen is. Ook in het moderne Europa ervaart de zwarte vrouw dagelijks de gevolgen van de slavernij en andere misdaden tegen het zwarte volk. Het is dan ook Dear Winnie’s boodschap om de strijd tegen het onrecht voort te zetten, samen, en niet verdeeld.

Als kijker kan het soms even duren voordat de boodschap binnen komt, omdat het symbolische zo goed in het stuk verworven is. Het stuk is niet voor zij die opzoek zijn naar gemakkelijk entertainment. Het is een prachtige voorstelling voor iedereen die wakker geschud wilt worden, maar ook voor degene die strijden voor gerechtigheid.

Wij raden je dan ook aan om het stuk zelf te bekijken, dat kan nog tot en met 12 maart 2020.

Vandaag, 13 januari, speelt de cast nog in het Internationaal Theater Amsterdam. Daarna vervolgen zij hun tour vanuit Limburg naar België. Vanaf 5 februari is Dear Winnie in Nederland te zien. Meer over de data en tijden lees je op nnt.nl.

Deze artikelen over cultuur vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

Ontdek meer van Melaninfinity Magazine

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder