,

Urban Chicks With Brains’ Joan Biekman over inclusiviteit in cultuur en haar Inspire 2 Move Up

Op vrijdag 22 november vindt Joan Biekman’s event Inspire 2 Move Up voor de tweede keer plaats, gehouden in haar stad, Den Haag. Tien jaar geleden begon de kunst- en cultuur specialist Joan met haar Urban Chicks With Brains (UCWB), inmiddels doet ze naast haar online platform nog veel meer toffe dingen. Ontdek hieronder meer over haar Inspire 2 Move Up, UCWB en plannen voor Den Haag.

Zwarte vrouwen bereiken met Urban Chicks With Brains

Joan Biekman (34) is geboren en getogen in Den Haag. Ze werkt in de sector waarin zij zich ook het liefst begeeft en zij zich thuis voelt, de kunst-en cultuursector. “Momenteel werk ik parttime als cultuurparticipatie adviseur. Deze functie is voornamelijk gericht op de “HipHop en Urban cultuur” in Den Haag. Daarnaast ben ik ook ZZP-er van mijn online platform en merk Urban Chicks With Brains.”

Met haar Urban Chicks With Brains belicht Joan alles wat met de positiviteit en beeldvorming van zwarte vrouwen te maken heeft. Met name de zichtbaarheid daarvan. UCWB is begonnen met een online platform, waar Joan een aantal jaar geleden een webshop aan toegevoegd heeft. In haar webshop, gelinkt aan UCWB, verkoopt Joan statement kleding. Inmiddels is het platform ook offline actief, met het organiseren van evenementen.

Joan-Biekman-Urban-Chick-With-Brains

Inspiring others 2 Move Up

Het eerstvolgende evenement Inspire 2 Move Up: Young Excellence, is een vertakking van een evenement dat Joan eerder dit jaar heeft georganiseerd. Toen gericht op de zwarte vrouw, Inspire 2 Move Up: Black Girl Magic. Voor het aankomende evenement heeft Joan vooral in haar netwerk rondgekeken. Op zoek naar bijzondere talenten, zodat zij deze talenten een podium kan bieden. “Als je iets zelf ook leuk vindt, organiseer je een event, waar dat tot uitdrukking komt, waar je anderen ook een plezier mee doet”.

Voor deze editie heeft de oprichtster van Urban Chicks With Brains bewust gekozen om de biculturele kant van jongeren te belichten. In de spotlight staan mensen met bijzondere opleidingen, beroepen en hobby’s. Deze “Young Excellence” komen allemaal uit de regio Den Haag. “Ik trek de doelgroep iets breder met het evenement, maar ik blijf wel gewoon dicht bij mezelf.”

Joan wilt mensen blijven inspireren, naar de next level in hun leven. Tijdens haar eerste evenement wilde ze voornamelijk de zwarte vrouwelijke ondernemers uit Den Haag in beeld brengen. En nu heeft ze voor een bredere doelgroep gekozen. Zo spreekt Baris aankomende vrijdag, Baris heeft een Koerdische achtergrond en is werkzaam als advocaat. Ook spreekt Amandla Biekman, “dat is mijn nichtje, die heeft net de studie Luchtvaart- en Ruimtetechniek aan de TU Delft afgerond.”

Inclusiviteit in Den Haag en meer

Een terugkerend thema in alles wat Joan Biekman doet is de inclusie in cultuur van mensen met een migratieachtergrond. “Ik probeer verhalen te delen die niet verteld worden, en jongeren te inspireren.”. Zo kan iedereen die iets bijzonder of excellent doet zich aanmelden voor het platform. “Het evenement is niet eenmalig, dus geef je vooral op”. De voorkeur ligt wel voor mensen die uit Den Haag of omgeving komen, zodat zij zichtbaar worden voor een groter publiek.

joan-biekman-urban-chick-with-brains

Zo zet Joan zich ook in voor verscheidene evenementen die cultuur in Den Haag belichten. Als de evenementen niet inclusief genoeg zijn, zorgt zij daar zelf voor door haar netwerk in te zetten. “Ik probeer mensen die misschien niet zo snel uit zichzelf naar het museum gaan, of in aanraking komen met kunst en cultuur, te bereiken.”

“Vanuit mijn positie ontmoet ik veel verschillende mensen, kom ik op veel verschillende plekken en hoor ik zoveel perspectieven op het gebied van kunst en cultuur”. Zo ziet Joan dus ook dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen bij kunst en cultuur betrokken wordt. Op het gebied van personeel, marketing en inhoud ziet Joan nog een uitdaging, “waar heel veel kansen liggen om in te ontwikkelen.”

Het eerste volgende Inspire 2 Move Up is helaas uitverkocht. Maar volgend jaar maart zal speciaal voor Internationale Vrouwendag de volgende editie plaatsvinden. Tijdens die editie zullen opnieuw excellente zwarte vrouwen belicht worden.

Meer over Joan Biekman lees je op urbanchickswithbrains.com

Deze interviews met vrouwelijke ondernemers vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: