, ,
gelukkiger-zijn

Gelukkiger zijn in het nieuwe jaar? Dat is helemaal niet zo moeilijk!

Hey lady, welkom in 2020! Waarschijnlijk ben je inmiddels al aan de slag gegaan met jouw doelen voor het nieuwe jaar, of ben je nog lekker van je vakantie aan het genieten. Als één van jouw doelen is dat je gelukkiger wilt zijn, ben je vast wel tegen het hoe aangelopen. Hoe word je nou echt gelukkig? Wij hebben vijf tips voor je, want gelukkig zijn is gelukkig helemaal niet zo moeilijk!

Dit zijn onze tips voor gelukkiger zijn:

Wees dankbaar

Waarschijnlijk heb je deze tip al vaker gehoord. Dat is niet zo gek, want deze tip werkt namelijk echt. Door dankbaar te zijn, zelfs voor de kleinste dingen in je leven, ga je waarderen wat je allemaal al hebt. En je ook minder zorgen maken om wat je allemaal nog niet hebt. Schrijf bijvoorbeeld elke ochtend tien dingen op waar je dankbaar voor bent. Het gaat veel makkelijker dan je denkt.

Je bent je vaak niet bewust van hoeveel moois er om je heen is. Je bent (semi)gezond, hebt een dak boven je hoofd, en elke dag eten. Maar ook de minder grote dingen zoals een glimlach van een vreemde op straat, of het feit dat het nieuwe seizoen van HTGAWM nu op Netflix is. Er is genoeg om dankbaar voor te zijn. Je kunt lekker creatief aan de slag.

Wordt opnieuw verliefd op je leven

Vaak worden wij zo meegenomen in de sleur van ons leven, dat wij de kleine bijzondere dingen niet meer zien. De mooiste tip die ik ooit gehad heb, is het romantiseren van je leven. Leer je kopje koffie in de ochtend als iets bijzonders zien, geniet van de reis naar het werk, gebruik je pauze als een moment van selfcare en zie de schoonheid in ieder seizoen. Doe er alles aan om opnieuw verliefd te worden op jouw eigen leven.

Je zult meer gaan genieten van je leven, en merken dat daarbij ook een gevoel van geluk hoort. Natuurlijk hoef je niet elk moment van je leven te romantiseren, want ook de minder mooie momenten horen erbij. Maar omarm die ook, die zijn onderdeel van het leven, en wellicht ook van een wijze les.

Stop met vergelijken

We kunnen dit niet genoeg zeggen. Stop met het vergelijken van jouw leven met die van anderen. Al helemaal rond de feestdagen en het begin van het nieuwe jaar. Iedereen is verliefd, verloofd, getrouwd of heeft net een ontzettend groot huis gekocht. Niemands levenspad is hetzelfde. Jezelf met anderen vergelijken heeft dus echt geen zin. Heb je er toch nog moeite mee? Get of the gram or Facebook, voor een poosje.

Merk je dat jezelf niet alleen rond deze periode met anderen vergelijkt, maar eigenlijk het hele jaar door. Dan kan het zijn dat het probleem iets dieper zit. Waarschijnlijk heb je onzekerheden, die in wisselwerking zijn met het vergelijken van anderen. Leer dit jaar dan van jezelf (en je leven) te houden. Je zult merken dat het vergelijken vanzelf minder wordt.

Gun jezelf (geef jezelf de ruimte)

Gun jezelf verdriet, gun jezelf pijn, gun jezelf jaloezie. Maar gun jezelf ook rust, gun jezelf liefde en gun jezelf geluk. Wij mensen zijn onze eigen ergste critici. Wij vinden dat wij zomaar even voor onszelf mogen bepalen dat wij geen verdriet mogen voelen, of dat wij even moeten stoppen met verliefd worden omdat het niet altijd even goed afloopt.

Door jezelf te weerhouden van het voelen van alle emoties en gevoelens in het leven, onderdruk je onbewust ook een deel van je geluk. De mooie en de minder mooie dingen horen allemaal bij het leven, dat maakt het leven echt. Als je dit erkent, durf je gelukkig te zijn met echte zelf, en met waar het leven je naar toebrengt.

Kies voor geluk

Als je gelukkiger wilt zijn, moet je gewoon voor geluk kiezen. Hoe doe je dat? Sta voor de spiegel, lach naar jezelf (het is bewezen dat een lachen je gelukkiger maakt, of het nou echt is of niet) en zeg tegen jezelf: “vandaag kies ik voor geluk”. De volgende keer hoeft het niet voor de spiegel, maar kies je bijvoorbeeld in de supermarkt voor geluk.

Het is even oefenen. Maar het is een mindset change. Je moet er bewust voor kiezen. Het gevoel van geluk komt en gaat namelijk, en dat is oké. Maar ook op je meest sombere momenten moet je kunnen zeggen: “Ik ben gelukkig, ik voel mij nu alleen somber, en dat gevoel gaat straks weer weg.”

En ja, gelukkiger zijn blijft even oefenen. Het gaat niet van de één op de andere dag. Maar als je met deze tips aan de slag gaat wordt het steeds makkelijker. En wordt je een ochtend wakker met het idee:

Gelukkiger zijn? Dat is helemaal niet zo moeilijk.


Wellicht klinkt dit je allemaal te optimistisch in de oren. Als je op dit moment met depressieve gevoelens kampt, raden wij jou aan om je tot hulp te wenden. Als opstaan vandaag jouw grootste uitdaging was, is dat ook oké. Wellicht is dit artikel niet wat jij op dit moment nodig hebt, en dat is oké. Voel je vrij om op een later moment naar dit artikel terug te keren, wanneer je er mentaal wel de ruimte voor hebt.


Deze artikelen vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: