,
Swelia Da Silva Antonio

Swelia Da Silva Antonio over haar deelname aan missverkiezingen als jonge zwarte vrouw

Wij spraken Swelia Da Silva Antonio. Swelia neemt inmiddels al twee jaar deel aan missverkiezingen. Dat doet ze niet alleen om haar beauty met de wereld te delen, maar ook haar brains. Onlangs won ze de titel Miss Supranational Netherlands 2020, waarmee ze de zwarte vrouw wilt aanmoedigen en inspireren om haar positie in de maatschappij te vergroten. Wij vroegen Swelia naar haar ervaringen tijdens de missverkiezingen en naar haar doelen voor zichzelf en de mensen om zich heen.

Wij zijn benieuwd naar wie je bent… Kan je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Swelia Da Silva Antonio, ik ben 23 jaar en woon in Den Haag. Ik heb een Bachelor in European Studies en na een tussenjaar ben ik de boeken weer ingedoken. Zodoende studeer ik nu bestuurskunde voor een Master specialisatie in governance of migration and diversity. Oorspronkelijk kom ik uit Angola, waar ik ben geboren. Door mijn migratieachtergrond is identiteit altijd een groot thema geweest in mijn leven. Gelukkig hebben de spanningen met de tijd plaats gemaakt voor acceptatie.

Het is juist een voordeel en voorrecht dat ik me kan identificeren met mensen van verschillende achtergronden. Van alle normen en waarden vind ik eerlijkheid en respect daarom ook het allerbelangrijkst.

Je neemt deel aan meerdere missverkiezingen. Hoe is jouw passie voor missverkiezingen ontstaan?

Toen Leila Lopez in 2011 Miss Universe voor Angola won, was ik megatrots. Ik zag hoe zij het land en de samenleving representeerde, terwijl de wereld meekeek. Door haar titel kon zij zich sterk maken voor wat zij belangrijk vond. In 2019 besloot ik ‘beauty and the brains’ te combineren. Zo waagde ik me aan mijn eerste competitie, waar ik de titels First Runner Up en Best National Costume won. Ook was ik finaliste van Miss Grand en Supermodel Netherlands 2020. En draag ik sinds november de titel Miss Supranational Netherlands 2020.

Tijdens de trajecten focus ik me op het inspireren en aanmoedigen van de zwarte vrouw in Nederland, om haar zelf en haar positie in de maatschappij te upgraden. Ik ben vurig in de strijd voor de internationale titel, omdat ik geloof in de kracht van vereniging om positieve verandering te brengen. Ik besef nu dat deelnemen aan missverkiezingen een effectieve manier is om mijn purpose te realiseren. Het heeft wel even geduurd, want in 2011 lag deze droom nog ver van mijn bed.

Missverkiezingen draaien natuurlijk niet alleen om schoonheid. Wat is volgens jou het belangrijkste aan een missverkiezing?

Het belangrijkste aan een missverkiezing is de invulling die de Miss samen met de organisatie eraan geeft. Naar mijn mening is het essentieel dat er toegevoegde waarde is op persoonlijk niveau en voor (een deel van) de samenleving. Door een hoger doel te stellen dan de kroon, voorkomt een kandidaat ook teleurstelling. Niet iedereen kan officieel winnen, maar door het persoonlijk te maken hoef je geen verliezer te zijn.

Kan je iets meer over de huidige verkiezingen waaraan je deelneemt vertellen?

De organisatie 12 Months of Beauty is licentiehouder van onder andere de verkiezingen van Miss Grand, Miss Supranational en Supermodel Netherlands. Onder leiding van National Directors Robin en Stefan heeft de competitie voor het eerst in de geschiedenis online plaatsgevonden. Sinds zondag 8 november draag ik de titel Miss Supranational Netherlands 2020. In een tijdsbestek van zo’n 8 maanden heb ik verschillende challenges mogen doen om verder te komen in de competitie.

Het uitdagende aan de opdrachten was om op een eigen, creatieve en aansprekende manier jezelf en je boodschap te presenteren. Van sportvideo’s, tot interviews, tot het delen van highs and lows van het leven, you name it. De variatie in het traject van 12 Months of Beauty maakt dat het leuk en luchtig blijft. Dat is prettig, want voor mij is het ook een leerschool geweest waar ik me volledig aan heb overgegeven. Daar kan ik alleen maar dank en lof over uitspreken.

Wat kan je aan jonge zwarte vrouwen meegeven die ook graag aan een missverkiezing deel willen nemen?

Ga er echt voor! Neem je positie in de maatschappij en laat je gelden, want je mag er zijn. Mijn ervaring is dat je in een stroomversnelling komt van zelfontwikkeling en zelfbewustzijn. Daar hoort vallen en opstaan gewoon bij. Dat is mooi, want jouw verhaal zal iemand anders weer inspireren. Iets wat door anderen als een zwakte wordt gezien, kan juist jouw kracht zijn. Dus omgeef je met de juiste mensen en bepaal wie in jouw veilige bubbel mag komen. That said, whatever you do – do it gracefully and keep your chin up, Queen.

Wat heb je, als persoon, geleerd van jouw deelname?

Mijn deelname aan de missverkiezingen hebben gezorgd voor een context om mezelf te ontplooien. Ik durf nu authentieker te zijn en mijn stem te laten horen. Voorheen was ik veel bezig met validatie van anderen, maar dat heb ik totaal niet nodig. Deze ontdekking zorgde voor mentale vrijheid. Het gaf ook aanleiding om andere vicieuze cirkels te doorbreken. Inmiddels vraag ik me af wat mijn nieuwe comfortzone is. Dat is next level growth, want 1,5 jaar geleden kon ik dat precies aanduiden. Ik heb zo’n gevoel dat dit pas een beginnetje is van iets heel moois, voor Nederland.

Waar kunnen wij je allemaal vinden (socials)?

Ik ben dagelijks actief op Instagram: @a_la_swelia. Op Facebook vind je mij door te zoeken naar Swelia Da Silva Antonio. Je kent het wel: like, comment, share and subscribe.

Lees ook:

 


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: