mensen-over-je-heen-lopen

Dit is de reden waarom mensen over je heen blijven lopen

Daar is één simpel antwoord op: Omdat jij ze de kans geeft. En ik kan het weten, ik heb voor lange tijd teveel mensen over mij heen laten lopen. En wie daarvoor verantwoordelijk was? Dat was ik helemaal zelf. Dit is waarom mensen over je heen blijven lopen.

Voor zolang als ik mij kan herinneren heb ik mensen over mij heen laten lopen. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Ik kan heus wel voor mezelf opkomen, maar het aangeven van grenzen vind ik heel moeilijk. En dat is niet zo gek. Ik geloof er namelijk (soms behoorlijk naïef) in dat mensen vaak onbewust anderen kwetsen, en dus zelf wel een grens kunnen bedenken.

Wat voor persoonlijkheidstype heb jij?

Hoe je met andere mensen omgaat hangt natuurlijk helemaal af van wie jij, als persoon, bent. Je persoonlijkheidstype wordt gevormd door aangeboren en aangeleerde eigenschappen. Niet alleen die in je opvoeding, maar ook de eigenschappen die je aanleert door levenservaringen. De positieve en negatieve. Wil je weten welk persoonlijkheidstype je hebt, en wat voor kenmerken daarbij horen, dan heb je daar handige testjes voor. Zoals die van 16personalities.

Door te weten hoe je denkt, kan je ook jouw handelingen verklaren. Ben je van nature altijd beleefd en verzorgend, dan loop je grotere kans dat mensen een makkelijk slachtoffer in je zien. Als je daarboven op ook geen duidelijke grenzen hebt, dan laat je dat heel naïef elke keer zelf toe.

De realiteit

De realiteit is dat de wereld geen mooie plek is, en dat mensen van nature behoorlijk slecht kunnen zijn. Vooral heel egoïstisch. Het zit in de mens om koste wat kost te willen overleven. Voeg daar de hedendaagse samenleving aan toe, waarin geld macht is, en je hebt een heleboel mensen die alleen aan zichzelf en hun gewin denken. En hoe graag ik je ook wil vertellen dat je dat ook zou moeten doen, kan ik dat niet.

Er moeten mensen zijn die een balans creëren op aarde. Mensen die niet alleen aan zichzelf en de mensen om hen heen denken. Maar die verder kijken, en geloven dat de wereld een mooiere plek kan worden. Er is niets mis met beleefd en verzorgend zijn, zolang je maar gewoon je grenzen aan kunt geven.

Geen deurmat

Zodra jij besluit om geen deurmat meer te zijn, en duidelijke grenzen stelt, zal je zien dat anderen je ook beter behandelen. Het is niet erg om in dit proces vrienden kwijt te raken, die gewend zijn om waarom zomaar over je heen te kunnen lopen. Het is ook niet erg als je in dit proces af en toe jezelf een beetje kwijt raakt. Want het is een (levenslange) leerweg. Maar zodra je ziet dat het zijn vruchten afwerpt, wil je nooit meer iets anders.

Het begint dus allemaal bij jezelf. Geloof in jezelf. Je bent een geweldige vrouw. Te geweldig om mensen over je heen te laten lopen. So stop allowing them to do so. Het is echt zo simpel. Het duurt misschien wel even voordat je het onder de knie krijgt, maar duidelijker kan ik het je niet uitleggen.

Wat zijn jouw ervaringen met mensen over je heen laten lopen?

Dit vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: