,
persoonlijke-grenzen-stellen

Leer je persoonlijke grenzen stellen, met deze vier tips

Het kennen en stellen van je persoonlijke grenzen is ontzettend belangrijk. Doe je het niet, en ga je regelmatig over je grenzen heen, zal dat je vermoeid en met een leeg gevoel achterlaten. Ook wordt het stellen van je persoonlijke grenzen moeilijker als je niet weet waar ze liggen. Ga dus vandaag gelijk aan de slag met de vier onderstaande tips.

Leer je persoonlijke grenzen stellen

Het is een stuk eenvoudiger om bij jezelf je lichamelijke grenzen te herkennen. Als iemand te dichtbij komt of je aanraakt waar je dat niet fijn vindt, staan al je haren overeind en krijg je een naar gevoel van binnen. Je beseft gelijk dat er een grens overtreden is, en kiest zelf vervolgens hoe je op de situatie inspeelt. Met persoonlijke grenzen gaat dat iets moeilijker. Dat naar gevoel komt meestal pas achteraf, wanneer je de gebeurtenis opnieuw afspeelt in je hoofd.

Door middel van reflectie (nadenken over je ervaringen en er een betekenis aangeven) kan je achterhalen waar je persoonlijke grenzen liggen. Zodra je jezelf en je grenzen beter leert kennen, zal het ook eenvoudiger worden om je grenzen aan te geven. Je persoonlijke grenzen kennen is de eerste stap.

Love yourself

Wij kunnen het niet genoeg zeggen, zelfliefde is de basis van alle goede dingen in het leven. Als je van jezelf houdt, accepteer je minder BS en reageer je eerder wanneer er over je grenzen heen gegaan wordt. Je verdient namelijk het beste, en daar ben je zelf nu ook van overtuigd.

Begin klein

In de ene situatie is het moeilijker om persoonlijke grenzen te stellen dan in de andere. Waarschijnlijk kan je dat zelf haarfijn aanvoelen. Begin daarom niet gelijk met het tackelen van de moeilijkste momenten, maar kies de momenten die jou makkelijker afgaan. Jouw vaardigheden en lef zullen vanzelf groeien, waardoor je op een gegeven moment ook de grotere situaties aandurft.

Stop met alle schuldgevoelens

Je grenzen aangeven mag, en je hoeft je daar absoluut niet schuldig over te voelen. Hoe de ander daarover denkt is eigenlijk gewoon zijn probleem, en niet de jouwe. Het kan best zijn dat de ander defensief reageert, maar als jij in jouw recht staat en de ander fout is, hoef je je daar absoluut geen zorgen over te maken.

Wees beleefd, maar duidelijk

In het begin is dit nog best moeilijk. Je weet niet zo goed hoe je jouw punt over moet brengen op de andere, en dat kan ervoor zorgen dat het iets botter over komt dan je bedoelt. Dat is niet erg, je bent nog aan het leren en binnenkort kan en durf je jouw grenzen op een duidelijke en nette manier aan te geven.

Hoe ga jij om met het stellen van je persoonlijke grenzen? Laat het ons hieronder weten.

Deze artikelen vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: