controleren-borsten-borstkanker

Zelfcontrole? Zo controleer je jouw borsten op borstkanker

Het is Breast Cancer Awareness Month, dat houdt in dat er deze maand wereldwijd meer aandacht aan de gevolgen van borstkanker besteed wordt. Jaarlijks overlijden nog teveel vrouwen aan deze nare ziekte, vaak omdat de borstkanker te laat opgemerkt wordt. Daarom raden wij iedereen aan om regelmatig zelf je borsten te onderzoeken. Hieronder ontdek je hoe jij jouw borsten kan controleren op borstkanker.

De borstkanker cijfers zijn heftig. Zo krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Daarvan is 20% onder de vijftig jaar, en 80% daarboven. Bovendien sterven in Nederland elke dag ongeveer negen mensen aan de gevolgen van borstkanker, dat zijn meer dan 3.000 per jaar. Gelukkig zijn de overlevingskansen de afgelopen jaren enorm gestegen. Daarom is het enorm belangrijk dat wij ons bewust zijn van deze heftige ziekte en onszelf regelmatig op tekenen controleren.

Waarop je letten moet

Bij een zelfcontrole ga je niet alleen opzoek naar de knobbeltjes onder de huidoppervlakte. Er zijn namelijk meer dingen die op borstkanker duiden, dingen die je niet alleen kunt voelen, maar ook kunt zien. Denk daarbij aan veranderingen aan en rondom je tepels, zoals een ingetrokken tepel of vocht dat uit je tepel komt.

Natuurlijk ook veranderingen op je huid zelf zoals een pijnlijke plek, putjes of deukjes in de huid en verandering in de textuur van de huid. Daarnaast is het belangrijk niet alleen je borsten te controleren op veranderingen, maar ook je oksels. Waar je precies op moet letten vind je in dit mooie lijstje van Pink Ribbon.

Zo controleer je jezelf het best

Wij kunnen je nu natuurlijk wel vertellen hoe je het doen moet, maar als wij het laten zien onthoud je het waarschijnlijk beter. Daarom hebben wij een handige video toegevoegd die duidelijk laat zien hoe jij jouw borsten kan controleren op borstkanker. Je kan jouw borsten het best een week na jouw menstruatie controleren, dan is de zwelling weg en zijn ze ook minder gevoelig. Daarnaast is het belangrijk dat je niet te hard drukt, dan kom je dieper in de borst en die is meestal al een beetje bobbelig. Zo schep je bij jezelf geen verwarring en onrust.

Begin je controle altijd staand voor de spiegel. Kijk over je veranderingen ziet. Met je armen omhoog en op je zij. Voel daarna staand aan jouw borsten (onder de douche mag ook) en herhaal het daarna nogmaals liggend. Bij twijfel neem je altijd contact met de huisarts op. Liever voor niets naar de huisarts, dan te laat.

Lees ook:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: