,
tips-sociale-media-detox

5 tips voor een sociale media detox

We zitten als millennials de hele dag door op onze telefoon. Vaak al bij het opstaan werpen wij een vlugge blik op onze sociale media. En nee, “mijn telefoon is m’n wekker” is geen geldige reden. Zelfs tijdens ons toiletbezoek zijn wij vaak vergezeld door onze telefoon. Maar het de hele dag bijhouden van je timeline heeft naast alle voordelen ook een heleboel nadelen. Daarom doe je met behulp van de 5 tips vandaag nog een sociale media detox.

Het is bewezen dat het overmatig gebruik van smartphones onder andere nekklachten veroorzaakt. En je smartphone daar gelaten, is het effect van sociale media op je geestelijke gesteldheid net zo erg. Niet alleen is sociale media ontzettend verslavend, ook wordt het gebruik ervan gelinkt aan het toenemen van depressieve gevoelens.

Daarnaast zijn wij zo gefocust op onze schermpjes dat wij mooie momenten in het leven missen, omdat wij met onze gedachten ergens anders waren. Heb jij het idee dat je net iets te vaak de Facebook-app aanklikt? Of je net iets te druk maakt om je likes op Instagram? Dan hebben wij een aantal sociale media detox tips voor jou.

1. Zet je telefoon voor een uur aan de kant

Een uur maar? Ja, voor veel mensen is dat al ontzettend veel. Uit een Brits onderzoek blijkt dat wij gemiddeld 85 keer per dag op onze smartphone kijken. Pak dus tijdens dat uur eens een boek, of ga weer zitten aan je hobby. Door van het ene uur twee uur te maken, en daarna drie, leer je langere tijd zonder je telefoon door te brengen.

2. Zet al je meldingen uit

Je kunt al je meldingen via de instellingen individueel uitschakelen, maar je kan ook ervoor kiezen je telefoon op ‘niet storen’ of op ‘vliegtuigstand’ te zetten. Doordat je meldingen uitstaan wordt je niet elke keer getriggerd om op je telefoon te kijken. Een andere optie is ook het permanent uitschakelen van de pushmeldingen in je sociale media apps. Zo krijg je niet bij elke like of opmerking een melding binnen.

3. Negeer je telefoon tijdens afspraken

Niets is vervelender dan een vriendin die tijdens een afspraak alleen maar op haar telefoon bezig is. Laat bij je afspraken je telefoon gewoon lekker thuis, of op vliegtuigstand. Zo is het ook nog veel gezelliger.

4. Laat je telefoon een dagje thuis

Op je werk of op school leidt dat ding toch alleen maar af. Je krijg veel meer lesstof binnen, en op het werk veel meer gedaan, zonder je telefoon in je handen. De eerste dag zal even moeilijk zijn, maar je went er snel genoeg aan.

5. DELETE DELETE DELETE

Durf jij het aan je Instagram of Facebook voor een maand te verwijderen? Je zal merken dat zodra je ze weer activeert, je er veel minder achter kruipt. Want in de tijd zonder je sociale media kom je erachter dat je het niet echt nodig hebt.

Met welke van deze tips voor een sociale media detox ga jij beginnen?

Deze selfcare artikelen vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: