,

AFIA over haar muziek na de lockdown, wijze lessen en meer

We stan Black Female Artists. Wie kan jouw emoties beter naar muziek vertalen dan iemand die op jou lijkt en dezelfde dingen als je meemaakt. Deze keer interviewen we AFIA. Een Afro-Nederlandse singer-songwriter die ook nog een passie voor acteren heeft. Benieuwd naar wat AFIA ons vertelde over haar muziek post corona, de wijze lessen die ze leerde en meer? Lees dan snel verder.

AFIA. Wie ben je?

Ik ben een singer/songwriter die ook heel erg van acteren en dansen houdt. Dat is een korte opsomming van de dingen waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Daarnaast schrijf ik af en toe ook columns, maar dit staat op een wat lager pitje door mijn werk. Ik schrijf dus nummers en zing. Op dit moment ben ik bezig met het ontwikkelen van een EP, waarvan één nummer, Determined, al als single is uitgebracht.

De nummers op deze EP zijn vooral gericht op mijn healing journey en die van anderen. AFIA komt van Afia/Afua (Asante/Fante). Dit is mijn Ghanese naam en betekent dat ik op vrijdag geboren ben.

Welke boodschap wil jij door middel van jouw muziek overdragen?

Met mijn muziek wil ik empowerment, liefde en healing overdragen. Vooral als black womxn hebben wij zoveel om van te helen. Gebeurtenissen die ons zijn overkomen en de keuzes die wij vaak (onbewust) op basis daarvan hebben gemaakt. Het voelt soms zo oneerlijk om daarvoor de verantwoordelijkheid te moeten dragen. De verantwoordelijkheid om ervan te helen en je geluk in jezelf te mogen vinden.

Maar als je daarin eenmaal stappen zet, wordt je (leven) zoveel mooier. En dat gun ik iedereen. Daarom schrijf ik nummers straight from my heart, to yours.

Hoe zou je jouw muziek omschrijven?

Mijn genre zou ik omschrijven als soul ballads/R&B, met een vleugje afro.

Hoelang zing je en schrijf je al muziek?

Ik zing al van kleins af aan, maar ben daar pas in mijn tienertijd low-key publiekelijk wat mee gaan doen. Muziek schrijf ik sinds de middelbare schooltijd.

Je hebt natuurlijk ooit jouw passie voor muziek ontdekt. Hoe is dat gebeurd?

Muziek is iets wat centraal stond binnen ons gezin. Niet dat iedereen een instrument bespeelde of wij met zijn allen muziek aan het maken waren, maar er werd altijd gezongen. Vaak werd ik wakker met het geluid van Ghanese muziek dat in de woonkamer aanstond. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat velen binnen ons gezin een mooie stem hadden en goed toonhoogte konden houden.

Mijn stem ben ik toen verder gaan ontwikkelen door veel te zingen, meerstemmigheid uit te werken en verschillende muziek soorten te beluisteren. Door mijzelf een klein beetje gitaar te leren spelen, heb ik veel van mijn nummers zelf al kunnen uitzoeken. En de basis voor de melodie kunnen leggen.

Wie inspireert je in het dagelijks leven? In jouw muziek?

Mijn moeder, mijn zus, zwarte mensen in general en mensen die ondanks dat het leven niet makkelijk voor hen is, er elke dag voor kiezen om er te staan en er wat van te maken.

Wat voor dromen heb je?

Op korte termijn zou ik graag wat optredens/interviews willen doen bij events en/of radio die aansluiten bij mijn muziek. Als ik met de boodschap in mijn muziek ook maar één persoons hart kan raken en motiveren, dan ben ik al enorm blij. Op de lange termijn zou ik heel graag een combinatie willen kunnen doen van zingen en acteren.

Af en toe optreden en samen kunnen komen met mensen die willen helen en elkaar daarbij willen helpen + spelen in een mooie serie en/of film. Dat is echt mijn droom!

Wat voor effect heeft COVID-19 op jou en jouw music career gehad?

COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat een aantal dingen in perspectief werden geplaatst. Dat ik veel te veel van hot naar her aan het springen was. Dat ik aan dingen prioriteit gaf die eigenlijk niet mijn eerste prioriteit zijn. In de zin van wat bijdraagt aan mijn geluk. En dat ik veeeel meer met mijn creatieve kant bezig moet gaan om volledig mezelf te kunnen zijn.

Tijdens de tweede week van de lockdown in NL heb ik Determined er in 1 uur uitgeschreven. En ik heb er daarna ook eigenlijk niets meer aan veranderd. Het zat al zo op mijn hart en in mijn gedachten, maar ik gunde mijzelf geen tijd en ruimte om het eruit te laten komen. Dus in die zin heeft COVID-19 een positief effect gehad op mijzelf en ook mijn music career. Die is eigenlijk publiekelijk geworden en gestart tijdens de pandemie.

Wat is je belangrijkste boodschap aan de zwarte vrouw?

Hou van jezelf, wees trots op jezelf en neem jezelf veel meer in acht dan je tot nu toe hebt gedaan. Set boundaries, weet dat jij zo ontzettend veel waard bent en demand to be treated as such door volledig jezelf te durven zijn. It’s a process, we are evolving all of the time, embrace it en weet dat dat mag!

En waarom moet iedereen jou nu massaal gaan streamen?

Dit vind ik altijd een lastige vraag, omdat mijn muziek ook kwetsbaar is. Maar ik zou zeggen, omdat mijn muziek verhalen vertelt en dingen aankaart die ik ooit ook heb geleerd van een ander, van het leven en van mezelf. Ook ik heb naar muziek geluisterd dat mij ontzettend heeft geraakt en mij geholpen heeft door bepaalde dingen heen te komen en van bepaalde dingen bewust te worden. Die ik eerst wellicht weg stopte.

Mijn uitgebrachte single ‘Determined‘ is een lijflied voor zwarte mensen specifiek en eigenlijk een ieder die systematisch te maken heeft met weerstand. En ik hoop dat al mijn nummers lijfliederen mogen zijn voor iedereen die zich aangesproken voelt, wat empowerment en het loslaten van emotie kan gebruiken. Voor een ieder die het nodig heeft: deze nummers zijn voor jou.

Je bekijkt de muziekvideo van Determined hieronder. AFIA vind je ook op Instagram.

Lees ook:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: