,
Awura-Creative-Women-Collective

Awura begon haar carrière als advocate, maar helpt nu creatives met haar Creative Women Collective

Wij spraken met Awura Simpe, de vrouw achter Creative Women Collective.

De maatschappij is altijd aan het veranderen. Zo ook de mensen in de maatschappij. Neem nou tijden van crisis. Wanneer het minder gaat met de economie spelen wij het vaak op safe, en gaan wij op zoek naar een baan die zekerheid biedt. Zodra de crisis voorbij ebt, ademen wij uit, en voelen wij de ruimte om te doen wat wij echt willen. Die ruimte in combinatie met de huidige sociale media heeft ervoor gezorgd dat het aantal mensen dat kiest voor de creatieve sector enorm is gestegen. Wij zijn niet langer op zoek naar een baan die voor voldoende inkomsten zorgt, wij gaan nu op zoek (en creëren) banen die passen bij onze passies en talenten.

Zo ook Awura Abena Simpe. Awura is nu 30 jaar, en heeft een traditionele Ghanese opvoeding gehad. Van haar werd verwacht dat ze goede cijfers haalde en een succesvolle carrière zou krijgen als arts of advocate. Awura studeerde dan ook af als jurist en heeft drie jaar lang in de juridische sector gewerkt. Tijdens haar tijd als advocate werkte ze veelvuldig voor creatieve cliënten, totdat er bij haar een switch om ging en ze besloot om zelf de creative te worden. In september 2016 begon Awura met het Creative Women Collective, dat nu duizenden creatieve vrouwen helpt in hun creatieve, professionele en persoonlijke ontwikkeling. Wij spraken met Awura over haar opvoeding, haar doelen, het CWC en self-care.

Samen staat zij sterker

Awura is zelf de doelgroep die zij helpt: “Ik ben zelf ook een creatieve ondernemende vrouw, met heel veel ambities en heel veel dromen. Dus ik herken mijzelf goed in de vrouwen die zich aansluiten bij Creative Women Collective, omdat ik die vrouw zelf ook ben.” Ook de vriendinnen groep van Awura bestaat uit creatieve vrouwen. Die motiveren haar dan ook om achter haar dromen aan te gaan.

Dat Awura een echte wereldburger is, is goed te zien aan haar vriendengroep. Zowel haar vriendengroep als het team van CWC is erg divers, en een goede weerspiegeling van de maatschappij. Zo een diverse vriendengroep heeft ze deels te danken aan haar jeugd. Zo zegt Awura: “Ik ging in Gein naar de basisschool, naar de middelbare school in Oud-Zuid, na de middelbare school heb ik in Utrecht gestudeerd en daarna ben ik gaan werken in het centrum van Amsterdam.” “Doordat ik door mijn ouders aan verschillende werelden ben blootgesteld, heb ik de kracht van diversiteit van jongs af aan kunnen ervaren.”

Awura laat zich inspireren door mensen en door haar omgeving. Wat haar echt inspireert zijn de dingen die haar raken: “Mensen die authentiek zijn, zich kwetsbaar durven op te stellen. Die een verhaal vertellen of delen wat weinig wordt gehoord. De dingen die anders zijn dan normaal raken mij.” Ook de diversiteit in mensen is iets wat Awura inspireert: “Juist in deze tijd ligt de nadruk vaak op de verschillen tussen mensen, de dingen die ons verdelen. Terwijl hetgeen wat ons verenigd zoveel krachtiger is. En ons ook krachtiger maakt.” Met de diversiteit binnen het Creative Women Collective wilt Awura ook anderen inspireren, zodat zij ook de kracht van “eenheid in verschil” kunnen geloven.

“Juist in deze tijd ligt de nadruk op de verschillen tussen mensen, de dingen die ons verdelen. Terwijl hetgeen wat ons verenigd zoveel krachtiger is. En ons ook krachtiger maakt.”

Creative-Women-Collective
Het Creative Women Collective team | Carly Wollaert

Nu en de toekomst

Voor het CWC heeft Awura als praktisch doel een eigen locatie, waarin alle evenementen kunnen plaatsvinden. En dat dan het lief in alle creatieve broedplaatsen: “Parijs, Stockholm, Londen en New York.” Maar haar spirituele doel, waar het allemaal omdraait, is de creatieve talentontwikkeling in vrouwen. “Ik ken zoveel talentvolle vrouwen, ik wil dat ze excelleren, dat ze alles uit zichzelf halen. En dat ze zich niet laten tegenhouden door de maatschappij, door zichzelf of door hun omstandigheden.”

Awura Abena Simpe is voor de tweede keer genomineerd voor een VIVA-award. “Vorig jaar was ik genomineerd voor de VIVA visionista’s, dat is een award waarbij een groepje van 30 vrouwen geselecteerd wordt. En de VIVA 400 is voor 400 vrouwen in zes verschillende categorieën.” De VIVA 400-award is de award waarvoor Awura dit jaar genomineerd is in de categorie Wereldverbetaars. Hoewel zij de award niet heeft binnengesleept, vindt Awura de nominatie ontzettend bijzonder: “Het voelt als een bevestiging van het pad wat ik gekozen heb.”

“Zelfliefde heeft voor mij alles te maken met tijd”

Awura-Creative-Women-Collective
Photo: Awura Abena Simpe | Monika Vaskorova

Self-care is self-love

Awura gelooft dat ongeacht in welke sector je werkzaam bent, het allerbelangrijkste is om als mens jezelf te leren kennen. Het is belangrijk om de ontdekken hoe je denkt, hoe je je gedraagt en waarom je je zo gedraagt. “Want alles wat jij denkt, en hoe je je gedraagt, leidt tot de keuzes die je maakt. Je keuzes zijn het gevolg van je denkwijze. Dus je moet beginnen bij de bron. Hoe meer jij jezelf begrijpt, hoe liefdevoller je wordt ten aanzien van jezelf waardoor je gevoel van zelfwaarde zal groeien. Daardoor durf je veel meer te vertrouwen op wie je bent en je eigen talenten, en dan zul je van daaruit je keuzes maken.”

Het is volgens Awura belangrijk tijd de maken om te lezen, of video’s te bekijken of naar een podcast te luisteren die je geest voeden. Of om het offline op te zoeken door bijvoorbeeld een evenement te bezoeken. Het belangrijkste is dat je jezelf voedt met kennis en verhalen op een manier die bij je past. Daarna komt de volgende stap: actie! Deze stap is niet makkelijk, maar als je weet wat er bij je past, dan is de richting in ieder geval duidelijk.

Self-love is time

“Zelfliefde heeft voor mij alles te maken met tijd” zegt Awura. “Tijd vrijmaken voor jezelf. En hoe je die tijd invult kan variëren. Iedereen heeft zijn eigen behoeftes.” Het gaat Awura erom dat je binnen je dag, week of maand, je jouw leven niet laat leven, “maar het leven zelf in de hand neemt.” Je kiest dan heel bewust elke dag voor jezelf. Voor Awura is self-care nauw verweven met self-love. “Self-care is net zo noodzakelijk als water drinken. Het is dus niet optioneel. Je kan niet zeggen vandaag ga ik wel voor mijzelf zorgen en morgen niet. Wat voor je lichaam geldt, geldt ook voor je ziel.”

Zelf creëert Awura momenten van self-care door momenten van meditatie in de ochtend of ‘s avonds in haar dagboek te schrijven. Of bijvoorbeeld een moment op de fiets door ademhalingsoefeningen te doen. “Dan ben ik onderweg ergens naartoe en heb ik mijn rustmoment op de fiets, en ik geniet, en ik ben in het ‘nu’. Dat je dan niet met je hoofd bij je vorige afspraak bent, maar dat je bent waar je bent.” Awura voelt het heel goed aan wanneer ze even niet ”in het moment” is, en probeert dan zichzelf te herpakken. Het heeft een verslavende werking voor haar. Hoe meer Awura mindful is, hoe vaker ze het wilt doen.

Wil jij ook een keer aanwezig zijn bij een event van het Creative Women Collective? Het eerstvolgende CWC event is op 15 januari, meer daarover vind je hier.

De foto’s die in dit artikel gebruikt zijn, zijn gemaakt door Monika Vaskorova en Carly Wollaert.

Deze interviews vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: