,
lang-en-gezond-kroeshaar

Lang en gezond kroeshaar is geen mythe!

“Kroeshaar wordt niet lang.” “Kroeshaar groeit niet.” Dit zijn uitspraken die menig Afro-Nederlandse vrouw wel eens heeft gehoord. Hoe kan het dan toch dat het hele bevolkingsstammen zoals de Himba uit Namibië en de Baggara arabieren uit Tsjaad toch lukt lang kroeshaar te hebben? Zij claimen dat genen niet het geheim van deze groei is. Het ligt aan de kennis en verzorging. Hieronder daarom een aantal tips die jouw op weg kunnen helpen naar lang en gezond kroeshaar.

Groep mensen uit de Himba bevolkingsgroep

Van binnen naar buiten werken

Gezond haar staat niet op zichzelf. Of het haar gezond is heeft te maken met je algehele gezondheid. Eet je gevarieerd? Drink je voldoende (1,5 – 2 liter) water per dag? Beweeg je zo een 30 minuten per dag? Door te bewegen gaat je hart sneller pompen wat weer de doorbloeding stimuleert. Die stimulering zorgt voor beter functionerende cellen die, je raad ‘t al, zorgen voor groei. Wanneer je lichaam van binnen gezond is, profiteert alles daarbuiten ervan.

Leer je haar kennen

Naast de kapper is een andere manier om uit te zoeken wat jouw haartype is, het internet. Elk haartype heeft een andere soort behandeling nodig. Als ervaringsdeskundige met kroeshaar (type 4c), weet ik dat mijn haar liever een haar butter heeft dan een op water gebaseerde cream. Zo zijn er nog veel meer dingen die ik door onderzoeken en uitproberen heb geleerd over mijn haar. Alleen door te onderzoeken kom ook jij er achter wat voor jouw haar werkt.

Geen dure maar pure producten

Ik kan me nog herinneren dat ik vaak hoorde dat genen de grootste rol speelden bij haargroei. Donkere mannen en vrouwen met lang haar hadden dit van hun ouders. Weer later hoorde ik dat het aan de producten lag die gebruikt werden waardoor haar ging groeien.


https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


Jaren lang heb ik me door deze misleiding laten beïnvloeden. Pas toen ik echt voor mijn eigen haar ging zorgen, zag ik dat het lang groeide. Ik had haar tot het midden van mijn rug (zie Youtube video)! Zo lang was mijn haar nog nooit geweest. Dit alles bereikte ik met huis-tuin-en-keuken middelen. Olijfolie, kokosolie, shea boter, (natuur) azijn en ei. Geen dure maar pure producten.

Do’s & Don’ts

Wat ik heb gemerkt is dat mijn haar op d’r best is, wanneer ik er zo min mogelijk mee doe. Een protective style is dan ook wat in mijn opinie het beste werkt om haar te laten groeien. Daarnaast is het belangrijk dat je oppast met te strakke vlechten/ weave of staartjes. De strakheid zorgt soms zelf voor onomkeerbare schade.

Dit zijn een aantal manieren die jou kunnen helpen om lang en gezond kroeshaar te krijgen.

Dit vind je vast ook leuk:

 


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: