toxic-one-relatie

Reality check: 5 tekenen dat jij de ’toxic one’ in de relatie bent

Laatst bijgewerkt:

Mijn partner dit. Mijn partner dat. Wij vrouwen zijn vaak geneigd de schuld bij onze partner te leggen. Daarin worden wij bovendien bekrachtigt door het internet en vaak ook door onze vriendinnen. Wij zijn zo gefocust op de red flags bij de ander, dat we daardoor onze eigen flaws niet meer zien. Want, reality check: ook jij kan de ’toxic one’ in de relatie zijn. 

The bad guy?

Vaak heb je het niet eens door. Dat is niet erg, daarom heb je waarschijnlijk ook op dit artikel geklikt. Vaak komt ons ’toxic’ gedrag voort uit nare ervaringen in eerdere relaties, of een verkeerde hechting aan onze ouders. Je realiseert je niet dat je de ander verkeerd benaderd en soms zelfs simpelweg onbeschoft behandeld.

Het is in onze huidige maatschappij er zo ingegroeid dat mannen (wanneer vrouwen een relatie met een man hebben) de slechterik zijn. Het zijn de mannen die niet kunnen communiceren, onvolwassen zijn, en altijd vreemdgaan. Waardoor wij vrouwen vaak een vrijbrief krijgen voor ons eigen negatief gedrag. Vrienden en familie geven jouw partner de schuld, zonder je op jouw gedrag aan te spreken.

Lees ook: Eindelijk een serieuze relatie? 5 tekenen dat hij hubby material is

Dit zijn de vijf tekenen dat jij de ’toxic one’ in de relatie bent:

1. Jouw behoeften zijn de enige die belangrijk zijn

In een relatie zijn jouw behoeften het belangrijkst. Je wilt wat je wilt, wanneer je het wilt, en precies zoals je het wilt. Je verwacht een app’je in de ochtend, in de avond en elk kwartier daartussenin. Jouw partner zie je als degene die hard moet werken om jou tevreden te houden, en je vergeet vaak je eigen rol daarin. Je bent blind voor de behoeften van de ander. Of het kan je simpelweg niet zoveel schelen.

Gelukkig is het niet zo moeilijk om jezelf daaroverheen te zetten. Vraag jezelf gewoon regelmatig af: “wat zijn de behoeften van mijn partner, en hoe kan ik daarin voorzien?”.

2. Je gebruikt (verbaal) geweld

Wanneer je boos bent op je partner kan je behoorlijk grof worden. Het is misschien niet zo dat je gaat schelden. Maar dat je juist dingen zegt om de ander te kwetsen. Ook in de popcultuur van de zwarte gemeenschap wordt dit af en toe als normaal beschouwd. Je ziet het aan de manier waarop een aantal bekende Afro-Amerikanen met elkaar omgaan, of de ruzies die wij in films zien.

Tijdens een discussie hoef je niet te schreeuwen om jouw punt te maken. Merk je dat je toch snel naar verbaal geweld neigt, neem dan een moment voor jezelf om af te koelen. Benader jouw partner daarna kalm en met rede, en probeer het op een rustige manier uit te spreken.

3. Je leven draait om jouw relatie en jouw partner

In een relatie ben je ontzettend afhankelijk van jouw partner. Je kan je dan ook geen moment herinneren dat je geen relatie gehad hebt, of aan het daten was. Je vindt het belangrijk om bij iemand te horen, en hecht heel veel waarde aan de aanwezigheid van de ander. Vaak heb je niet door dat dit verstikkend kan werken, en de ander je daardoor waarschijnlijk weg zal duwen. En dat terwijl jij juist meer toenadering zoekt.

Jezelf hier overheen zetten is ontzettend moeilijk. Wellicht bezit je deze eigenschap al vanaf jouw vroege jeugd. Verstandig is het om professionele hulp te zoeken als je er zelf (of samen) niet uitkomt.

Lees ook: Ontdek of jij klaar bent voor een nieuwe relatie

4. Je houd jezelf emotioneel tegen

In een relatie vind je het moeilijk om jezelf helemaal over te geven. Je bent bang om alles van jezelf te laten zien, en om echt verliefd te worden. Zeer waarschijnlijk heb je in het verleden veel naars meegemaakt, waardoor je nu bang bent om weer afgewezen te worden. Daarom houd je jezelf emotioneel tegen, en heb je bijvoorbeeld moeite met praten over gevoelens of je excuses aan bieden.

Ook jezelf emotioneel openstellen is ontzettend moeilijk. Belangrijk is dat je beseft dat jouw terughoudendheid een enorm effect op je partner heeft. Die kan het zich persoonlijk aantrekken en (on)bewust afstand nemen.

5. Je speelt altijd het slachtoffer

In de relatie zit jouw partner altijd fout. Bij een ruzie kruip je automatisch in de slachtofferrol. En hoe hard je jou best ook doet, je ziet echt niet waar de ander zich nou zo druk over maakt. Je verdenkt en beschuldigd jouw partner van heel veel, en krijgt daardoor het gevoel dat er niet in jouw behoeften voorzien wordt. Maar een relatie bestaat uit twee mensen, die allebei fouten maken, en allebei hun best doen om de fouten te verbeteren.

Ook in een relatie zit jij af en toe (of vaak ;p) fout. En dat is oké, zolang je het maar erkent en besluit om er iets mee te doen.

Herken je één of meerdere kenmerken bij jezelf, dan raden wij je aan om aan zelfreflectie te doen. En daarna natuurlijk jouw gedrag te veranderen. En als je weet waar jouw houding/gedrag vandaag komt, kan je het probleem bij de wortel aanpakken. En sis, dat jij kenmerken bij jezelf herkent wilt niet zeggen dat jouw partner ze niet heeft. Soort zoekt soort, dus heel waarschijnlijk ligt het niet alleen aan jou. Maar is het een probleem dat jullie beiden op moeten lossen.

Lees ook: De belangrijkste lessen die ik geleerd heb tijdens mijn Single Season

Photo by Ricardo Esquivel on Unsplash