gedachten-over-geld

De schadelijke gedachten over geld die je meteen los moet laten

Laatst bijgewerkt:

Vanaf onze geboorte wordt ons van alles over geld aangeleerd. Het begint met de gesprekken die jouw ouders onderling over geld hebben, en wat ze je over geld vertellen. Niet iedereen heeft schadelijke gedachten aangeleerd gekregen, sommigen hebben die zelf gecreëerd. Om je op weg te helpen zijn dit de gedachten over geld die je meteen los moet laten.

Wij hebben het al eerder over de Money Mindset gehad. De manier waarop wij, als individuen, over geld denken. Voor iedereen is dat anders, want het wordt grotendeels beïnvloed door je opvoeding en omgeving. Dat wilt niet zeggen dat je dezelfde mindset als je ouders hebt. Wellicht waren jouw ouders ontzettend zuinig, en heb jij daarom nu een gat in je handen.

Wil je weten wat jouw Money Mindset is? Lees dan verander je Money Mindset en leer anders met geld om te gaan.

1. Wie een dubbeltje is kan nooit een kwartje worden

Dit is misschien wel de schadelijkste gedachte van allemaal. Het klopt dat de mensen die in armoede geboren zijn harder moeten werken om uit de armoede te komen. Wellicht lukt het je ouders wel, wellicht is de taak aan jou. Maar het is zeker mogelijk. En nee het klopt dat je niet dezelfde kansen krijgt. Je kan niet op muziekles, krijgt geen huiswerkbegeleiding en moet hard werken om een studie te betalen. Maar met genoeg motivatie, een goede gezondheid en de juiste instelling kan je een ‘kwartje’ worden.

Lees ook: Geld verdienen naast je 9 tot 5? Dit zijn de 5 leukste side hustles

2. Geld verdienen is moeilijk

Dat is het niet. En maak jezelf ook niet langer wijs dat het zo is. Geld is overal om je heen. Neem een kijkje in je kledingkast en verkoop de kledingstukken die niet meer passen op Marktplaats. Of verkoop je diensten. Oppassen, schoonmaken en Instagram-cursussen. Ook anders naar je grote inkopen kijken is een mooi begin. Denk niet: “ik kan dit niet betalen, dus ik koop het niet”. Denk wel: “ik wil dit graag kopen, wat kan ik doen om het te kunnen betalen”. Op die manier word je creatief in het verdienen van geld.

3. Geld sparen is moeilijk

Geld sparen hoeft niet moeilijk te zijn. Je hoeft alleen maar te beseffen dat jij baas bent over jouw inkomsten en uitgaven. Jij kiest zelf waar jij jouw geld aan uit geeft. En je bepaalt ook zelf hoeveel er binnen komt. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je dingen op moet offeren. Zoals zelf je nagels en je haar doen. Een paar keer minder uiteten of minder shoppen. Vind je het nou echt heel moeilijk of heb je een inkomen waarbij sparen echt onmogelijk lijkt, neem dan een budgetcoach in handen. Die helpt je op weg.

Lees ook: 5 tips om geld te besparen tijdens deze coronacrisis

4. Geld is er om te sparen

Geld sparen is ontzettend handig als er een grote uitgave aankomt. Zoals een nieuwe auto of de inrichting van een nieuwe woning. Maar wat de rijken weten is dat geld er is om geld mee te verdienen. Zij laten hun geld niet zomaar op een spaarrekening staan. Nee ze investeren en beleggen en vermenigvuldigen het geld dat ze hebben. Veel geld heb je niet nodig om te investeren of te beleggen. Zo kan je bijvoorbeeld in jezelf investeren door een onderneming te beginnen. Dat levert niet meteen wat op, maar het geld zal je snel genoeg terug verdienen.

5. Geld mag niet jouw doel zijn

Natuurlijk hoeft geld niet je doel te zijn, want met passie houd je het langer vol. Maar een passie voor geld verdienen is ook geen uitzondering. En daarnaast verdien je het gewoon om genoeg uitbetaald te worden. Je verdient een leven zonder geld zorgen en een leven in overvloed. Je bent het waard dus misschien is geld niet je voornaamste doel. Een plekje op jouw doelenlijstje verdient het zeker.

Photo by Joanna Nix-Walkup on Unsplash