Food Health

Een paar handige tips om jouw emotionele eetbuien tegen te gaan

geld-besparen-coronacrisis

Eten en ik hebben een enorm hechte relatie. Eten is er wanneer ik blij ben, wanneer ik iets te vieren heb en tijdens mijn PMS. Maar ook wanneer ik mij down voel. Dan eet ik veel. Heel veel. Zo een beetje alles wat ik vinden kan. En ja, heel gezond is dat niet. Een feit is dat wij eten nodig hebben om te overleven, maar ongezond en teveel eten kan ook ontzettend nare gevolgen hebben. Daarom vind je hieronder een paar handige tips om jouw emotionele eetbuien tegen te gaan.

Comfort food

Een emotionele eetbui is niet hetzelfde als gewoon trek of honger hebben. Een emotionele eetbui ontstaat vaak abrupt en valt aan één of meerdere emoties te linken. Mensen met emotionele eetbuien zijn een leegte aan het vullen. Daarom is het positieve effect van zo een eetbui vaak tijdelijk, en blijft er vaak genoeg een gevoel van schaamte achter.

Ga dan wortels of aardbeien eten, denk je misschien. Maar bij zo een eetbui horen meestal specifieke verlangens. Het welbekende comfort food. Eten dat meestal ongezond is, maar vooral heel lekker. Een emotionele eetbui zorgt er niet alleen voor dat je een heleboel ongezond eten binnenkrijgt, maar voorkomt ook dat je op de juiste manier met je emoties om leert gaan (aldus healthline).

Emotionele eetbuien tegen gaan

Het begint met het (h)erkennen van jouw probleem. Een enkele eetbui kan natuurlijk geen kwaad. Maar als je de eetbui gebruikt om stress tegen te gaan of verdriet te “verwerken” dan is er toch echt wat meer aan de hand. Als je weet dat je een probleem hebt, kan je op zoek naar een gepaste oplossing. En omdat je zo ver in dit artikel bent gekomen, kunnen wij vast eerlijk tegen elkaar zeggen dat wij allebei een probleem met emotioneel eten hebben. Bij mij gaat het steeds beter, ik hoop ook bij jou.

Nu je hebt erkent dat je een probleem hebt, heb je waarschijnlijk wat aan de onderstaande tips:

  • Doe bewust boodschappen. Koop én geniet met mate. Met kleine hoeveelheden lekkers, kan je jezelf ook niet langer met ongezond eten volproppen.
  • Verwijder bestel apps. Deze tip was voor mij erg behulpzaam. Verwijder apps zoals Thuisbezorgd.nl of UberEats, en kom minder snel in de verleiding om ongezond eten te bestellen.
  • Leer jouw emoties herkennen. Door zelfreflectie leer je naar jouw eigen emoties en gevoelens te kijken. En kan je ook heel eerlijk oordelen of je die pizza eet omdat je moe bent, of omdat het gewoon super lekker is.
  • Leer met jouw emoties omgaan. Deze is ontzettend moeilijk, maar wel belangrijk. Als je op een andere wijze met jouw emoties om leert gaan, zal je al snel geen (of minder) last hebben van emotionele eetbuien. En nee, online shoppen is geen goede vervanging ;p.
  • Zoek hulp. Loop het echt uit de hand? Ga dan opzoek naar professionele hulp.

Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Deze artikelen over gezondheid vind je vast ook interessant:

Jaël Hofwijks

Hi! Ik ben Jaël en ik heb er inmiddels al 28 jaartjes om de zon op zitten. Je kent mij misschien als de oprichter van Melaninfinity Magazine. Met een tof team bloggers werken elke week aan de leukste content voor Afro-Nederlandse vrouwen. Naast Melaninfinity Magazine ben ik parttime werkzaam als assistent leidinggevende in de kinderopvang en heb ik een social media branding studio, Creative Studio Gemini. In case you were wondering, 26 mei :).

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie