waarom-vaker-offline

4 redenen waarom je vaker offline zou moeten gaan

Laatst bijgewerkt:

Ben jij de afgelopen tijd ook te vaak online geweest? Dan ben je gelukkig niet de enige. Tijdens de quarantaine zaten wij massaal op onze telefoon, de hoogste tijd om onze telefoon weer wat vaker aan de kant te zetten dus. Dit zijn de vier redenen waarom je vaker offline zou moeten gaan.

Opent Instagram.
“Oooh, come thru melanin. Look atchu! Body popping, outfit lit.”
Double tap.
Scroll nog meer omlaag.
“Oooh, look at ‘em getting all boo’ed up in the Bahamas.”
Double tap.
Scroll verder.
“OMG, d’r haar zit zo perfect!

1. Minder vergelijkingsmateriaal

Die ene nicht waar niemand het van had verwacht heeft haar status net gewijzigd naar “verloofd”. Je oude klasgenoot zit nu in Bali. Die ex-collega die ontslag heeft genomen, is nu een succesvolle entrepreneur. En jij? Jij bent je leven aan het vergelijken met die van iemand anders. Maar niets is wat het lijkt. Hoeveel mensen delen daadwerkelijk wat er achter al die mooie dingen schuilt?

Dus je nicht heeft gedeeld dat ze is verloofd. Heeft ze gedeeld hoe vaak ze ruzie hadden voordat het zo ver kwam? Want vergeet niet dat het allemaal maar een momentopname is. Hoe zit het met de rest van hun leven? Dat weten we niet… En ze gaan het hoogstwaarschijnlijk ook niet met je delen. Eigenlijk is dat ook niet eens nodig. Wat privacy mag ook wel. Maar het kan ervoor zorgen dat anderen een heel onrealistisch beeld krijgen van andermans leven.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

2. Offline gaan vermindert de kans op depressie

Dat de bovenstaande redenen onze mental health kunnen beïnvloeden is bekend. Maar uit onderzoek is gebleken dat er meer bij komt kijken. Doordat we zoveel digitaal doen, besteden we minder tijd met onze vrienden en familie. Dit kan ervoor zorgen dat we geïsoleerd raken, ons eenzaam gaan voelen en zelfs depressief worden.

Sociale contacten kunnen er juist voor zorgen dat wij ons gelukkiger gaan voelen. We voelen ons dan geliefd en gewaardeerd. Dus hoe erg je er ook tegenop ziet om in het grauwe weer de deur uit te gaan, keep this in mind: het kan je juist erg goed doen!

3. Jouw gezelschap zal het waarderen

Dus je bent de deur uit gegaan om met jouw bestie te meeten. Yasssss! Maar nu zit je de hele tijd op je telefoon. RUDE! Serieus. Jouw gezelschap heeft ook de moeite en tijd genomen om jou te ontmoeten, en keek er waarschijnlijk heel erg naar uit. The least you can do is give this person your undivided attention. Hoe zou jij het vinden als je tegen iemand aan het praten bent, en die persoon de hele tijd op zijn telefoon kijkt? Ik zeg niet dat je helemaal niet aan je telefoon mag zitten, maar het is toch veel gezelliger als je elkaar kunt aankijken terwijl je aan het babbelen bent?

4. We zitten randje verslaving

Volgens experts is er sprake van verslaving als je meer dan zestien uur per week op het internet zit. Oké, dat is natuurlijk niet het enige wat je een internetjunkie maakt. Er komt meer bij kijken. Maar nu komt het mooiste: we spenderen gemiddeld twee uur per dag aan sociale media. Dat is dus al veertien uur per week. We hebben nog niet eens de uren erbij geteld dat we op ASOS zitten, Insecure kijken of dat we Melaninfinity Magazine lezen.

I know, sis! Maar niet gevreesd, zolang jouw werk, hygiëne of je nachtrust niet komt te lijden onder je online gebruik, you good.

And there you have it. Hoeveel we ook van de onlinewereld houden, het is ook even goed om af en toe even offline te gaan. It won’t hurt you. And if it does…You might wanna ask for professional help.

Wat zijn volgens jou nog meer redenen waarom wij vaker offline moeten?

Photo by Leighann Blackwood on Unsplash

Deze artikelen over selfcare vind je vast ook leuk: