Career Woman

Het Impostor Syndrome is echt, en dit is wat je er tegen kunt doen

Imposter Syndrome

Impostor syndrome is real en erg shitty. Het wordt ook wel het oplichterssyndroom genoemd. Hoe verder je in het leven komt, hoe meer je er last van kunt krijgen. Als jij één van de vrouwen bent die last heeft van het impostor syndrome raden wij je aan om snel verder te lezen.

Het impostor syndrome

Wat is het impostor syndrome nou eigenlijk? Vaak hebben succesvolle vrouwen het idee dat ze ieder moment door de mand kunnen vallen en dat iedereen denkt dat ze niet goed genoeg zijn. Het zijn vrouwen die denken dat ze niet intelligent genoeg zijn of niet de juiste kwaliteiten bezitten om hun baan goed uit te kunnen voeren.

Het impostor syndrome is natuurlijk gewoon een state of mind. Het is een nare stem in je hoofd die je ervan overtuigt dat je niet goed of slim genoeg bent. Als je aan de stem toegeeft ben je geneigd om fouten te maken of zelfs op te geven en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je hebt jouw baan, je promotie of je eigen bedrijf, omdat je er hard voor gewerkt hebt en omdat je hem verdient.

Zo ga je het impostor syndrome tegen:

Praat erover

Praat over je gevoelens. Je bent niet alleen. Grote namen als Maya Angelou en Michelle Obama hebben toegegeven dat ze met het impostor syndrome worstelden. En kijk maar naar wat zij allemaal bereikt hebben. Er zullen waarschijnlijk meerdere collega’s rondlopen die jouw negatieve gevoelens delen. Misschien zelfs je beste vriendin.

Erover praten lucht niet alleen op, je ervaart erkenning van je gevoelens en kunt samen op zoek naar een geschikte oplossing. Bovendien zal je collega of je vriendin je ook motiveren om door te zetten, want zij zien jouw kwaliteiten natuurlijk wel.

Onderscheid gevoelens en feiten

Het zal in het begin even moeilijk zijn, maar leer je gevoelens en de feiten te onderscheiden. Gevoelens komen en gaan, net als golven, en zijn dus maar tijdelijk. Als je beslissingen maakt op basis van gevoelens in plaats van feiten, kan het verkeerd aflopen.

De feiten zijn dat jij ontzettend hard gewerkt heb voor die baan of je eigen bedrijf. Dat heb je gedaan met jouw eigen kwaliteiten en een goed stel hersenen. En je zou het zo nog een keer kunnen overdoen. Laat jouw negatieve gevoelens je van niets anders overtuigen.

Vier kleine overwinningen

Wij zijn zo gericht op alle grote overwinningen dat wij soms vergeten om ook de kleine overwinningen te vieren. Die zijn net zo belangrijk als de grote overwinningen. Schrijf ze op, bel je beste vriendin of trakteer jezelf op een drankje. Maar vier dat je zoveel meer kunt dan je misschien wel denkt.

Durf te falen

Fouten maken we allemaal. Het is dus ook niet erg dat je die maakt. Het hoort er zelfs bij als je iets doet wat nog nooit eerder gedaan hebt. Zie het als leren lopen, met vallen en opstaan. Elke nieuwe fase komt met vallen, en groeien doe je alleen door middel van opstaan. Omarm je fouten, en leer van ze. Een echte winnaar is namelijk niet bang om te falen.

Deze artikelen vind je vast ook leuk:

Jaël Hofwijks

Hi! Ik ben Jaël en ik heb er inmiddels al 28 jaartjes om de zon op zitten. Je kent mij misschien als de oprichter van Melaninfinity Magazine. Met een tof team bloggers werken elke week aan de leukste content voor Afro-Nederlandse vrouwen. Naast Melaninfinity Magazine ben ik parttime werkzaam als assistent leidinggevende in de kinderopvang en heb ik een social media branding studio, Creative Studio Gemini. In case you were wondering, 26 mei :).

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: