Career Woman

Behaal je doelen voor 2020 als een echte #bossbabe: 5 eenvoudige tips

behaal-je-doelen

Over iets meer dan twee weken is het 2020. De hoogste tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar, en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Zeer waarschijnlijk heb je al een aantal doelen voor het aankomende jaar in je achterhoofd. Wellicht al een paar op papier. Wij gaan jou helpen om zonder al te veel moeite jouw doelen voor 2020 te bereiken. Met deze 5 eenvoudige tips behaal je jouw doelen.

Tot een paar jaar geleden stelde ik aan het begin van het jaar geen doelen op. Desondanks gebeurde er veel mooie dingen in mijn leven, maar concrete doelen behalen, zoals het behalen van mijn rijbewijs bleven uit. Met duidelijke doelen, werk je ergens naartoe, en heb je aan het eind van het jaar genoeg te vieren. Daarom is het aan te raden om ook voor 2020 tenminste vijf doelen op te stellen. Dit zijn onze tips:

1. Schrijf je doelen op

Je hebt vast wel een aantal doelen in je achterhoofd. Door ze op papier te zetten maak je ze tastbaar en concreet. Je hebt bovendien geen reden meer om ze te vergeten. Schrijf de doelen op een plek waar je ze regelmatig zien kunt op, zodat je telkens gemotiveerd wordt om je doelen te behalen. Bij het opschrijven van je doelen is het belangrijk dat je ze positief neerzet. Denk aan, “in 2020 maak ik €10.000 winst”, ipv “in 2020 wil ik €10.000 winst behalen”. Het is een psychologisch trucje dat je extra motiveert.

2. Maak SMART doelen

Waarschijnlijk heb je daar op school wel eens mee gewerkt. Het opstellen van SMART doelen geeft je namelijk inzicht in de haalbaarheid van je doelen. Met de houvast die het geeft behaal je gemakkelijker je doelen. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch & Tijdgebonden.

  • Specifiek: Beschrijf je doel zo duidelijk en concreet mogelijk. Benoem je gedrag, actie of het resultaat. Gebruik daarbij getallen, percentages of bedragen.
  • Meetbaar: Maak je doel meetbaar. Kies een beginpunt en een eindpunt. Bepaal ook vooraf hoe je het doel meten kunt. Bij sommige doelen gaat dat makkelijker dan bij de anderen. Maar als je bij de eerste stap specifiek genoeg geweest bent, zal het niet veel moeite kosten om je doelen meetbaar te maken.
  • Acceptabel: Bij dit aspect hou je rekening met je omgeving. Is het doel ook op anderen van toepassing? Wat voor effect zal het op hun hebben? Zijn er mensen in je omgeving die ingelicht moeten worden?
  • Realistisch: Bepaal vooraf hoe realistisch je doel is. Blijkt hij na een half jaar toch niet realistisch genoeg te zijn, dan kan je hem altijd bijschaven.
  • Tijdgebonden: Naast het specificeren van je doel, is dit de belangrijkste stap. Door je doelen aan een tijd te binden, leg je alle verantwoordelijkheid bij jezelf en word je gemotiveerd om hard aan de slag te gaan.

3. Praat over je doelen

Tegenwoordig zijn wij heel erg van het geheim houden van onze doelen. Maar ook het bespreekbaar maken van je doelen heeft zijn voordelen. Zo kunnen je vrienden je aan de doelen houden, als bijvoorbeeld wilt stoppen met roken of minder wilt drinken. Maar ook het (zorgvuldig) delen op sociale media kent zijn voordelen. Zo heb je niet maar vijf mensen die je in de gaten houden, maar honderden. Je moet het natuurlijk wel willen.

4. Visualiseer en reflecteer

Door regelmatig met je doelen bezig te zijn, maak je ze eigen. Daardoor zal het behalen van de doelen ook eenvoudiger zijn. Kies wekelijks een moment waarop je op je doelen reflecteert. Hoe ver ben je gekomen? Welke vervolgstappen zijn er? Of moet je het even laten rusten en je eerst op iets anders focussen? Het creëren van zo een moment schept rust en overzicht.

5. Wees lief voor jezelf

Wij mensen, voornamelijk vrouwen, zitten op een achtbaan vol emoties. Lukt het werken aan je de doelen even niet, is dat oké. Laat ze dan voor even (of voor langere tijd) los, en herpak ze weer wanneer je er klaar voor bent. Het is oké om niet altijd op je A-game te zijn en gewoon je rust te pakken. Dus voel je zo een periode aankomen, sta dat gewoon toe, en wees lief voor jezelf.

Hoe behaal jij jouw doelen in 2020? Vertel het ons hieronder…

Deze artikelen over carrière vind je vast ook leuk:

Jaël Hofwijks

Hi! Ik ben Jaël en ik heb er inmiddels al 28 jaartjes om de zon op zitten. Je kent mij misschien als de oprichter van Melaninfinity Magazine. Met een tof team bloggers werken elke week aan de leukste content voor Afro-Nederlandse vrouwen. Naast Melaninfinity Magazine ben ik parttime werkzaam als assistent leidinggevende in de kinderopvang en heb ik een social media branding studio, Creative Studio Gemini. In case you were wondering, 26 mei :).

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: