racisme-op-de-werkvloer

Je kent het wel. Je bent de enige of één van de weinige gekleurde medewerkers. Je hebt constant het gevoel dat je er niet helemaal bij hoort, ook al doe je gewoon met alles mee. En dan krijg je af en toe nog ‘grappen’ over zwarten te horen, die heus niet zo grappig zijn. Ook die grappen zijn onderdeel van racisme op de werkvloer.

Naast de ‘grappen’, waarvan de makers zelf ook wel weten dat ze totaal niet grappig zijn, krijgen wij op meerdere manieren met racisme te maken. Nieuwe klanten die automatisch denken dat je bij het schoonmaak team hoort, de hogere posities die altijd naar je witte collega’s gaan en opmerkingen tussendoor waaruit blijkt dat ze nog steeds denken dat buitenlanders een lager IQ hebben.

En ondanks alles wil je natuurlijk gewoon zo professioneel mogelijk blijven. Maar niets van je laten horen is ook geen optie. Met behulp van deze tips ga je zelfverzekerder om met racisme op de werkvloer.

Reageer meteen op de gebeurtenis

Kom je met racisme in aanraking? Zeg er dan meteen wat van. Laat de gebeurtenis niet voorbij gaan, want als je er later op terugkomt herinnert je collega zich de gebeurtenis waarschijnlijk anders dan het voorviel. Wanneer je hem of haar erop aanspreekt is het bovendien belangrijk dat je jouw gevoel benoemt. Met de definitie van racisme kunnen je collega’s nog alle kanten op, maar aan jouw gevoel kunnen ze niets veranderen.

Team up

Ga opzoek naar de andere gekleurde collega’s op je werkplek. Wedden dat zij precies dezelfde dingen meemaken die jij ook meemaakt. Zo heb je, als het racisme herhaaldelijk voorkomt, een team waarmee je naar het management kan stappen.

Aangeven bij het HR-team

Als het racistisch gedrag vaker voorkomt, of het verergert, is het belangrijk naar HR te stappen. Wellicht wordt je niet meteen serieus genomen, maar het komt dan wel in je dossier te staan. Schrijf daarom voor jezelf op waar en wanneer het voorkomt, zodat je dat ook snel en duidelijk aan HR door kunt geven.

Wees professioneel, maar laat niet over je heen lopen

Het is natuurlijk belangrijk dat je je professioneel blijft opstellen, maar over je heen laten lopen is een grote NEE. Laat op je eigen manier van je horen. Met bijvoorbeeld sarcasme, humor of leveling up. Het maakt niet uit, zolang je al die vervelende collega’s maar netjes op hun plek zet.

Hoe ga jij om met racisme op de werkvloer?

Dit spreekt jou vast ook aan:

Jaël Hofwijks

Hi! Ik ben Jaël en ik heb er inmiddels al 28 jaartjes om de zon op zitten. Je kent mij misschien als de oprichter van Melaninfinity Magazine. Met een tof team bloggers werken elke week aan de leukste content voor Afro-Nederlandse vrouwen. Naast Melaninfinity Magazine ben ik parttime werkzaam als assistent leidinggevende in de kinderopvang en heb ik een social media branding studio, Creative Studio Gemini. In case you were wondering, 26 mei :).

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: