QH Design’s Quinsaira Hooi: Van Accountancy naar een eigen Design Studio.

Quinsaira is met haar 25 jaar al een zelfverzekerde ondernemer, die naast ontzettend goed kan tekenen, ook op de behoeften van haar klanten in weet te spelen. Zo heeft ze onder andere met succes het logo van Melaninfinity Magazine ontworpen en is een van haar ontwerpen voor het kledingmerk Given al eens te zien geweest in Goede Tijden, Slechte Tijden. Quinsaira neemt de grafische ontwerpwereld by storm en is een naam die je zeker moet onthouden. Wij interviewde deze Surinaams-Antilliaanse onderneemster om een kijkje te nemen in haar denk- en ontwerpproces.

“Op school heb ik geleerd dat men roze niet serieus neemt in hun business, maar ik wil gewoon het tegendeel bewijzen.”

Wie is Quinsaira Hooi? Omschrijf jezelf in 3 woorden.

Zelfstandig, Creatief & Veerkrachtig.

Vertel iets over jezelf dat veel mensen niet weten.

Mijn docent noemde mij ooit een tegenpool van mijzelf, omdat ik best wel systematisch en daarnaast ook creatief ben. Die twee zijn schijnbaar niet vaak samen te vinden.

Wanneer ontdekte je dat je grafisch inzicht had? En wanneer ben je er ook echt iets mee gaan doen?

Ik ben altijd wel creatief geweest. Maar ik wist nooit dat ik daar ook een beroep van kon maken. In eerste instantie had ik mij aangemeld voor een accountancy opleiding, wat ik ook wel zou kunnen doen, maar het was niet voor mij weggelegd. Op een dag heeft een vriendin van mij contact met mij opgenomen, en zei: ‘dit is echt een opleiding voor jou, je moet echt naar de open dag gaan’. Toen heb ik een kijkje genomen en ontdekte ik de prachtige wereld van grafimedia, en besefte ik dat ik mijn creativiteit ook kon uiten in een beroep.

“En ik wil mijn klanten op een creatieve manier empoweren door herkenning te bieden in mijn ontwerpen en positieve aspecten van hun persoon te highlighten.”

Jouw webshop richt zich voornamelijk op de gekleurde vrouw, waarom heb je daarvoor gekozen?

Ik hou van kunstzinnige dingen, maar ik kon het zelf niet makkelijk krijgen in de stijl waarvan ik hou. Ik hou van geschetst, grof en fashion related artworks, en ik miste dat. Ik kon niets verkrijgen dat in die trant was en ook de classy lady met een kleurtje vertegenwoordigde, daarom dacht ik waarom doe ik dat niet zelf.

Mijn slogan is Designed To Be Beautiful, dat is ten eerste een bericht naar mijzelf. Dat ik de volle verantwoordelijkheid heb om de schoonheid te houden in de creatie die ik ben. Ik wil mijn klanten op een creatieve manier empoweren met dat berichtdoor herkenning te bieden in mijn ontwerpen en positieve aspecten van hun persoon te highlighten.

Waar komt je inspiratie voor je ontwerpen vandaan?

Mijn eerste inspiratiebron is God. Ik besef dat ik ooit gecreëerd ben en dat ik een heel klein deel van Zijn creativiteit heb meegekregen net als ieder ander, alleen heb ik het op visueel gebied. Maar de visie van de ontwerper kan alleen een geheel blijven als het product goed gebruikt wordt.

Designed to be Beautiful staat ook voor het mooie idee van de klant. Het is bedacht om iets moois te zijn en ik ben gekozen om het visueel te mogen uiten. Ik heb vaak het geluk gehad dat het idee van de klant m’n inspiratiebron was doordat ze vaak zo gepassioneerd zijn en ervoor zorgen dat ik het helemaal voor me kan zien. Voor de rest kan m’n inspiratie echt overal vandaan komen. Als ik ergens door geprikkeld wordt, blijft het in mijn hoofd. Ik heb zo vaak wanneer ik iets heb gemaakt, me pas op het einde realiseer waar ik inspiratie vandaan heb gehaald.

Ik gebruik voornamelijk roze, zwart en wit. Ik hou van roze, het betekent girly en playful. Op school heb ik geleerd dat men roze niet serieus neemt in de business world, maar ik wil laten zien dat het mogelijk is serieus te zijn en liefde voor roze te hebben.

Waar zie je jouw bedrijf over 5 jaar? En jezelf?

Ik hoop dat QH Design over 5 jaar een uitgebreide ontwerpstudio heeft en meer producten in de webshop te vinden zijn. Mijn hart heeft altijd een zwak voor kinderen gehad, het zou prachtig zijn als ik iets kan toevoegen in jonge levens dmv creativiteit en QH Design.

Voor mezelf hoop ik meer balans te vinden in mijn carrière en mijn persoonlijk leven. Als mijn persoonlijk leven ontregeld is, kan zich dat uiten in mijn creativiteit en productiviteit. Ik wil daar een goede balans in vinden en het houden. Ook merk ik dat het veel met me doet als ik inspirerende mensen om me heen heb die hun verhalen met mij delen. Hun openheid siert ze when they tell their message and not just their mess. Ik hoop die level van openheid binnen 5 jaar ook te hebben bereikt.

Wat voor tips heb je voor andere donkere vrouwen, om hun talenten te ontdekken en iets met hun talenten te doen?

Begin met hetgeen waar je interesses op dit moment liggen en wanneer je ziet dat iets niet werkt, dan doe je iets anders. Maar my goodness, BEGIN! Ik keek altijd op naar grote ontwerpers, die superhoekige designs maakten en probeerde ook in die stijl te werken. Toen ik het deed ontdekte ik dat het niet mijn stijl is. Je moet gewoon altijd in beweging blijven en zo ontdek je wat niet bij jou hoort. En hoe meer je weet wat niet bij je hoort, hoe meer je de kant op gaat waar je je thuis voelt.


Je koopt de producten van QH Design op qhdesign.nl.

“Designed to be beautiful.”

%d bloggers liken dit: